Viszlát nyár, üdv szeptember

Vége a vakációnak itt a BI projekt blogon is, nézzük mi várható a közeljövőben. A mi már fix:

Szeptember 28.-án kerül megrendezésre a következő BI és adattárház projektvezető képzés. Ez a legrégebbi a tanfolyamom és tiszta szívvel ajánlom azoknak akiket érdekel a BI és adattárház bevezetések folyamata és dinamikája. Nagyon sok projektet vittem vagy láttam az elmúlt 25 évben, kaptam én is jópár pofont, és láttam azt is ahogy mások kapják. Ez a tanfolyam ezeknek a pofonoknak a tapasztalataiból állt össze, az odavezető úttól kezdve a hogyan kerüljük el -ig. Lesz kockázatkezeléstől, architektúrákon át minden, ami szükséges egy sikeres adatos projekt végigviteléhez vagy megtervezéséhez.

Október 2.-án lesz nagykorú ez a blog. 18 éve írom. Lehet, hogy át kéne adnom a stafétabotot a ChatGPT-nek? Ő gyorsabban és szebben ír mint én. Dolgozik éjjel-nappal, megállás nélkül, ha kell naponta több cikket is megír. Százszor jobb képességei vannak mint nekem. A tudástára is sokkal nagyobb, és ezerszer gyorsabban tanul, mint én. Képtelenség felvenni vele a versenyt. Persze nem is biztos hogy fel kell, de az biztos hogy óriási hatása lesz a tartalomgyártásra, és az is biztos hogy meg kell majd találni a BI projekt blog szerepét ebben az új világban.

Október 16-17.-én lesz a következő Power Pivot tanfolyam. Ez egy személyes tanácsadással támogatott videókurzus, ahol az többmillió sort elemzünk az Excelen belül. Ma mindenki Power BI lázban ég, pedig az Excelnél nincs jobb ad-hoc elemző eszköz. Csak nagyon máshogy kell használni ahhoz képest, ahogy most használjuk. Nagyon, nagyon… És ez a tanfolyam erről szól.

Október 18.-án jön a Power BI workshop. A zászlóshajó. Erre a tanfolyamra kíváncsiak a legtöbben. Többezren jöttek/jöttetek már el erre a tanfolyamra, óriási az érdeklődés rá. Hiszek benne, hogy nem véletlenül. Ahogy 20 éve egy kontrolleri, vagy egy elemzői pozíció betöltéséhez nélkülözhetetlen volt az Excel, úgy lesz nélkülözhetetlen hamarosan a Power BI is.

November 20-22. Újra lesz Budapest BI fórum, ahol szeretnék majd én is előadni. Van is rá egy hálátlan témám: Az Excel… Az Exceltől minden valamire való BI-os okád, zsigerből gyűlöli. Pedig az Excel jó. Sőt, van amiben sokkal jobb mint a Power BI. Csak nem úgy használjuk, ahogy kéne… Csúnyát fogok mondani, de akik még ma is az FKERES()-eznek nagy táblákon, azoknak a tudása megkopott… És valószínűleg az sem ismeri az Excelt, aki az adatszolgáltatást Power BI-jal akarja megvalósítani… No de nem erről szeretnék majd mesélni. Ez csak a trigger volt ami kiváltotta, hogy be kéne mutatni, hogy holt tart ma az Excel. Ráadásul erre triggere még ráerősítettek az on-the-job Power BI tanfolyamok tapasztalatai: Nemegyszer előfordult, hogy a Power BI tanfolyam Excel tanfolyammá vált. Az okok érthetők: A napi munka mellett senki sem figyeli, hogy hol tart ma az Excel. Mindenki megy azzal a tudással ami van...

A téma még nem fix, nincs is elfogadva, de potenciálisan ott van a levegőben, hogy erről fogok mesélni és nem a csodálatos és közkedvelt Power BI-ról. (Ahogy azt mindenki várná :-))

Ezek voltak a fixek. Ezen kívül jó sokat fogok mentorálni a következő 1-2 hónapban, és lesz néhány Power BI-os/adatvizualizációs cikk is itt a BI projekt blogon. Ezt látom előre, a többi majd még kialakul :-)

 

Üdv újra itt, és kitartást az év végi hajrában. Akinek vannak vállalásai az év végéig, annak pedig legyen ez egy udvarias figyelmeztetést, hogy mindjárt itt az év vége, s ha még nem kezdett hozzá a feladatok megvalósításához akkor hajrá, nehogy a körmére égjen, vagy decemberben összecsapjanak a feje fölött a hullámok…

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás