Power BI workshop

A Power BI workshop elsődleges célja, hogy a Power BI használatával megtanítsa a hatásos adatvizualizáció alapjait. A fő fókusz az adatvizualizáción lesz, de a tanfolyamon megismerkedünk az adatelőkészítés és az adattisztítás automatizálásának lehetőségeivel is.

Ha ismerősek a következő problémák, akkor a tanfolyam önnek szól:

 • Az adatok vannak, de nem tudjuk őket a meglévő eszközökkel vizualizálni
 • Most nincs pénz adattárházra, szükség van valami áthidaló megoldásra.
 • Nem szeretnék tovább simogatni a meglévő Excel fájlokat, valamilyen automatizált megoldásra lenne szükség
 • Együtt szeretnék látni az adatokat, nem külön-külön

Mit fogunk csinálni a Power BI tanfolyamon?

A tanfolyamot azzal kezdjük, hogy egy adatbázisból leválogatjuk és a Power BI-ba betöltjük azokat az adatokat, amelyek az elemzés és a dashboard készítés szempontjából relevánsak.

Ezt követően külső forrásból újabb adatokat importálunk be a Power BI adatmodellbe, hogy megtanuljuk hogyan lehet több különböző forrásból származó adatot együtt elemezni. A külső forrás lehet weboldal, könyvtár, szövegfájl, SAP Riport, JSON vagy csak egy duplikátumokat, üres sorokat, szöveget és számokat vegyesen tároló oszlopokat, egyesített cellákat tartalmazó Excel fájl is. A résztevők szabadon választhatnak majd, hogy melyik forráson keresztül akarják megtanulni az adattranszformáció és adattisztítás automatizálásának fortélyait.

Az adatbázis elkészülte után megismerkedünk azokkal a best practice-ekkel amelyeket érdemes megtanulniuk az üzleti felhasználóknak ahhoz, hogy az általuk fejlesztett Power BI adatmodellből a kollégák ne tudjanak „hülyeséget kiforgatni”, hogy a Power BI adatmodell felhasználóbarát, gyors, könnyen bővíthető, és karbantartható legyen.

Ezt követően rátérünk az adatok vizualizására. Az adatvizualizáció alapjainak megismerését egy dinamikusan szűrhető, interaktív „Power Point alternatíva” összerakásával kezdjük, ahol megismerkedünk a Power BI grafikonok közti interakciók lehetőségével, a lefúrással majd rátérünk a Power BI dashboardok összeállítására.

A Power BI tanfolyam első dashboard-ja

Interaktív prezentáció készítése Power BI-jal

Power Point alternatíva

Az első Power BI dashboardunk felépítésekor megismerkedünk az alap grafikon- és táblázattípusokkal, azok színezésével, a lényeg kiemelésének módszereivel, és elkezdünk megismerkedni olyan ritkábban használt adatvizualizációs elemekkel, mint a vízesés diagram valamit a külső fejlesztők által fejlesztett, ingyenesen használható egyéni látványelemek (Custom Visuals).

A Power BI tanfolyam 2. dashboard-ja

A Power BI workshop első dashboardja

Második Power BI dashboard (Treemap)

A második Power BI dashboardunk célja annak bemutatása, hogy tudjuk többszáz termék forgalmát egymáshoz és az előző évi forgalmukhoz viszonyítani. Ehhez a treemap-et (fatérkép) fogjuk használni:

A Power BI workshop 3. dashboard-ja

Treemap a Power BI workshopon

Nézze meg a fenti treemap-et, amelyen a téglalapok a termékek forgalmát, a színek a forgalom változását mutatják az előző évhez képest. A treemap-et szemlélve mi jut először eszébe? Valószínűleg az, hogy mi az a nagy piros téglalap ott a dashboard közepén... És a színezésnek pont ez a célja...

A dashboardoknak az a célja, hogy cselekvésre ösztönözzön és ezt azzal a bántó piros színnel el is tudjuk érni. A szemlélő ellenállhatatlan késztetést érez, hogy rákattintson arra a nagy piros téglalapra és utánajárjon, hogy melyik az a nagy forgalmú termék, amelyiknek ennyire elmaradt a forgalma az előző évhez képest…

Harmadik Power BI dashboard (Bullet chart)

A harmadik Power BI dashboardunk célja a terv/tény/forecast eltérések bemutatása. Ehhez először beimportáljuk Excelből a terveket, azokat bekötjük az adatmodellbe, Terv/tény eltérés számított mezőket készítünk, majd a terv/tény/forecast adatokat Bullet chart segítségével vizualizáljuk:

Power BI tanfolyam Bullet Chart

Bullet chart: 3 mutató együtt ábrázolására Power BI-ban

Negyedik Power BI dashboard (animált buborékdiagram)

Ha marad még időnk és erőnk, akkor felépítünk egy animált buborékdiagramot ahol az egységárak változásának piaci részesedésre gyakorolt hatását elemezzük idősorosan.

Próbálja ki! Játsszon a Power BI workshopon előállított dashboardokkal. Nézze meg hogyan működik, milyen dashboardokat kaphatnának a vezetői ha meg lenne a szükséges eszköz és tudás.

A Power BI tanfolyam eredménytermékeit a következő linken elérheti: Power BI dashboardok

A desktop-ra optimalizált Power BI dashboardok elkészülte után elkészítjük annak webre vagy mobilra optimalizált változatát is. Az alábbi Power BI dashboard még nem mobilra optimalizált, de remekül szemlélteti hogyan lehet teljesen egyedi méretűre szabni egy dashboardot:


Megj.: A fenti Power BI dashboard interaktív. Kattintson a sávdiagramra vagy a régiókat ábrázoló térképre és megtapasztalhatja hogyan szűrik egymást a látványelemek.

A Power BI tanfolyam tervezett tematikája

 1. Bevezetés
 2. Power BI ökoszisztéma bemutatása
 3. Adatok importálása Power BI Desktopba
  1. Adatok importálása adattárházból vagy fájlokból
   1. Egyszerű szűrések import során
  2. Az adattárházból származó adatok dúsítása külső adatokkal (Power Query)
   1. Import szövegfájlból/könyvtárból/riportból/webről/Excelből…
   2. Az adattisztítás és átalakítás automatizálása
   3. Táblák összekapcsolása
 4. Első Power BI riportom összeállítása
 5. A Power BI adatbázis továbbfejlesztése
  1. Oszlopok rendezése adatbázisban
  2. Hierarchiák
  3. Implicit számított mezők
  4. (Explicit) számított mezők létrehozása
  5. A Power BI adatbázis felhasználóbaráttá varázslása
 6. Vizualizáció
  1. Power Point alternatíva Power BI-jal
   1. Szűrések látványelemen, lapon, jelentésben
   2. Lefúrás grafikonokon
   3. Interakciók látványelemek között
  2. Első Power BI dashboard
   1. Cím, logó, -…
   2. Idősoros forgalom (Vonaldiagram) és annak alternatívái
   3. Mutatók kontextusba helyezése
   4. sávdiagram és a lényeg kiemelése
   5. Jelmagyarázat és jelentősége
   6. Táblázat (Linkek, feltételes formázás)
   7. Térkép (Egyéni régiók)
   8. KPI
   9. Szeletelők
   10. Főcím (kontextus függő)
  3. Második Power BI dashboard
   1. Fatérkép (Treemap)
   2. Elemleírások
   3. Többsoros kártyák
   4. Kombinált diagram
   5. Kontextusfüggő elemzői magyarázatok
  4. Harmadik Power BI dashboard (Terv/tény összehasonlítások)
   1. Tervadatok importálása Excelből
   2. Tervadatok bekötése a Power BI adatmodellbe (Join típusok)
   3. Számított mezők
   4. Terv, tény, forecast eltérések vizualizálása (Bullet chart)
  5. Hatásos adatvizualizáció
   1. Piaci részesedés (%) mutató
   2. Animált buborékdiagram
 7. Power BI riportok optimalizálása mobilra
 8. Power BI Dashboardok megtekintése mobilon, weben

Figyelem! A tematika változhat. A Power BI-ból havonta jön ki új verzió és ezzel a tanfolyam lépést is tart.

Kinek ajánljuk a Power BI tanfolyamot?

A Power BI-t workshopot elsősorban azoknak ajánljuk akik az Excel lehetőségein messze túlmutató, olyan adatvizualizációs eszközt keresnek, amely képes a dashboardokat, riportokat webböngészőben és mobilra optimalizáltan mobilon is megjeleníteni.

A Power BI workshop fő fókusztémája az adatvizualizáció, úgyhogy elsősorban azokat várjuk a tanfolyamra, akik a lényegi információt gyorsan célba juttató, cselekvésre ösztönző, szép és ergonomikus dashboardokat szeretnének építeni. A résztvevők a Power BI workshopon meg fognak ismerkedni a színek, az interakciók jelentőségével, meg fogjuk beszélni, hogy mitől „működik” egy dashboard, milyen adatvizualizációs eszközöket érdemes választani az információ hatékony célba juttatására, és mi minden szükséges ahhoz, hogy a dashboard szemlélője első ránézésre megállapíthassa hol kell beavatkoznia.

A Power BI workshopot a vállalat méretétől függetlenül ajánljuk minden adatos embernek. A Power BI licenszköltségei és választható architektúrái tökéletesen skálázódnak az ingyenestől, a kisvállalatokra optimalizált megoldáson keresztül az on-premise nagyvállalati megoldásokig.

Nagyon szeretnék elmenni, de nincs időm :-(

Meg kéne élezni a baltát, hogy gyorsabban vághassuk a fát. De élezésre most nincs idő, mert haladni kell, a határidőre kész kell lenni... Ismerős?

Rá kell szánni az időt és meg kell élezni a baltát. Egyre többet várnak el tőlünk, egyre jobban kell teljesítenünk és ezt egy csorba baltával nem tudjuk megvalósítani. Minél később élezi meg a baltát, annál nagyobb lemaradást kell behoznia.

A főnököm úgysem enged el egy Power BI tanfolyamra:-(

Ne gondolja! Sokszor panaszolják a vezetők, hogy az elemzők „nem tudják az elemzés eredményét hatásosan prezentálni”. Az elkészített jelentésen nem látszik a lényeg, a vezető elveszik a számokban és a mondanivaló rejtve marad. Sokszor pont ezért éppen a vezetők küldik a beosztottjaikat a Power BI tanfolyamra. Szeretnék, hogy a kollégák „megtanulják úgy átadni az információt, hogy abból első ránézésre látszódjon, hogy hol kell beavatkozni”

Vezetőként mi keresnivalóm van egy Power BI tanfolyamon?

Nagyon gyakran a vezetők a kollégákkal együtt jönnek a Power BI tanfolyamra inspirációt gyűjteni, hogy a tapasztalatokat ott helyben tudják átbeszélni, hogy lássák mit várhatnak el majd a kollégáktól és hogy legalább annyira megismerjék az eszközt hogy ne lehessen őket megvezetni vagy ne kelljen mindig máshoz rohanni, ha más perspektívából is szeretnék az adatokat látni.

Félek, hogy nem tudom majd követni az anyagot.

Ne féljen :-) Ez a téma mindenkinek új. Pont ezért jönnek a Power BI tanfolyamra. Segíteni fogunk mi is és az a tapasztalat, hogy a tanfolyami résztvevők is kölcsönösen segítenek egymásnak. Biztosan fogja tudni követni a tanfolyamot :-).

Mi lesz, ha a tanfolyam után elakadok? Ki fog nekem segíteni?

Nem képezi a tanfolyami ár részét, de tudjon róla, hogy  tanfolyam után tud rendelni Power BI rohamkonzultációt egyszeri, gyors segítségnyújtásra, vagy folyamatos támogatást/mentorálását, ha folyamatosan és gyorsan szeretne fejlődni.

Szóval ne féljen, itt leszek a háttérben, fogok tudni segíteni, ha elakad, vagy gyorsan szeretne fejlődni.

A Power BI csak a felhőben működik, ez nálunk sosem lesz engedélyezve

Ma már elérhető a Power BI on-premise környezetben is, úgyhogy már ez sem lehet kifogás :-)

Szükséges technikai feltételek

A Power BI workshop elvégzéshez egy internet kapcsolat képes laptopra lesz szüksége, rajta az ingyenesen letölthető Power BI Desktop alkalmazással. A Power BI Desktop csak Windows operációs rendszeren fut, Mac-en nem. A tanfolyamon használt adatokat, segédanyagokat a tanfolyam előtt fogom megosztani a résztvevőkkel.

Miben különleges a Power BI workshop?

A Power BI workshopon valós magyarországi adatokkal valós üzleti problémákat oldunk meg. Nem az a célunk, hogy bemutassuk, hogy mit tud a Power BI, hanem hogy hogyan tudunk a segítségével valós adatvizualizációs problémákat megoldani. Nem tudom hogy érzi-e a különbséget, de amíg a tanfolyamok zöme arra fókuszál, hogy mit tud a Power BI szoftver, addig a Power BI workshop az elemzési és adavizualizációs problémára fókuszál és arra keresi a választ, hogy ezeket hogyan tudjuk megoldani a Power BI-jal.

A workshop másik különlegessége, hogy az oktató nem oktató, hanem egy gyakorló szakember, aki nap mint nap találkozik azokkal a hús vér problémákkal, amikkel Ön is küzd. Így nem csak arra a kérdésre kap majd választ, hogy „hogyan lehet valamit megcsinálni Power BI-jal”, hanem olyanokra is mint a hogyan használják a Power BI-t más vállalatok, hogyan épül be a kultúrájukba, hogyan szoktassuk rá a kollégákat az önkiszolgáló használatra, hogyan illeszthető be az önkiszolgáló szemlélet a vállalat BI stratégiájába, stb.

Az oktató 20+ év tapasztalattal rendelkezik és több mint 500 hazai vállalatnak segített már valamilyen adatos problémát megoldani.

Ki lesz az oktató?

Kővári Attila elsőként kezdte oktatni Magyarországon a Power BI-t. MVP-ként látta a termék fejlődését még mielőtt az megjelent volna. A Power BI belső (oszlopalapú) adatbázis kezelőjével több mint 10 éve foglalkozik. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Eddig több mint 100 Power BI képzést tartott Magyarországon és több mit 1000 hallgatót segített az első lépések megtételében vagy profivá fejlődésükben

Az élő Power BI tanfolyam előnyei

 • Tud kérdezni: Akkor és ott amikor a kérdés felmerült. Nem másnap, nem egy héttel később, hanem azonnal, ott helyben
 • Együtt tudunk haladni. Ha valaki lemarad, akkor azonnal segítünk neki.
 • Közösség ereje: Az élő tanfolyamon a közönség egymásnak is segít az elhangzottakat saját tapasztalataikkal egészítik ki, amely óriási segítség a többi résztvevőnek.
 • Dedikált nap: A résztvevők egytől egyig elfoglalt emberek, otthon vagy munkahelyen nehezen tudnak tanulni, mert mindig kizökkenti őket valaki vagy valami a tanulásból. Az élő tanfolyamra viszont kapnak egy dedikált napot, amikor csak ezzel kell foglalkozniuk. Elő lehet rá készülni, ki lehet kapcsolni a telefont, a levelezőt és teljes erőbedobással lehet a tanulásra koncentrálni.
 • Inspiráló környezet: Mindig nagy hangsúlyt fektetünk az élő képzések környezetére. A képzéseket egy exkluzívan kibérelt kávézóban tartjuk ahol sokkal inspirálóbb tanulni mint egy sivár oktatóteremben, és a résztvevők bármikor felállhatnak enni egy kis vércukor emelő süteményt, egy gyümölcssalátát vagy inni egy frissen főzött kávét.
 • Fókusz: Sokkal könnyebb élőben figyelni az előadóra mint egy monitoron keresztül. Az oktató látja, hogy mikor fáradnak el a hallgatók, egy viccel, vagy egy sztorival fel tudja kelteni a lankadó figyelmet.
 • Testreszabható: Az élő tanfolyam mindig naprakész, a tematika vázát követjük, de az aktuális igények figyelembevételével a tematika röptében testreszabható, a hallgatóságot jobban érdeklő témák súlyát lehet növelni a kevésbé fontos témák rovására
 • Hatékony: Ha csak egy napot tudunk hiányozni a munkából, akkor nincs hatékonyabb egy fókuszált élő képzésnél.

Mit vihet haza a Power BI workshopról

Egy Ön által elkészített, működő, interaktív dashboard csomagot, amit élőben meg tud majd mutatni a főnökének böngészőben, táblagépen és telefonján is.

Ezen kívül minden résztvevő megkapja a tanfolyam teljes anyagát: Forrásadatokat, prezentációt, és mindent amit a workshop során használunk vagy előállítunk.

Részvételi lehetőségek:

A Power BI tanfolyamon kétféleképp tud részt venni:

Nyílt képzés

Időpont: 2024. szeptember 26.

Ár:

 • 2024. szeptember 17. éjfél előtti regisztráció esetén: 79 900 Ft/fő
 • 2024. szeptember 17. éjfél utáni regisztráció esetén: 99 900 Ft/fő

Hozza el kollégáit is akik 20 eFt kedvezményt kapnak a tanfolyam árából.

HelyszínUrbanFood (1013 Budapest, Attila út)

Kihelyezett képzés

Időpont: Kb. 3-4 hét múlva

Ár:

 • 499 eFt + ÁFA / alkalom
 • A résztvevők száma max 16 fő.
 • 5 fő fölött ez kedvezőbb, mint a nyilt Power BI tanfolyam.

A tanfolyam ára 16 főig független a résztvevők számától.

Helyszín:Az Önök telephelyén

Maradt még kérdése?

Ha maradt kérdése a Power BI tanfolyammal kapcsolatban, akkor kérem keressen az elérhetőségek egyikén.