Hőtérkép Excelben

A GeoFlow egy 3 dimenziós térképes adatelemzést és prezentációt támogatótó ingyenes Excel bővítmény. Jelenleg publikus béta fázisban van és letölthető a Download GeoFlow Preview for Excel 2013 oldalról.

Mit tud a GeoFlow?

3 Dimenziós grafikonok térképen

Nem vagyok híve a 3 dimenziós (térbeli) grafikonoknak, de nem lehet elmenni a téma mellet, úgyhogy írok róla :-) A geoflow-val ugyanis nagyon látványos pörgő-forgó, színes-szagos, animált 3 dimenziós grafikonokat tudunk elhelyezni a térképen:

3D grafikon térképen az Excelben

Megyei forgalom adatok a világtérképen

Sokat fogunk vele találkozni még bemutatókon, mert bár elemzésre kevésbé alkalmas de látványos megjelenítési lehetőségei miatt nagyon hatásosan lehet vele elemzések eredményét prezentálni. És ezt néha mi is ki fogjuk használni :-)

Az elemzőket tehát nem a földből kinövő 3 dimenziós grafikonokkal fogjuk elkápráztatni, hanem sokkal inkább a most bemutatásra kerülő másik újdonsággal: a hőtérképpel.

Hőtérkép

A Geoflow Excel bővítmény a 3D-s térképes grafikonok mellett tartalmaz egy hőtérkép készítőt is, amellyel elkészíthetjük például az alábbi 1 főre jutó fájdalomcsillapító fogyasztást megyei bontásban bemutató hőtérképet is:

Hőtérkép Excelben

Egy főre jutó fájdalomcsillapító fogyasztás ábrázolása az Excelben, hőtérképpel

A hőtérképet animálhatjuk is, és az idősorra fűzött hőtérképekből készíthetünk egy „filmet". A következő Önkiszolgáló BI workshopon (Ma éjfélig még kedvezményesen lehet rá jelentkezni!) például el fogjuk készíteni az alábbi animált hőtérképet, amely segítségével a gyógyszerfogyások alapján próbáljuk meg nyomon követni a betegségek terjedési útját:

Animált hőtérkép Excelben

Vérzésellenes készítmények fogyásának idősoros ábrázolása hőtérképpel az Excelben

Összefoglalva: A Geoflow Excel bővítmény még nem egy végleges termék. A PowerPivot integráció kapcsán jó néhány hiányossága van még (Nem tud dolgozni rejtett oszlopokat, relációkat tartalmazó adatbázisokból, nem látja a számított mezőket, nem tudunk a szűréseken on-line változtatni, stb) Ugyanakkor látszik, hogy a Microsoft egyre nagyobb energiát öl az adatvizualizációba, és bár a GeoFlow még nem egy végleges termék de hatásos beszámoló készítésére, vállalati eredmények felfelé és kifelé kommunikálására már most is alkalmas.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás