Évértékelő 2022

Az év vége és a két ünnep közti időszak nálam mindig a rendrakás és a készülés időszaka. (Rendrakás az előző év után, és készülés a következő évre.) Napokat töltök ezzel, fókuszáltan csak ezzel foglalkozva, hogy aztán az egész munka tapasztalatait, eredményeit bemutassam board-nak a BI projekt legnagyobb, legrangosabb vállalati eseményén, az évértékelőn. (Megj.: Aki nem ismerné a sztorit, az itt megismerheti. Korábbi évértékelők itt: 2017, 2019, 2020, 2021)

Az évértékelőn a prezentációt majd az aktuális (2022-es) év eredményinek bemutatásával kezdem. Itt a BI projektben minden évnek van egy mottója, egy egymondatos jelszava, ami összefoglalja az egész év legfontosabb célkitűzését. Ez a jelmondat idén az „egyensúly” volt, korábban volt már a „tanulás”, a „fókuszálás” vagy a „zárás” is. Persze ez így önmagában nem jelent semmit, de nekem nagyon leegyszerűsíti a döntéseimet. Ha pl az éves jelmondat a zárás, akkor arra helyezem a hangsúlyt, hogy zárjam le a félbemaradt dolgaim, és minden erőmmel erre koncentrálok. Azokat a munkákat részesítem előnyben, amelyekkel közelebb kerülhetek e cél eléréshez.

Idén a board az „egyensúly”-t tűzte a BI projekt zászlajára, ezt kellett mindig szem előtt tartanom, e szerint kellett terveznem az évet.

Mi kell az egyensúlyhoz? Több szabadság, kevesebb munka. Ez is lett a 2022-es év két legfontosabb KPI-a, ennek megvalósulását monitorozta leginkább a board.

Nemsokára prezentálom a végleges számokat az évértékelőn, és szerencsére nem kell szégyenkeznem. Nyaralt napok száma az egekben, és kicsit kevesebbet dolgoztam az idén, mint a Covid előtti időszakban (Az előző két évhez ugye nem hasonlítunk, mert nincs értelme. Ez is megérne egyébként egy mesét (cikket), hogy eddig elég volt t-1 évet tárolnunk a BI-ban de ma már t-4-et kell…)

A board tehát elégedett lesz. Meg fogom kapni a lebaszást, mert a túlteljesítés sem jó és már hallom a hangjukat, hogy „Attila! Nem az volt a feladat, hogy túlteljesítsd a tervet. A cél az volt, hogy a tervezett közelében legyél. Nem felette!”. De a board már csak ilyen.

És egyébként igaza van. Hiába fényesek a mutatók, belülről úgy érzem, hogy sokat dolgoztam. Nem haladtam érdemben a motorépítéssel, nem volt úgy időm tanulni, ahogy szerettem volna és nem volt olyan, hogy nem csináltam semmit. Vagy dolgoztam, vagy nyaraltam. És mivel nálunk a nyaralás is nagyon aktív, az is iszonyat szervezést igényelt, és az is a pihenésből vett el.

Ezt jövőre jó lenne valahogy máshogy csinálni. De mivel mind a kettőt szeretem, nem tudom, hogy hogyan lehetne máshogy csinálni. Írjam be a naptárba, hogy jövő hét hétfőn láblógatás? Jól hangzik, de nem hiszem, hogy be tudnám tartani…

Mindegy is. Összességében elégedett lesz a board és nekem most ez a legfontosabb. Nem volt még olyan év, hogy ne kelljen valamiért a szőnyeg szélére állnom, de most nem kell. Úgyhogy végre nem szemlesütve kell mennem a board meetingre :-)

A prezentációt a nyaralt napok bemutatásával folytatom majd. Erre a célra készítettem egy adatvizualzációt, amin keresztül részletesen alátámasztom, hogy az „egyensúly” mint cél megvalósulása érdekénben milyen lépéseket tettem. Ehhez egy fényképekkel és oszlopdiagramokkal teletűzdelt térképet fogok használni, ahol oszlopokon ábrázoltam a nyaralt napok számát, a helyszínen készült fényképekkel pedig élőbbé, személyesebbé tettem a térképet. Ezeket aztán felfűztem egy idősorra és készítettem belőle egy videót. Ez 4 perc 19 másodperc hosszú lett és bízom benne, hogy el fogja nyerni a board tetszését. Megj.: El fogja, mert a  board olyan, mint egy gyerek: Valószínűleg meg fog majd kérni, hogy játszam le még egyszer, még egyszer, még egyszer :-)

Ezt követően rátérek a KPI-ok kivesézésére...

Oktatások

Az idén majdnem 700-an jöttek/jöttetek el a képzéseimre. Ezért nagyon hálás vagyok. És azért is, hogy kivártátok, ha nem volt szabad időpont, és azért is, hogy végigverekedtétek a HR-en, hogy ezt a képzést akarjátok. Köszönöm!

A zászlóshajó immáron a Power BI workshop. 2018 volt az első olyan év, amikor többen jöttetek Power BI-ra, mint Power Pivot-ra. Azóta a Power Pivot jelentősége folyamatosan csökken, a vezető szerepét a csodálatos és közkedvelt Power BI veszi át, de összességében még mindig kevesebben voltak/voltatok kíváncsiak a a Power BI-ra, mint a Power Pivot-ra. De ez jövőre biztos hogy meg fog változni, és ahogy ma már ugyanolyan alaptudásnak számít controllingon a Power BI, mint anno az Excel, úgy fog átbilleni a tanfolyam népszerűsége az Excelről a Power BI irányába.

Power BI workshopnak van kihelyezett változata és van nyílt (tantermi) változata is. A kihelyezettet mindig a HR értékelteti, így arról nincs összefoglaló statisztikám. A nyílt képzésekről viszont van, és ezt most közzé is teszem: A nyílt Power BI workshopot idén 37-en értékelték/értékeltétek, összességében 4,97-re az 5-ből.

Megmondom őszintén sokszor hozzányúltam már a tematikához, mert belülről talán máshova helyezném a hangsúlyokat, de így szeretik/szeretitek szóval utólag mindig kiderült, hoyg felesleges volt okoskodnom. Óriási mák, hogy anno rátaláltam erre az irányra, mert ma már nem hiszem hogy meg tudnám ismételni bármilyen új tanfolyammal a Power BI workshop sikerét.

Architektúra tervezés/tanácsadás/mentoring

Covid előtt ebből az üzletágból származott a legtöbb bevételem. Ez az a bevétel, ami a Covid első évében teljesen megszűnt, majd a második évben egyből visszapattant a Covid előtti szintre. (És valószínűleg most is ott lenne, ha nem ennek a szegmensnek a rovására ment volna leginkább a nyaralt napok számának növekedése)

Fejlesztés

Ez az a tevékenység, ami teljesen kikopott az elmúlt 8-10 évben. Ma már csak annyira foglalkozok fejlesztéssel, amennyire az architektúratervezés megköveteli. Ha új technológiák jönnek, akkor megnézem, hogy egy-két régi problémát hogyan lehet velük megoldani. De nagyjából ennyi.

Jövőre ezen szeretnék változtatni. Nem a fejlesztői munka hiányzik, hanem az az elmélyülés és a kutatás-tanulás, amit csak a fejlesztés közben lehet megvalósítani. Nem tudom, hogy mennyire fogom szeretni, de már nagyon várom, hogy feltehessem a fülest és püföljem a klaviatúrát.

Mit várok ettől? Leginkább azt, hogy a mentoráltjaimnak hitelesebb választ tudjak adni a miért kérdéseikre, hogy az architektúra- és kiviteli tervek amelyeket készítek egyszerűen üzemeltethető, fentartható rendszereket specifikáljanak, hogy ne csak tanítsam, hanem értsek is hozzá, és hogy magam is tanuljak. Új dolgokat, új technológiákat, stb.

Webes jelenlét

Na ezzel hadilábon állok. Jövőre 18 éves lesz a BI projekt blog, és szeretném megtalálni a célját a nagybetűs életben is. De nem tudom merre induljak. A 19-20 éve kitűzött kezdeti célokat már rég elérte, újat egyelőre nem találok neki és csak keresem a fogást rajta.

Idén nyáron volt már egy fellángolás, és elhatároztam, hogy visszamegyek a gyökerekhez és újra kezdőknek fogok írni szakmai cikkeket. Anno is így indult a BI projekt blog, gondoltam jó lenne visszatérni ide. De ma már Dunát lehet rekeszteni a szakmai cikkekkel, nehéz újat írni. 2005-ben alig volt valaki aki blogolt, akkor volt súlya a cikkeknek, és tényleg úgy éreztem, hogy szükség van a segítségemre. De ma már mindenki megírt mindent. Többször is.

Szóval nagyon keresem a B projekt blog szerepét. Beszántsam? Menjek át a LinkedIn-re? Mély szakmai tartalmat írjak, vagy anekdótázzak? Nem tudom. Sok-sok kérdés, amire nem tudom a választ és most nem is fogom tudni megválaszolni. Majd ha nagykorú lesz, kitalálom.

És most már indulnom is kell. Fel vagyok készülve az évértékelőre, a prezentáció szokás szerint Power BI-ban készült, hogy ha a board belekérdez a számokba, akkor csípőből tudjak válaszolni minden felmerülő kérdésre.

 

Akinek dolgoznia kell még az évben annak kitartást, a többieknek pedig BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új évet kívánok! Viszlát jövőre itt a BI projekt blogon!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás