10 éves az Önkiszolgáló BI workshop

10 éve ment le az első Power Pivot tanfolyam, ami a pár hónappal később debütáló Önkiszolgáló BI workshop főpróbája volt. Magyarországon ez volt az első Power Pivot képzés, de ekkor még külföldi példákat sem lehetett látni. Nem is mertem Power Pivot tanfolyamnak hívni, mert féltem, hogy a Microsoft megváltoztatja a nevét, úgyhogy ezért kapta a keresztségben az Önkiszolgáló BI workshop nevet. Megj: Az MS meg is változtatta Powerpivot-ról Power Pivotra :-)

A tanfolyamon az akkor elképesztő mennyiségűnek számító (3 millió sor, 400 megabájt) adatot töltöttünk az Excelbe. Csak hogy kontextusba helyezzem hogy hol járt ekkor a világ: Az Excelben még nem volt kombinált diagram (olyan diagram aminek 2 Y tengelye van) és épp csak most jelent meg a régóta várt színre szűrés és a szeletelők (slicers). Oly korban éltünk még amikor elvárás volt hogy egy megbeszélés után tudjak „küldeni egy anyagot” a tanfolyamról, mert egy link nem volt elég :-( Úgyhogy brosúrát is csináltam, hogy megfeleljek a nagyvállalati kommunikációs sztenderdnek:-)

10 éve még soknak számított, hogy 3 millió sort töltöttünk az Excelbe, és az is kuriózumnak számított hogy ilyen interaktív térképes megjelenítést tudtunk csinálni tanfolyami keretek közt:

Térképes megjelenítés az Excelben

Ezt aztán a második nyílt Power Pivot képzéstől kezdve az akkor megjelenő Power View-ban létrehozott animált buborékdiagram tudtuk még űberelni.

A „3 miilió sor” nagyon jó hívószónak bizonyult, az animált buborékdiagramot imádták a hallgatók, úgyhogy a tanfolyam első évében már több mint 100-an jöttek el az Önkiszolgáló BI workshopra,  a második évben elértük az 500 résztvevőt, és a rally csak ezután kezdődött…

2013-ban már az animált hőtérkép  is része volt önkiszolgáló BI workshop tematikájának:

Animált hőtérkép Excelben

Aztán bekerült a tanfolyam törzsanyagába a Power Query is, ami szintén óriás kedvenc volt, mert ez adta meg a lehetőséget a rendszeres „adatlaptátások” és adattisztítások kiváltására és automatizálására. Ezt követően az addig turbulens fejlődés lelassult, és a fókusz egyre jobban átkerült az akkor szárnyakat bontogató Power BI-ra.  

Nem tudom, hogy tudja-e de a Power BI az Excel emlőjén nőtt fel. Adatbáziskezelője majdnem teljesen azonos az Excel adatbáziskezelőjével (Vertipaq), Power Query-je azonos az Excel Power Query-jével és a vizualizációi is az Exceles Power View vizualizációk alapjaiból nőtte ki magát.

Ez az egyezőség biztosította annak lehetőségét is, hogy a Power BI tanítását kezdetben Excellel kezdtük, ott építettünk fel az adatbázist és később emeltünk át mindent a Power BI-ba. Ez annyira jó modellnek bizonyult, hogy a képzési forma ma is sikerrel fut Power Pivot & Power BI workshop néven.

Aztán ahogy az Excel fejlődése lelassult, úgy vált egyre világosabbá, hogy ezt már csinálhatnánk videókurzus formájában is, és covid végül ki is kényszerítette ezt. Ma már nincsenek nyílt Power Pivot képzések, ezek helyét teljesen átvette a videókurzus, de kihelyezett oktatás formában máig elérhető az anyag.

Szép volt ez a 10 év. Nagyon szép. Ezúton is szeretném megköszönni annak a 2800 főnek a részvételt, akik bizalmat szavaztak a tanfolyamnak és szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik másoknak ajánlották a tanfolyamot és vitték a jó hírét mindenhova. E nélkül – Nélkületek – ez nem sikerült volna.

Köszönöm!

Boldog szülinapot Önkiszolgáló BI workshop!

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás