On-the-job Power BI workshop

Az on-the-job Power BI workshop oktatási módszertana

Az on-the job Power BI workshop egy olyan gyakorlatorientált tanfolyam melynek keretében a résztvevők a munkahelyükön, saját adataikon, saját problémájuk megoldásával gyakorolják a Power BI használatát.

Az on-the-job Power BI workshop egy haladó képzés, ahol masszívan támaszkodunk az alapozó Power BI tanfolyam anyagára. De amíg az alapozó képzés célja az alapismeretek átadása, addig az on-the-job képzés célja a Power BI alapismeretek saját környezetben történő kipróbálása, gyakorlása. Az a tapasztalat ugyanis, hogy csak a legelszántabbak képesek maguk gyakorolni, a többség nem tud rászánni éjszakákat, hétvégeket az alapozó képzésen hallottak önálló kipróbálására. Nekik a munkaidőbe, a napi feladataik mellé kéne valahogy belepréselni a gyakorlást, és erre rendszerint nem marad már idő, az alapozó képzésen felszedett tudás gyorsan elamortizálódik.

Az on-the-job képzés egyik óriási előnye épp az, hogy megteremti az alkalmat a Power BI saját környezetben történő kipróbálására, és sok-sok gyakorlással az egyre magabiztosabb tudás felépítésére. Így nem csak a legelszántabbakat vértezi fel Power BI tudással, hanem azokat is akinek nincs idejük zsákutcákban bolyongani, és a lehető leggyorsabban akarnak célt érni.

Az on-the-job Power BI workshop a munkavégzéshez szükséges tudást adja át. Nem a Power BI tudást, hanem a MUNKÁHOZ(!) szükséges Power BI tudást. Nem tudom, hogy érzi-e a különbséget, de amíg a hagyományos képzések olyan funkciókat is oktatnak, amelyre a sosem lesz szüksége, addig az on-the-job képzésen már csak azokat a funkciókat vesszük át, amelyek a konkrét dashboardok felépítéshez kellenek, és a való életben is rendszeresen használni fogunk.

Az on-the-job Power BI workshop tematikája

Az on-the-job Power BI workshopnak nincs előre definiált tematikája. Az on-the-job Power BI workshop tematikáját a résztvevők által hozott megoldandó problémák, és a résztvevők felkészültsége együttesen jelölik ki. Úgy kell tehát elképzelni ezt a tanfolyamot , mint egy 100%-osan a résztvevőkre és az általuk hozott problémák megoldására szabott oktatási formát.

Menetrend

Az on-the-job Power BI workshopot a megoldandó problémák átbeszélésével kezdjük. Megbeszéljük, hogy mit szeretnének megvalósítani az on-the job képzés végére, átbeszéljük, hogy ezek közül mi az aminek mindenképpen el kell készülnie, és mi az ami jó lenne ha elkészülne. Megnézzük milyen riportokat dashboardokat kell majd előállítanunk és azt is hogy az ehhez szükséges adatok honnan és hogyan tudjuk betölteni a Power BI-ba. Megtervezzük az adatmodellt, felépítjük és feltöltjük azt az adatbázist amely a riporting igényeket hatékonyan fogja majd kiszolgálni. Hierarchiákat hozunk létre, mutatószámokat készítünk és adatbázist optimalizálunk. Mindezt azért, hogy előkészítsük a terepet az igazán szép, és könnyen használható dashboardok elkészítésének.

Az adatbázis elkészítése után rátérünk az adatvizualizációra. Megbeszéljük hogy a mondanivaló célba juttatásához melyik a leghatékonyabb adatvizualizációs eszköz és felépítjük a dashboardokat/riportokat, gondoskodunk róla hogy azok automatikusan, vagy gombnyomásra frissüljenek.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik le akarják rövidíteni a tanulási ciklust, és a lehető leggyorsabban, felesleges körök futása nélkül akarják felépíteni a napi munkához szükséges Power BI tudást.

Olyan problémákat oldottunk meg eddig, mint a

  • „Szeretnénk egy nagyon nagy és lassú Excel fájlt kiváltani modern, és az Excel vizualizációs képességein messze túlmutató interaktív BI dashboardokkal”,
  • „Automatikusan frissülő dashboardokat szeretnénk webes és mobilos kikommunikálással”
  • „Szeretnénk elkápráztatni a vezetőt/tulajdonost/régiót/ügyfeleinket egy igazán hasznos dashboarddal”
  •  stb.

Az on-the-job Power BI workshop tehát az alapozó Power BI workshop folytatása, és elsősorban azoknak ajánlom, akik a "gyártósoron" dolgoznak, és a feladatuk egy-egy konkrét jelentéscsomag előállítása.

Ideális létszám

Az on-the-job Power BI workshop ideális létszáma 2-3 fő. Max 1-2 problémával tudunk párhuzamosan foglalkozni úgy, hogy a résztevőknek ne kelljen egymásra várni, ne legyenek üresjáratok Jöhetnek többen is, a tanfolyam ára független a résztvevők számától, de fókuszálni arra a 2-3 emberre fogunk, akinek feladata a jelentéscsomag elkészítése.

Előfeltételek

  • Power BI ismeret: Az on-the-job Power BI workshop előfeltétele a tantermi vagy kihelyezett Power BI tanfolyam elvégzése. A legjobb eredményt úgy érjük el, ha az on-the-job Power BI képzés előtt egy kihelyezett Power BI tanfolyamot rendel, ahová meghív minden potenciális Power BI felhasználót. Ott megtörténik az alapismeretk átadása, és az on-the-job Power BI képzésen már nem kell állandóan visszamennünk a kályhához, nem kell az alapokkal foglalkoznunk, hanem koncentrálhatunk a "keménymag" problémáinak megoldására, a hiányzó tudás pótlására.
  • Mutatószámok definíciói: A Power BI tudáson túl az on-the-job Power BI tanfolyam résztvevőinek ismerniük kell a megvalósítandó riportok/dashboardok mutatószámainak definícióit. Ez akkor nem szokott problémát jelenteni ha valamilyen korábbi riport/dashboard kezdeményt kell kiváltani, de egy zöldmezős építkezésnél sok időt szoktunk eltölteni a mutatószámok definíciójának meghatározásával. Sokszáz vállalatot láttam már, tudok segíteni abban is, hogy mit/hogyan érdemes mérni, mit szoktak kérni a dashboardokon, de az ördög a részletekben rejlik: Egy-egy mutatószám számítási módjának meghatározása sok-sok időt, egyeztetést igényel, ami sok hasznos időt rabol el a workshop idejéből.
  • Forrásadatok: A mutatószámok definícióján túl azt is tudniuk kell a résztvevőknek, hogy a mutatószám előállításához szükséges adatok hol/hogyan érhetők el. Dolgozhatunk ugyanazokból a forrásokból amiből most is készülnek a riportok, de nagy előrelépést jelentene, ha rá tudnánk ültetni a dahsboardokat az adatok közvetlen (elsődleges) forrására. Így megoldhatóvá válna a riportok/dashboardok automatikus frissítése. Mindezek miatt jó, ha az első nap rendelkezésre áll egy olyan informatikus, aki ismeri a forrásrendszereket, aki tud az adatok leválogatásában segíteni.
  • Mapping: A mutatószámok definiciójának ismeretén és a forrásadatok meglétén kívül a résztvevőknek ismerni kell azt is, hogy a forrásadatokból a mutatószámok hogyan állíthatók elő

Ki vezeti a workshopot?

Kővári Attila elsőként kezdte oktatni Magyarországon a Power BI-t. MVP-ként látta a termék fejlődését még mielőtt az megjelent volna. A Power BI belső (oszlopalapú) adatbázis kezelőjével több mint 10 éve foglalkozik. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Eddig 100+ Power BI képzést tartott, és többezer hallgatót segített az első lépések megtételében vagy profivá fejlődésükben. Mindemellett napi szinten használja a Power BI, fejleszt riportokat, mentorál BI csapatokat.

 

Mennyi időt vesz igénybe?

Az on-the-job Power BI képzés minimum 3, maximum 8 oktatói napot vesz igénybe. Ennél többet még sosem fordítottunk rá. De a tapasztalat szerint 3-4 tréning nap elég ahhoz hogy az ont-the-job Power BI workshop eredményeképp előálljon egy élesben működő dashboard/jelentéscsomag úgy, hogy közben a felépítésükhöz szükséges tudást is megszerzik a résztvevők.

Az on-the-job Power BI workshop egy 100%-osan a résztvevőkre szabott Power BI képzés. Vannak akikkel lassabban, vannak akikkel gyorsabban haladunk, de az a tapasztalat, hogy sebességtől függetlenül 3-4 nap közös gyakorlás szükséges ahhoz, hogy a résztvevők a képzés után saját maguk önállóan tudják a tanfolyamon tanultakat alkalmazni. Ennél kevesebb nap nem vezet eredményre, ennél több napra pedig csak akkor van szükség, ha sok forrásrendszerből kell dolgoznunk, és komplex problémákat kell megoldanunk. 

A résztvevők az oktatás után az oktatott napok kb. 2-3 szorosát szokták még a megvalósításra, a tanultak elmélyítésére fordítani. 

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. 3-4 héttel tudunk olyan időpontot találni ami mindenkinek megfelel.

Mennyibe kerül?

Az on-the-job Power BI workshop tréning napidíja 239 eFt+ÁFA/nap.

Hogyan rendelheti meg az on-the-job Power BI képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén, mondjon/írjon pár szót a megoldandó problémákról és egyeztessünk időpontot.