On-the-job Power BI workshop

Az on-the-job Power BI workshop oktatási módszertana

Az on-the job Power BI workshop egy olyan gyakorlatorientált képzés melynek keretében a résztvevők a munkahelyükön, saját adataikon, saját problémájuk megoldásával sajátítják el a Power BI használatát úgy, hogy az on-the-job tréning végére előáll egy élesben használható gombnyomásra vagy időzítetten frissíthető riport/dashboard csomag.

Az on-the-job Power BI workshop egy saját adatos oktatás, egy közös munka, ahol a résztvevők önállóan, a workshop vezetőjének szakmai támogatásával építik fel adataikon saját dashboardjaikat.

Az on-the-job Power BI workshop tematikája

Az on-the-job Power BI workshopot a megoldandó problémák átbeszélésével kezdjük. Megbeszéljük, hogy mit szeretnének megvalósítani az on-the job képzés végére, átbeszéljük, hogy ezek közül mi az aminek mindenképpen el kell készülnie, és mi az ami jó lenne ha elkészülne. Megnézzük milyen riportokat dashboardokat kell majd előállítanunk és azt is hogy az ehhez szükséges adatok honnan és hogyan tudjuk betölteni a Power BI-ba. Megtervezzük az adatmodellt, felépítjük és feltöltjük azt az adatbázist amely a riporting igényeket hatékonyan fogja majd kiszolgálni. Hierarchiákat hozunk létre, mutatószámokat készítünk és adatbázist optimalizálunk. Mindezt azért, hogy előkészítsük a terepet az igazán szép, és könnyen használható dashboardok elkészítésének.

Az adatbázis elkészítése után rátérünk az adatvizualizációra. Megbeszéljük hogy a mondanivaló célba juttatásához melyik a leghatékonyabb adatvizualizációs eszköz és felépítjük a dashboardokat/riportokat, gondoskodunk róla hogy azok automatikusan, vagy gombnyomásra frissüljenek.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik le akarják rövidíteni a tanulási ciklust, és a lehető leggyorsabban felesleges körök futása nélkül akarják felépíteni gombnyomásra frissülő dashboardjaikat.

Olyan problémákat oldottunk meg eddig, mint a

  • „Szeretnénk egy nagyon nagy és lassú Excel fájlt kiváltani modern, és az Excel vizualizációs képességein messze túlmutató interaktív BI dashboardokkal”,
  • „Automatikusan frissülő dashboardokat szeretnénk webes és mobilos kikommunikálással”
  • „Szeretnénk elkápráztatni a vezetőt/tulajdonost/régiót/ügyfeleinket egy igazán hasznos dashboarddal”
  •  stb.

Az on-the-job Power BI workshop tehát a Power BI workshop folytatása, és elsősorban azoknak ajánlom, akik a "gyártósoron" ülnek.

Ideális létszám

Az on-the-job Power BI workshop ideális létszáma 2-3 fő. Max ennyi problémával tudunk párhuzamosan foglalkozni úgy, hogy a résztevőknek ne kelljen egymásra várni.

Előfeltételek

  • Power BI ismeret: Az on-the-job Power BI workshop előfeltétele a tantermi vagy kihelyezett Power BI tanfolyam elvégzése. A legjobb eredményt úgy érjük el, ha az on-the-job Power BI képzés előtt egy kihelyezett Power BI tanfolyamot rendel, ahová meghív minden potenciális Power BI felhasználót. így a kihelyezett képzésen már foglalkozhatunk célirányosan a csapat problémáival miközben átadjuk a felhasználói tudást a leendő Power BI felhasználóknak is.
  • Mutatószámok defniníciói: A Power BI tudáson túl az on-the-job Power BI tanfolyam résztvevőinek ismerniük kell a megvalósítandó riportok/dashboardok mutatószámainak definícióit. Ez akkor nem szokott problémát jelenteni ha valamilyen korábbi riport/dashboard kezdeményt kell kiváltani, de egy zöldmezős építkezésnél sok időt szoktunk eltölteni a mutatószámok definíciójának meghatározásával. Sokszáz vállalatot láttam már, tudok segíteni abban is, hogy mit/hogyan érdemes mérni, mit szoktak kérni a dashboardokon, de az ördög a részletekben rejlik: Egy-egy mutatószám számítási módjának meghatározása sok-sok időt, egyeztetést igényel, ami sok hasznos időt rabol el a workshop idejéből.
  • Forrásadatok: A mutatószámok definícióján túl azt is tudniuk kell a résztvevőknek, hogy a mutatószám előállításához szükséges adatok hol/hogyan érhetők el. Dolgozhatunk ugyanazokból a forrásokból amiből most is készülnek a riportok, de nagy előrelépést jelentene, ha rá tudnánk ültetni a dahsboardokat az adatok közvetlen (elsődleges) forrására. Így megoldhatóvá válna a riportok/dashboardok automatikus frissítése. Mindezek miatt jó, ha az első nap rendelkezésre áll egy olyan informatikus, aki ismeri a forrásrendszereket, aki tud az adatok leválogatásában segíteni.
  • Mapping: A mutatószámok definiciójának ismeretén és a forrásadatok meglétén kívül a résztvevőknek ismerni kell azt is, hogy a forrásadatokból a mutatószámok hogyan állíthatók elő

Ki vezeti a workshopot?

Kővári Attila elsőként kezdte oktatni Magyarországon a Power BI-t. MVP-ként látta a termék fejlődését még mielőtt az megjelent volna. A Power BI belső (oszlopalapú) adatbázis kezelőjével több mint 10 éve foglalkozik. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Eddig több mint 100 Power BI képzést tartott Magyarországon és több mit 1000 hallgatót segített az első lépések megtételében vagy profivá fejlődésükben

 

Mennyi időt vesz igénybe?

Az on-the-job Power BI képzés minimum 3, maximum 8 oktatói napot vesz igénybe. Ennél többet még sosem fordítottunk rá. De a tapasztalat szerint 3-4 tréning nap elég ahhoz hogy az ont-the-job Power BI worksop eredményeképp előálljon egy élesben működő dashboard/jelentéscsomag úgy, hogy közben a felépítésükhöz szükséges tudást is megszerzik a résztvevők.

A résztvevők az oktatott napok kb. 2-3 szorosát szokták még a megvalósításra, a tanultak elmélyítésére fordítani. 

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. 3-4 héttel tudunk olyan időpontot találni ami mindenkinek megfelel.

On-line elérhető?

Igen, az on-the-job Power BI workshop elérhető on-line is. A képzés on-line megtartásához olyan technolgiára van szükség amelyen meg tudjuk osztani a képernyőt egymással és a kontroll átadható. Ilyenek a Teams, Zoom, Skype, stb

Mennyibe kerül?

Az on-the-job Power BI workshop tréning napidíja 239 eFt+ÁFA/nap.

Hogyan rendelheti meg az on-the-job Power BI képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén, mondjon/írjon pár szót a megoldandó problémákról és egyeztessünk időpontot.