Önkiszolgáló BI workshop Excel felhasználóknak

Az önkiszolgáló BI workshop célja, hogy valós adatokon, valós üzleti problémák megoldásával, aktívan használható tudást adjon az adatelemzőknek. A tematikát ennek szellemében úgy állítottam össze, hogy a tudástranszfer konkrét, megfogható, és a tanfolyamról hazavihető, otthon is frissíthető Excel riportok, dashboardok elkészítésével valósuljon meg.

A tematikát valós üzelti/adatelemzési problémákból képzett feladatok, és azok megoldása adja. A tanfolyam legfőbb célja az Excelt jól ismerő felhasználóknak adatelemzési és adatvizualizációs tudást adjon. 

A workshop 4 nagyobb blokkból fog állni. Ezek:

 1. Adatelőkészítés (adatok átalakítása, adattranszformációk és adattisztítások automatizálása)
 2. Adatbázis építés
 3. Dashboard készítés
 4. Térképes elemzés

Adatelőkészítés, adatbetöltések automatizálása

Az elemzői munka egyik legidőrablóbb tevékenysége az adatok összelapátolása különböző rendszerből, fájlokból Excelbe vagy Access-be. Nem találkoztam elemzővel aki ne ezt említette volna, mint az elemzői munka legfájdalmasabb pontját. Olyan - egyébként automatizálható - időt rabló tevékenység, amely elveszi az időt a lényegi munkától...

Épp ezért az önkiszolgáló BI workshopot azzal fogjuk kezdeni, hogy ezeket a rendszeresen ismétlődő, felesleges, időrabló „adatlapátolásokat” fogjuk automatizálni. A standard adatforrások mellett opcionálisan fogunk dolgozni:

 • könyvtárból. A feladatunk az lesz, hogy egy könyvtárban található összes fájt összefűzzük, a fájlokban található hibákat javítsuk, a felesleges oszlopokat/sorokat kitöröljük. A cél kettős: Egyfelöl szeretném megmutatni, hogy hogyan válthatók ki Excellel (Power Query) azok a feladatok amelyeket korábban jellemzően Accessben oldottak meg az elemzők, másfelöl szeretném megmutatni, hogyan lehet automatizálni a korábbi „adatlapátolásokat”. 19-24 fájlt fogunk így automatizáltan feldolgozni, amelyek összmérete meghaladja a 600 megabájtot.
 • webes forrásból. A feladatunk az lesz, hogy automatizáltan begyűjtsük egy weboldalon található adatok közül a nekünk fontosokat. Mi régió és népesség adatokat fogunk rendszeresen gyűjteni, de a való életben a tanfolyamon megismert módszert használhatják majd árfolyamoknak, konkurensek árlistáinak és egyéb webes adatoknak a feldolgozására.
 • Excel fájlokból, amelyek fejléceket és egyéb olyan információkat tartalmaznak, amelyek megnehezítik az automatizált betöltést. Az ilyen felépítésű Excel fájlokat ma még az elemzőknek meg kell nyitniuk, ki kell másolniuk belőle az értékes tartalmat és azt olyan alakra kell hozniuk, amellyel lehet dolgozni. A tanfolyamon ezt a folyamatot fogjuk automatizálni. A cél az hogy csak egyszer kelljen dolgozni és utána minden adatfrissítés automatizáltan menjen.
 • Hadoop fájlrendszerből. A cél, hogy elindítsuk a résztvevőket a Big Data felé és megmutassuk hogyan lehet HDFS-ben tárolt JSON dokumentumokat feldolgozni
 • Logfájlokból, SAP riportfájlokból és olyan forrásokból amelyek feldolgozása nem triviális...
 • És adatbázisokból is, mert a napi munka során ezeket használjuk a legtöbbször :-)

A fentiek opciók, a résztvevők fogják majd eldönteni, hogy milyen forrásból dolgozzunk. A cél az, hogy megtanítsuk a résztvevőket az adatgyűjtési és adattisztítási folyamataik automatizálására, hogy az adatlapátolás és a rutinszerű adattrancsírozás helyett az elemzői munkáé lehessen a főszerep.

Adatbázis építés

Miután automatizáltuk az adatgyűjtés, átalakítás és adattisztítás folyamatát, kezdődhet az adatbázis építés. Összesen 3 millió sornyi, különböző forrásból származó adatot fogunk összeintegrálni az Excel (Power Pivot) adatbázisába, hogy aztán ezeket együtt tudjuk elemezni.

A cél, hogy az adatokat ne csak egymástól függetlenül, hanem összefüggéseiben is tudjuk elemezni. A cél megvalósításához a Power Pivotot fogjuk használni. A Power Pivottal fogunk adatbázist építeni, a különböző forrásokból származó adatokat összekapcsolni és az elemzéshez szükséges mutatószámokat elkészíteni.

A téma a hazai gyógyszerforgalom elemzése lesz. A workshop teljes időtartalma alatt éles adatokkal fogunk dolgozni és valós üzleti problémák megoldására fogunk választ keresni. 

Interaktív Dashboard

Az adatbázisépítés után rátérünk az adatvizualizáció témakörére és elkészítjük a következő interaktív dashboardot:

f

Interaktív Excel Dashboard, másodpercen belüli válaszidőkkel (3 millió sor, 4 különböző adatforrás)

A dashboard baloldali gombjaival (szeletelőivel) szinkronizáljuk a dinamikus táblázatot és annak grafikus elemeit, a kombinált diagramot, a térképet és a dashboard címét is.

Térképes elemzés

A dashboard elkészítése után hozzáfogunk az adatok térképes elemzéséhez és a megyei forgalmakat, és azok dinamikus változásait fogjuk majd térképen megjeleníteni. Dinamikus, szűrhető, animálható térképeket fogunk készíteni és miután elsajátított a kartogramok készítésének fortélyait rátérünk az egyedi térképek készítésének lehetőségére is.


Regionális adatok lebontása megyei szintre, térképes adatvizualizációval

A feladatunk az lesz, hogy egyedi régiók forgalmát mutassuk ki a térképen. Olyan régiókét amelyek határait a standard térképszoftverek nem ismertik fel. Mi NUTS régiókkal fogunk foglalkozni, de ezek a való életben lehetnének járások, kistérségek, egyéni régiók, körzetek, útvonalak, hálózatok vagy bármi, ami elhelyezhető a térképen.

Kiknek szól az Önkiszolgáló BI workshop?

Az önkiszolgáló BI workshop elsősorban kontrollereknek, üzleti- és stratégiai elemzőknek, és mindazoknak szól, aki elemzéseket, riportokat készítenek az Excel segítségével.

Ha ismerősek a következő problémák, akkor a tanfolyam Önnek szól:

 • „Nagy adattáblákkal dolgozunk, ráadásul az adatokat nem egymástól függetlenül, hanem összességében szeretnénk látni és láttatni"
 • „Automatizálható riportokat szeretnénk készíteni, webes kikommunikálással"
 • „Lehetőség szerint a dashboardokon lefúrást is engedélyeznénk, tehát az összesített adatok mögötti részleteket is meg szeretnénk jeleníteni"
  „Nem kimondottan Excel tanfolyamra van szükségük, a függvényeket, pivotokat aktívan használjuk a mindennapokban. Csak az ezeken túlmutató lehetőségekről szeretnénk hallani és aktívan is használható tudást szerezni."

Kiknek nem szól az önkiszolgáló BI workshop?

Az önkiszolgáló BI workshop nem egy Excel tanfolyam. Nem fogunk végigmenni az Excel funkcióin, de még a pivot tábla lehetőségin sem. Ha tehát Excel tanfolyamot keres, akkor ez a képzés nem Önnek szól.

Ez egy adatelemzői/adatvizualizációs tanfolyam, amelyen a Excel beépített bővítményeit (Power Pivot, Power Query, Power Map) fogjuk aktívan használni. Az Excelt csak egy eszköznek tekintjük, amivel az egyébként nehezen megoldható elemzési problémákat oldjuk meg. 

A tanfolyamon arra fogunk koncentrálni, hogy hogyan lehet több különböző forrásból származó több millió sornyi adatot az Excelben összekapcsolni, egységesen kezelni, és az elemzés eredményét hatásosan prezentálni és a kollegákkal megosztani.

Félek, hogy nem tudom majd követni az anyagot.

Ne féljen :-) Ez a téma mindenkinek új. Pont ezért jönnek a tanfolyamra. Segíteni fogok én is és az a tapasztalat, hogy a tanfolyami résztvevők is kölcsönösen segítenek egymásnak. Úgyhogy ne féljen, nem lesz egyedül.

Sokan mondják, hogy "A honlap ijesztő, mert az ember kevésnek érzi magát." de a végén mindenki úgy távozik, hogy tudta követni az oktatás menetét

Ezen én már túl vagyok, az Excelt kívülről fújom

Ez nem egy Excel tanfolyam :-) Az Excelben nem lehet egymillió sornál többel dolgozni, mi 3 millióval fogunk. Az FKERES() sebessége már néhány tízezer sornál is lassú. Mi többmillió soros táblákat fogunk egymáshoz kapcsolni és a válaszidők másodpercen belüliek lesznek. Olyan adatelőkészítési folyamatokat fogunk automatizálni és gombnyomásra frissíthetővé tenni, amelyek megvalósításához korábban Access-re vagy makrózásra volt szükség. Mi Access és makrózás nélkül fogjuk megoldani ezeket a problémákat úgy, hogy az Excelből ki sem lépünk.

Nagyon szeretnék elmenni, de nincs időm :-(

Ismerős az érzés? Meg kéne élezni a baltát, hogy gyorsabban vághassuk a fát. de nincs idő rá, mert a határidőre kész kell lenni…

Rá kell szánni az időt és meg kell élezni a baltát. Pont. Egyre többet várnak el tőlünk, egyre jobban kell teljesítenünk és ez csorba baltával nem megy. Most még igen, de minél később élezi meg a baltát, annál nagyobb lemaradást kell behoznia.

A főnököm úgysem enged el :-(

Dehogynem! Sokszor pont ő küldi az embereit, hogy jöjjenek és tanuljanak. Gyorsabb adatszolgáltatásra vágynak és tudják, hogy ezt az új eszközök és módszertanok nélkül nem várhatják el az amúgy is túlterhelt beosztottjaiktól. Kérdezze meg hogy eljöhet-e. Biztos ő is örülne, ha riportok másnap, harmadnap helyett még aznap 16:30-ra készek lennének.

Én vagyok a főnök…

Miért járnak vezetők a maguk is tanfolyamra? Mert tudni akarják mit várhatnak el a beosztottjaiktól és ha gyorsan meg kell változtatni egy szűrést a riporton, akkor azt meg tudják csinálni maguk is. Ne kelljen máshoz rohangálni, ne legyenek kiszolgáltatva másnak.

Ha nem tud eljönni, akkor küldje el kollégáit és „felturbózom” őket. Megmutatom nekik, hogy hogyan tudnak sokkal többet kihozni az Excelből. Megtanítom őket arra, hogy hogyan lehet gyorsabban jelentéseket/elemzéseket készíteni és az eredményeket „érthetően” XXI. századi módon tálalni.

Miben különleges az önkiszolgáló BI workshop?

Az önkiszolgáló BI workshopon kívül nincs ma Magyarországon egy önkiszolgáló BI képzés sem és szinte egy kezemen meg tudom számolni hányan tartanak angol nyelvterületeken képzést e témában. Az pedig már szinte kuriózumnak számít, ha valaki valós adatokon valós üzleti problémákra ad megoldást. A tanfolyamok zöme fiktív problémákra keres fiktív megoldást, kerékpár-kereskedő vagy egyéb, a valós üzleti élettől messze elrugaszkodó demó adatbázisok steril adatait használva. Az Önkiszolgáló BI workshop ezzel szemben valós adatokon, valós adatelemzési problémákra keres működő megoldást.

Hatalmas kereslet van erre a tudásra, amit mi sem bizonyít jobban mint az, hogy eddig több mint 1700-an jöttek el a tanfolyamra. Óriási szám ez annak tükrében, hogy milyen szűk piac igényeit elégíti ki.

Mit vihet haza az önkiszolgáló BI workshop után?

Egy működő, gombnyomásra frissülő 600 megabájtnyi adatot tartalmazó Excel fájlt, benne a workshopon előállított dashboarddal, térképes elemzéssel, animált buborékdiagrammal és minden a tanfolyamon felszedett tudással.

Ezen kívül minden résztvevő megkapja a tanfolyam teljes anyagát: Forrásadatokat, prezentációt, és mindent amit a workshop során használunk vagy előállítunk.

Milyen szoftvereket fogunk használni?

Csak Excelt. Mindent meg fogunk tudni oldani az Excellel a 3 millió sor kezelésétől kezdve a 450 megbájtnyi adat tárolásán és az adatlapátolások automatizálásán keresztül az egyéni térképes vizualizációig.

Excelen belül a Power Pivot, Power Query és Power Map bővítményeket fogjuk masszívan használni. Ezekre épül az oktatás gerince.

A workshophoz szükséges felszerelések

Az önkiszolgáló BI workshop elvégzéséhez egy internet képes laptopra lesz szüksége rajta az alábbi Excel verziók valamelyikével:

Office 2016/2019:

 • Office Professional Plus

Office 365:

 • Office 365 ProPlus
 • Office 365 E3
 • Office 365 E4
Figyelem!
 • Az Office 365 Home and Business, Home and Student, Office 365 Home, Office 365 Personal, Office 365 Business Essentials, Office 365 Business, Office 365 Business Premium, Office 365 Enterprise E1 NEM tartalmazzák a Power Pivot nekünk szükséges változatát, így ezek az oktatásra nem alkalmasak
 • A Mac-en futó office-ok sem alkalmasak a tanfolyamon oktatott anyag követésére.

A laptop rendelkezzen minimum 2 GB memóriával. 

Szükséges alapismeretek

A tanfolyami anyag követéséhez az Excel ismeretén kívül más tudásra nincs szükség. Ha otthonosan mozog az Excelben, ismeri valamennyire a Pivot táblát az Excel 2007-ben debütált szalagos (Ribbon) menüsort, akkor nem lesz probléma.

Az oktatóról

Az oktató én (Kővári Attila) leszek:-) Rólam azt kell tudnia, hogy lassan 10 éve oktatom a Power Pivotot. 2011-ben ment le az első képzés és azóta többszáz Önkiszolgáló BI workshopot tartottam, amelyen többezer hallgató vett részt. A eddig a legsikeresebb képzésem mert olyan problémákat old meg, amelyekkel az Excel felhasználók nap mint nap küszködnek. (FKERES(), VLOOKUP() lassúsága, nagy adatmennyiségek, nagy fájlok kezelhetetlensége, képletek elcsúszása, stb...) 

 

Tervezett tematika

 1. Adatgyűjtések, adattisztítások automatizálása
  1. A Power Query (Get & Transform, magyar Excelben Beolvasás és átalakítás) bemutatása
  2. Adatfájlok beolvasása könyvtárból
  3. Adatok beolvasása weboldalról, Excel fájlból, adatbázisból, ...
 2. Adtabázis építés
  1. 4 különböző forrásból származó adathalmaz összekapcsolása
  2. Hierarchiák létrehozása
  3. Dátum tábla jelentősége és létrehozása
  4. DAX: A PowerPivot modellező nyelve
  5. Számított mezők létrehozása, explicit és implicit számított mezők
  6. Adatbázis optimalizáció és dizájn
 3. Automatizált adatfrissítés
 4. Dashboard készítés
  1. Kimutatás (Pivot) és kimutatásdiagram (Pivot Chart
  2. Szeletelők
  3. Feltételes formázás
  4. Értékgörbék
  5. KOCKA() függvények
  6. Térkép elhelyezése a dashboardon
  7. Szeletelőkkel szinkronizált dashboard cím készítése
 5. Interaktív kartogram készítése
  1. Megyei adatok térképes megjelenítése
  2. Egyéni (saját) régiók megjelenítése a térképen
 6. Összefoglalás

Részvételi lehetőségek:

Az Önkiszolgáló BI workshopra kétféleképpen jelentkezhet:

Kérdése van?

Ha maradt kérdése a tanfolyammal kapcsolatban, akkor kérem olvassa el a gyakran ismételt kérdések oldalt, vagy keressen az elérhetőségek egyikén.

A lehetőség nyitva áll. Mostantól Önön múlik...

Mostantól minden információ, eszköz és támogatás a rendelkezésére áll ahhoz, hogy el tudjon jönni az Önkiszolgáló BI workshopra. Éljen a lehetőséggel és jelentkezzen az önkiszolgáló BI workshopra.