Tabular Inside videókurzus

A tanfolyam célja

A tanfolyam célja, hogy bemutassa a Power BI, a Power Pivot és az SSAS Tabular adatbáziskezelőjének belső működését.

Ez az adatbáziskezelő egy oszlopalapú, memóriában futó adatbáziskezelő, és mint ilyen, nagyon eltérően viselkedik a hagyományos adatbáziskezelőkhöz képest. Ugyanúgy táblákat, oszlopokat és sorokat tartalmaz, mint a relációs adatbáziskezelők, de egész eltérő módon kezeli őket.

Alapszinten még nem kell ismerni ezeket az eltéréseket, de haladó vagy már csak középhaladó szinten igen. Egy kocsit is el lehet vezetni mindenféle műszaki ismeret nélkül, de ha valaki a vezetésből él, vagy professzionális szinten szeretne vezetni, akkor ismernie kell a gépkocsi működését. Nem kell tudnia gyújtást állítani, de azt ismernie kell, hogy „mi hajtja”

Úgyhogy a tanfolyam célja, hogy értsük hogyan működik az adatbáziskezelő motor, tudjuk hogy mi jó neki és mi nem, és legfőképpen magyarázatot találjunk arra, hogy a legjobb gyakorlatok miért a legjobb gyakorlatok.

Kinek szól a tanfolyam?

A tanfolyam egy ismeretterjesztő tanfolyam. Épp úgy szól az informatika iránt nyitott üzleti felhasználóknak, mint a BI fejlesztőknek.

Akik nem dolgoznak nagy adatmennyiséggel, akiknek nem szolgának ki a riportjai sok felhasználót és akiknek nincsenek teljesítményproblémái, azoknak a tanfolyam csak „ismeretterjesztő” kategóriába tartozik. De azoknak, akiknek már voltak teljesítmény problémái, vagy robosztus megoldást kell tervezniük, azoknak ez a tanfolyam fogja megadni az alapokat. Az itt oktatott tudás ugyanis fontos egy jó adatmodell megtervezéséhez, hatékony DAX kalkulációk írásához és a teljesítményoptimalizáláshoz is.

Egy jól megtervezett adatbázis szinte garantálja a jó teljesítményt, a jó felhasználói élményt. De ha az alapok nincsenek rendben, akkor a tetején futó DAX kódok nem tudják kihasználni az adatbáziskezelő teljesítményét.

Aki tehát jó adatbázist szeretne építeni annak ismernie kell a motor működését. Tudnia kell mi jó a motornak, milyen adatmodellt kell tervezni ahhoz, hogy a motorból kijöjjön a maximális teljesítmény.

Kinek nem szól a tanfolyam?

Ez nem egy IT tanfolyam. Az alapokat tanítja csak meg, közérthető nyelven. Nem fogunk belebújni a szerverbe, nem fogjuk szétszedni a motort, csak megismerkedünk a működésével.

Miről szól a tanfolyam?

A tanfolyam a Power BI, a Power Pivot és az SSAS Tabular adatbáziskezelőjének belső működéséről szól. Három fókusztémája van: Az architekturális felépítés, a tömörítés, és a kapcsolatok tárolása. Ezek a legfontosabbak ugyanis annak megértéséhez, hogy „mit írnak ki” a a teljesítmény hangolást támogató szoftverek, és ezek kellenek ahhoz is, hogy olyan adatmodellt tudjon tervezni, amely jó teljesítménnyel szolgálja ki a DAX lekérdezéseket.

Mire leszek képes a tanfolyam elvégzése után?

Ez egy elméleti tanfolyam. Elvégzése után csak érteni fogja, hogy hogyan működik az adatbázis kezelő és az itt szerzett tudást fel tudja majd használni adatmodell tervezéshez, DAX kalkulációk írásához, vagy teljesítményoptimalizáláshoz. De olyan gyakorlati tudást, mint egy DAX tanfolyam, a Power BI vagy a Power Pivot workshop nem ad.

Részletes tematika

 • Bevezetés (03:00)
 • Tabular / VertiPaq / xVelocity in-memory Analytical Engine (03:42)
 • Az oszlopalapú adatbázisok működési elve (bevezetés) (04:26)
 • Architekturális felépítés (Formula engine – storage engine) (07:23)
 • DAX-MDX (02:19)
 • Jogosultságkezelés az adatbáziskezelőben (01:09)
 • Tömörítési módszerek (15:33)
 • A tömörítés folyamata (03:13)
 • Szegmensek (01:40)
 • Rendezési sorrend meghatározása (02:12)
 • Számított oszlopok (02:42)
 • Számított táblák (01:28)
 • Kapcsolatok tárolása (10:02)
 • Kapcsolatok bejárása (04:52)
 • Összefoglalás (02:44)
 • Hogyan tovább? (01:30)

A tanfolyam hossza

A tanfolyam elvégzéséhez összesen egy-másfél óra szükséges. A tanfolyam nettó hossza kb. 1 óra

A tanfolyam formája

A tanfolyam videókurzus, videóleckék sorozata. Ez a tanfolyam nem egy „kattintgatós” gyakorlati tanfolyam. Itt csak „mozizni” kell A tanfolyam elvégzéséhez csak egy internet képes gép kell, ami lehet egy táblagép is.

A videókurzusnak számtalan előnye van a hagyományos tantermi képzésekkel szemben. Kényelmes, bármikor bárhonnan elvégezhető, saját tempóban lehet haladni, azonnal el lehet kezdeni, többször is visszanézhető, visszatekerhető, stb.

És ez utóbbi most különösen fontos. Próbáltam hétköznapi nyelven magyarázni az adatbáziskezelő működéséről, de a téma ettől még nem lesz könnyű…

Mi lesz, ha elakadok?

Minden egyes lecke alatt található egy fórum, amin keresztül mindig ott leszek a háttérben és tudok segíteni.

Meddig tudom használni a tanfolyami anyagot?

Örökké :-) De mivel semmi nem tart örökké ezért azt ígérem, hogy a vásárlását követő minimum 1 évig elérheti az összes videót és minden tanfolyami anyagot.

Ki lesz az oktató?

Az oktató én (Kővári Attila) leszek:-) Rólam azt kell tudnia, hogy elsőként kezdtem az országban a Tabular adatbázis kezelővel foglalkozni. Világ életemben a „nem relációs” adatbázisok érdekeltek, a szakmai pályám első 10+ évében többdimenziós adatbázisokat terveztem és építettem. Az MVP kitüntetésem révén Redmondban találkoztam az Analysis Services fejlesztőivel és tőlük hallottam először a Power Pivot és a mögötte duruzsuló oszlopalapú adatbáziskezelő tervezésről. Ráugrottam a témára és azóta, (10-12) éve foglalkozom vele.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

9 900 Ft. Ez az ár bruttó, nem jön re se ÁFA se más. Durván két VIP termes mozijegy ára és egy ugyanolyan egészestés élményt ad, mint egy mozi.

Sajnos a vizuális és a hangélmény nem lesz olyan, mint egy hollywoodi filmben, hiszen engem kell majd néznie és hallgatnia egy órán keresztül, de remélem, hogy a téma kárpótolja majd.

Mi lesz, ha nem leszek elégedett az anyaggal?

100% pénzvisszafizetési garanciát vállalok arra az esetre, ha nem lesz elégedett az anyaggal. Csak írja meg, hogy mi nem tetszett, és a vásárlást követő 15 napon belül visszautalom a képzés teljes árát.

Hogyan jelentkezhetek?

Kattintson az alábbi jelentkezek gombra

 

 

A gomb megnyomása után átirányítjuk a fizetési oldalra, ahol bankkártyával vagy átutalással tudja kifizetni a tanfolyamot.