2 éves az önkiszolgáló BI workshop

BUÉK! Az idei év első napjai is azzal teltek még, hogy a tavalyi történéseket elemezzem, levonjam belőlük a következtetéseket, végiggondoljam honnan indultunk és mit értünk el, stb. Elemeztem az önkiszolgáló BI workshop mutatóit is és a tavalyi év mérlege: 25 Önkiszolgáló BI workshop és 380 résztvevő... De ne rohanjunk ennyire előre...

Az egész 2011 nyarán kezdődött mikor megkeresett egy gyógyszergyár stratégiai elemzője hogy segítsek neki: Van egy csomó elemzési problémája és találjuk ki közösen, hogy hogyan, milyen eszközökkel lehetne őket a leghatékonyabban megoldani...

Az általános problémák ezek voltak:

  • „Nagy adattáblákkal dolgozunk, ráadásul az adatokat nem egymástól függetlenül, hanem összességében szeretnénk látni és láttatni"
  • „Automatizálható riportokat szeretnénk készíteni, webes kikommunikálással"
  • „Lehetőség szerint a dashboardokon lefúrást is engedélyeznénk, tehát az összesített adatok mögötti részleteket is meg szeretnénk jeleníteni"
  • „Nem kimondottan Excel tanfolyamra van szükségük, a függvényeket, pivotokat, makrókat aktívan használjuk a mindennapokban. Csak az ezeken túlmutató lehetőségekről szeretnénk hallani és aktívan is használható tudást szerezni."

A megoldás a Power Pivot lett, mely sok-sok és egyeztetést és tematikai csiszolást követően 2011. november 16.-át került bemutatása a cégcsoporton belül egy 8 fős, elemzőkből álló csapatnak. Ez volt az önkiszolgáló BI workshop első megjelenése.

Ennek sikerei már predesztinálták a BI workshop útját. Még 2 hónap és a zárt tanfolyamból elkészült a nyílt verzió is.

A fejlesztés során ezt írtam fel célként: „Az önkiszolgáló BI workshop célja, hogy valós adatokon, valós üzleti problémák megoldásával, aktívan használható tudást adjon a résztvevőknek"

A valós adatokat az OEP (Országos Egészségpénztár) adta, a valós üzleti problémát az említett cég stratégiai elemzője szállította, az aktívan használható tudásról pedig én próbáltam meg gondoskodni :-)

Hát így kezdődött... Aztán az évek során a tantermi képzések mellett megjelentek a kihelyezett képzések is és tavaly júliusban elkezdődtek a 3 napos, on-the-job Power Pivot tréningek is.

Ma már ott tartunk, hogy ezeken a képzéseken több mint 500 résztvevő szerzett aktívan használható tudást.

több mint 500 résztvevő az önkiszolgáló BI workshopon

Sokat is teszünk azért, hogy ilyen ilyen sokan szerezzenek önkiszolgáló BI tudást. Én is sokat reklámozom itt a BI projekt blogon (Február 18.-án lesz a következő workshop, részletek itt :-) ) és a Microsoft Magyarország csapata is nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fajta BI tudás. Nélkülük nem lennénk ilyen sokan. Úgyhogy hatalmas köszönet Nekik ezúton is.

Ahogy köszönet azoknak az olvasóknak/résztvevőknek is, akik ajánlják a képzést másoknak. Sokszor hallom a résztvevőktől, hogy azért jöttem, mert XY mesélt tanfolyamról. És ezt mindig nagy örömmel tölt el. De a legnagyobb köszönet azoknak, akik időt és pénzt szántak saját maguk és kollegáik képzésére. Nélkülük (Nélkületek) nem tartanánk itt.

Köszönöm!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás