Power Pivot & Power BI workshop

A Power Pivot & Power BI workshop a Power Pivot és a Power BI legérdekesebb funkcióit, felhasználási területeit mutatja be. Egyfajta Best of Self Service BI tanfolyam, amely keretében bemutatjuk a Power Pivot és a Power BI előnyeit és határaikat. Megnézzük majd, hogy melyiket, mire és meddig érdemes használni, melyikkel milyen elemzői feladatot tudunk ellátni, melyiknek hol érdemes szerepet osztani a vállalati riportingban.

A Power Pivot és Power BI tanfolyam az Önkiszolgáló BI workshop és a Power BI tanfolyam esszenciája. Egyfajta válogatás a két tanfolyam legkedveltebb részeiből és sokkal többet ad, mintha a két tanfolyamot külön végezné el. A két tanfolyam anyaga ugyanis a Power Povot & Power BI tanfolyamon egymásra épül, egymást erősítik, egymás eredménytermékeit felhasználják. Nem kell kétszer adatbázist építenünk, adatot tisztítanunk. Ezeket a lépéseket elég egyszer megcsinálnunk és így sokkal több időnk marad a adatvizualizációra, az eszközök elmélyedtebb megismerésére.

A mai modern vállalati riportingban mind az Excelnek, mind a Power BI-nak helye van. Amig az Excel az ad-hoc elemzésben verhetetlen, addig a Power BI az adatvizualizációban. A tanfolyamot ennek szellemében úgy állítottam össze, hogy mind a két eszköznek azt a részét domborítsa ki, amelyben az adott eszköz verhetetlen.

Kinek szól a tanfolyam?

A Power Pivot & Power BI workshop célközönsége az Excelben otthonosan mozgó elemzők, kontrollerek és minden olyan felhasználó aki ma különböző forrásból származó adatok alapján Excelben készít riportokat, elemzéseket vagy Power Point beszámolókat.

Mit fogunk csinálni a tanfolyamon?

A Power Pivot & Power BI tanfolyamon a Power Query és a Power Pivot bővítményekkel, az ingyenes Power BI Desktoppal és a szintén ingyenes Power BI mobil alkamazással fogunk riportokat építeni.

Power Pivot

A tanfolyamot azzal kezdjük, hogy 4 különböző táblából kb. 3 millió sornyi valós gyógyszerforgalmi adatot betöltünk a Power Query segítségével az Excel Power Pivot adatbázisába és aztán ezt fogjuk elemezni, erre az adatbázisra fogunk az alábbihoz hasonló interaktív dashboard-ot építeni:

Hatóanyag dashboard.

Megj.: A dashboard ide kattintva megtekinthető nagy képen is, illetve ide kattintva videón is látható ahogy a napi gyakorlatban használják a felhasználók

Próbálja ki milyen érzés lesz böngészőben használni azt a 3 millió soros Excel dashboardot használni, amit a tanfolyamon elkészítünk. Ha az alábbi linkre kattint, akkor az Excel Dashboard a böngészőben nyílik meg: Interaktív webes Excel dashboard.

A dashboard felépítése közben olyan problémákra keressük a megoldást, mint a

 • hogyan tudunk nagymennyiségű adattal az Excelen belül hatékonyan dolgozni
 • Hogyan tudunk több különböző forrásból származó adatot együtt, jó teljesítmény mellet elemezni (Az FKERES() vagy VLOOKUP() függvények ezeknek a követelményeknek nem felel meg, nem is fogjuk használni őket)
 • Hogyan tudunk gombnyomásra frissülő riportokat, dashboard-okat készíteni, és egyszer és mindörökre elfelejteni az adatok kézzel történő lapátolását.

Power BI

Az Exceles dashboard felépítése után az első napon elkészített Power Pivot adatbázist átemeljük az Excelből a Power BI Desktop alkalmazásba, ahol hozzákezdünk a haladó adatvizualizációs technikák megismeréséhez és közben olyan dashboardokat fogunk gyártani, mint az alábbiak:

A Power BI workshop egyik eredényterméke

Termékcsoport dashboard

Nézze pár másodpercig ezeket a dashboardokat. A dashboardokat nézve mi az első kérdés ami felmerül? Valószínűleg az, hogy mi az a piros ott a dashboardon... Úgy vonzza a piros szín a tekintetet, hogy az ember szinte azonnal utána akar járni, hogy mi lehet az. A szürke részek nem is érdekesek, de a piros az igen.

készítmény dashboard

A tanfolyam Power BI dashboard-jait úgy állítottam össze hogy az cselekvésre ösztönözzön. Lehet hogy nem olyan szépek és színesek, mint a máshol látott dashboardok. De ezek a dashboardok cselekvésre ösztönöznek. És ez a lényeg. Nem a szórakoztatás, hanem a figyelemfelkeltés és a mondanivalónk célba juttatása...

Próbálja ki a dashboardokat élőben is a következő oldalon: A Power Pivot & Power BI workshop dashboard-jai

A desktop-ra optimalizált dashboard elkészülte után elkészítjük annak webre vagy mobilra optimalizált változatát is:

 

Megj.: A fenti dashboard interaktív. Kattintson például a sávdiagramra vagy a régiókat ábrázoló térképre.

Tervezett tematika

A tematikát úgy állítottam össze, hogy az Excelt ismerő felhasználókat szépen át tudjuk vezetni a Power BI adatvizualizációs világába. Évek óta oktatok Power BI-t vállalatoknál, látom hogy kezdik el használni a felhasználók a Power BI-t és az a tapasztalat, hogy az Excelből indulva egyszerűbb az átállás. Az Excelen belül komfortosan mozognak és innen indulva könnyebben megtanulják a Power BI-t, mintha egyből Power BI-jal rontottunk volna a házba. Ezért járjuk mi is ezt az utat a tanfolyamon.

 • Adtabázis építés (Power Pivot)
  • Forrásrendszeri adatok beolvasása Access-ből
  • Dátum tábla jelentősége és létrehozása
  • DAX: A PowerPivot modellező nyelve
  • Számított mezők létrehozása, explicit és implicit számított mezők
  • Első riportom elkészítése
  • Adatbázis optimalizáció és dizájn
 • Automatizált adatfrissítés
 • A megosztás lehetősége
 • Dashboard készítés a Power Pivot adatbázisra
  • Kimutatás (Pivot) és kimutatásdiagram (Pivot Chart)
  • KOCKA() függvények
 • Adatvizualizáció Power BI-jal
  • Power Pivot adatmodell importálása Power BI Desktop-ba
  • Adatvizualizáció standard komponensekkel (Táblázat, grafikon, …)
  • Adatvizualizáció egyéni látványelemekkel
  • Kontextusfüggő kommentek
 • Megosztás lehetőségei
  • weben (Power BI service)
  • Mobilon (Power BI Mobile)
 • Összefoglalás

Ki lesz az oktató?

Kővári Attila elsőként kezdte oktatni Magyarországon a Power BI-t. MVP-ként látta a termék fejlődését még mielőtt az megjelent volna. A Power BI belső (oszlopalapú) adatbázis kezelőjével több mint 10 éve foglalkozik. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Eddig több mint 100 Power BI képzést tartott Magyarországon és több mit 1000 hallgatót segített az első lépések megtételében vagy profivá fejlődésükben 

Mikor kerülhet megrendezésre a Power Pivot & Power BI tanfolyam?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. 3-4 héttel tudunk olyan időpontot találni, amelyik Önöknek is és nekem is megfelel.

Hol kerülhet megrendezésre a Power Pivot & Power BI tanfolyam?

A Power Pivot & Power BI tanfolyam egy kihelyezett tréning, s mint ilyen Önöknél kerül majd megtartásra. Kiszállási díj nincs, ugyanannyiba kerül a tanfolyam Budapesten, mint Nyíregyházán vagy Sopronban.

Ha nincs megfelelő oktatóterme vagy ha szeretné a kollégákat kimozdítani megszokott környezetükből hogy nyugodtan tanulhassanak, ne zavarja őket senki, akkor tudjon róla, hogy van lehetőség külső (Budapest belvárosi) helyszínen történő tanfolyam tartásra is. Ennek ára azonban nincs benne a kihelyezett Power BI tanfolyam árában. Ha külső helyszínen szeretné megtartani a tanfolyamot akkor kérem keressen meg és elmondom a lehetőségeket.   

Mennyi időt vesz igénybe a Power Pivot & Power BI tanfolyam?

A kihelyezett Power BI tanfolyam időtartama 2 nap. 

Technikai feltételek

A kihelyezett Power BI tanfolyamon a résztvevőknek szükségük lesz egy laptopra amelyre fel van telepítve az ingyenes Power BI Desktop alkalmazás és az Excel. Az Excelnek sok változata létezik, de ezek nem mindegyike tartalmazza az oktatáson használt BI komponenseket. Az oktatásra a következő Excel licenszek valamelyike szükséges:

Office 2016/2019:

 • Office Professional Plus

Office 365:

 • Office 365 ProPlus
 • Office 365 E3
 • Office 365 E4

Figyelem!

 • Az Office 365 Home and Business, Home and Student, Office 365 Home, Office 365 Personal, Office 365 Business Essentials, Office 365 Business, Office 365 Business Premium, Office 365 Enterprise E1 NEM tartalmazzák a Power Pivot nekünk szükséges változatát, így ezek az oktatásra nem alkalmasak
 • A Mac-en futó office-ok sem alkalmasak a tanfolyamon oktatott anyag követésére.

A laptop rendelkezzen minimum 2 GB memóriával. Az oktatáshoz ezen kívül csak egy projektorra, elegendő számú hosszabbítóra és internet kapcsolatra lesz szükségünk.

Mennyibe kerül a kihelyezett Power Pivot & Power BI tanfolyam?

799 eFt + Áfa.

Ez az összeg tartalmazza a kiszállási és minden egyéb költséget függetlenül attól, hogy melyik városban kerül megrendezésre a tanfolyam.

Hányan jöhetnek?

A Power Pivot & Power BI tanfolyam ára 16 főig független a létszámtól, azaz mindegy, hogy 6-an, 10-en vagy 16-an jönnek. Úgyhogy bátorítanám, hogy hívjon minél több kollégát. Előre nem tudjuk, hogy ki lesz az a szervezeten belül az, aki a legjobb/legszebb riportokat fogja készíteni, akire a legjobban lehet majd számítani, de ez a tanfolyam kiderül. Hívja meg az elemzők/kontrollerek mellett a potenciális Excel és Power BI felhasználókat is, és az elemzői vénájú középvezetőket is. Mindenkinek fog értéket adni a tanfolyam. 

Kik jöhetnek?

Bárki. Csak annyi a kikötés, hogy a résztvevők egy cégtől jöjjenek. Ez alól csak az kivétel, ha a szállító és a megrendelő kéz a kézben jön. Nagyon jók az ilyen "közös" képzések tapasztatai.

Hogyan igényelheti a kihelyezett Power Pivot & Power BI tanfolyamot?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén és egyeztessünk időpontot