Évértékelő 2023

Hááát ez az év sajnos nem sikerült olyan jól mint a 2022-es. Nem így fogom kezdeni a beszédet a BI projekt szokásos évértékelőjén (azaz az éves board meetingen ahol a társaság vezetője (én) beszámolok a stakeholdereknek (feleségem) a társaság idei eredményeiről), de a tavalyi hurráhangulat után az idei évértékelő vacsorának biztos nem lesz olyan jó szájíze, mint a tavalyinak. Nézzük a történéseket:

Először is áprilisban összetörtem magam, ami miatt fél évig nem tudtam használni normálisan a bal karom. Most már túl vagyok rajta, de az akkori műtétek, kórház, gyógytornák nagyon rányomták a bélyegüket az évre. A számokat nézve ez meg is jelenik a board által legjobban figyelt KPI-ban, a nyaralt napok számában: az idén az 5 évvel ezelőtti szintre süllyedt vissza a mutató értéke...

De nem csak ezzel a mutatóval van baj, hanem bevétellel is. Illetve ha csak magában néznénk a bevételt, mint KPI-t, akkor azzal nem lenne nagy baj. Igaz, hogy csökkent a bevétel, de csak pár %-ot, szóval ettől még nem kéne a kardunkba dőlni. Igenám, de az infláció idén majdnem 18% lesz és innen nézve a csökkenés már nem csak pár százalék. A 20%-os csökkenés azért már fáj. Magyarázat van rá, de fáj. Ugyanannyi munkával 20%-kal kevesebbet keresni nem jó…

A másik érdekesség ami nem látszik a bevétel KPI-ból, az a bevétel szerkezetének megváltozása. Nagyon sokáig nem dolgoztam állami cégeknek. Nem azért mert derogált, hanem azért mert nem kerestek. Az első állami megrendelés talán a Honvédségtől jött, és a mai napig emlékszem rá, hogy mennyire szerettem nekik dolgozni. Imádtam a csapatot, imádtam, hogy egy jó célt szolgálok, szerettem minden percét. Ma már nem csak egy állami cégnek dolgozok, hanem soknak. Egyre nagyobb súlyt képvisel az állami szektor és ez nagy változás a korábbiakhoz képest.

Szakmai oldalról 2023 legfontosabb újdonsága a Fabric megjelenése volt. Megmondom őszintén az utóbbi időben egy kicsit elfordultam a Microsoftos világtól mert szerintem nem tudtak igazán ütős adatarchitektúra alternatívát adni a Power BI alá. Persze ott volt a Datamart, illetve a Dataflow és a teljes Azure arzenál is, de ezek kicsit sárgák, kicsit savanyúak voltak. Nem igazán ilyet vártam a Microsofttól. Ellenben a Fabric nagyon arra megy, amerre szerintem mennie kéne. Legalábbis adatarchtektúra szinten. ETL oldalon továbbra sem látom sajnos az áttörést, de lehet hogy csak azért, mert nem ismerem még a terméket. Meglátjuk. 

Hobbyprojekt: Még COVID alatt vettem egy 37 éves motort, hogy majd építek belőle egy csodát. (Csak emlékeztetőül: Ebben az időszakban karanténban éltünk, totálisan elszigetelve mindenkitől. Akartam valami hobbyprojektet, ami nem szakmai, ami kikapcsol és segít túlélni a karantént és ez lett ennek a motornak a megépítése).

Sajnos ezzel sem állok jól. Mondjuk fél évig nem is tudtam vele foglalkozni a leszakadt vállam miatt, de kár lenne erre fogni a leállást. Mindegy. Ezen is szeretnék jövőre változtatni, és májusra odáig szeretnék eljutni, hogy elkészüljön a működő(!) prototípus, fel tudjak rá ülni, és tudjak vele egy-két karikát menni.

És akkor térjünk rá 2024-re

Mi várható 2024-ben?

Kezdjük a legfontosabbal: jövőre 20 éves lesz a BI projekt :-) 2004 februárban mondtam fel az akkori munkahelyemen és indítottam el a BI projektet. Azt az egyfős céget, amiben a mai napig dolgozok. Biztos írok majd egy szentimentális bejegyzést az évforduló alkalmából ide a BI projekt blogra, úgyhogy nem is húzom vele az időt.

BI projekt blog

A BI projekt blog 18.-dik szülinapján írtam már, hogy nem tudom mi legyen a BI projekt blog sorsa. Továbbra sem tudom sajnos. Úgyhogy megy minden tovább, aztán majd az idő alakítja a sorsát. A célját beteljesítette innentől kezdve nincs rajta nyomás. Meglátjuk majd mit hoz a jövő.

De az biztos, hogy 2024-et néhány adathelyesírásos blogbejegyzéssel kezdjük. Fogadjunk, hogy nem tudja, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint hogyan kell használni az ezres szeparátort. Vagy azt, hogy az ABC sorrendben egy Á betűvel kezdődő szó simán megelőzhet egy A betűvel kezdődő szót. Januárban ezeket szeretném majd rendbe tenni, mert haladó szinten ismerni kell ezeket a szabályokat.

Szolgáltatások

Jön két új szolgáltatás:

A rohamkonzultáció igazából nem új. Kísérleteztem vele Keddi konzultációk néven úgy jó 15 éve. Akkor nem működött (nem volt rá igény) meglátjuk most mit megy. jónéhányszor találkoztam már olyan ügyfelekkel akiknek van saját csapatuk, vagy van beszállítójuk, nem akarnak velem összebútorozni viszont van egy problémájuk amit önerőből nem tudnak megoldani. Ez lehet egy vitás eset, egy architektúra kérdés, egy komplexebb buktató amin nem tudnak túljutni, vagy bármi ahol csak egyszer kell segíteni és utána boldogulnak megint maguk. Ezt az igényt szeretném kiszolgálni a rohamkonzultációkkal.

A másik új szolgáltatás a Power BI Support / mentoring program. Illetve ez sem új, jónéhányatokkal dolgoztam már igy, de meghirdetve nem volt. Ezt gyakorlatilag egy egyéves keretösszeg amely terhére konzultáció hívható le. Hívhatjuk supportnak. Olyan vállalatoknak találtam ki, akik szeretnék, ha a kezdő és haladó Power BI tudással rendelkező kollégák nem maradnának egyedül, támogatás nélkül. Ők ebből a keretből hívhatnak le félórákat/órákat akár saját fejlesztésükre, akár egy probléma megoldására. Az a tapasztalat ugyanis, hogy egyedül napokat(!) tudnak eltölteni olyan problémák megoldásával, amire egy tapasztalt szakértő csípőből megoldást ad.

Tanfolyamok

Power Pivot

A Power Pivot videókurzusok továbbra is mennek havi rendszerességgel, nem lesz változás a 2023-hoz képest. A kövekező Power Pivot képzés 2024. január 22-23-án lesz.

Power BI

Az első nyílt Power BI workshop 2024. január 24.-én lesz az Urbanfoodban, és a kihelyezett és az on-the-job Power BI workshopok is mennek tovább a maguk módján. Ez utóbbiból egyre többet rendeltek és ennek nagyon örülök, mert az on-the-job Power BI képzések a leghatékonyabbak, és a szívemhez is ezek állnak a legközelebb.

Haladó Power BI workshop

Januárban elkezdem összerakni a haladó Power BI képzést. Csináltam ilyet korábban, de ott a haladó adatvizualizáció volt a fő fókusz. Most viszont szeretném eltolni a hangsúlyt a DAX és az adatmodellezés irányába, mert azt látom, hogy ez jelenti az igazi nehézséget. Az adatvizualizációt megtanulják a hallgatók maguk is, viszont a DAX-ba és az adatmodellezésbe beletörik a bicskájuk.

A tematikát már összeraktam, a témák már megvannak és a tanfolyam íve is összeállt, már csak az adatokat kell túrnom, hogy találjak olyan mintákat, amelyek alátámasztják a mondandómat. És ez sajnos zabálja az időt, úgyhogy nem tudom mikorra leszek kész vele, de remélem február elejére összeáll.

Ezek tehát a tervek, meglátjuk mit dob majd rá az élet…

 

Köszönöm, hogy itt van, köszönöm hogy olvassa a BI projekt blogot. Pár nap van már csak szilveszterig, úgyhogy:

BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

Viszlát 2024-ben itt a BI projekt blogon!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás