Bunkernapló 6.

Február 1.

Lemegy az első záróvizsga. A Power Pivot videókurzus elvégzése után lehetőség van záróvizsgát tenni, ahol a hallgatók be tudják mutatni a vizsgamunkájukat, amelyet személyesen értékelek ki. Az első vizsgázó egy olyan dashboardot készített, amely segítségével a területi vezetők át tudják beszélni az orvoslátogatók teljesítményét, rámutathatnak hogy hol tudnának gyorsan nőni, hol kell félniük a konkurenciától, mi kell ahhoz, hogy több bónuszt tudjanak hazavinni, stb.

A dashboard mind technikai, mind üzleti szempontból tökéletes! Szép munka volt. Öröm volt hallgatni, ahogy Péter bemutatja a dashboardot.

Február 8.

Elkezdődik a Tabular Inside tanfolyam videóra rögzítése. Ez lesz az első „arcos” videókurzusom. A várakozásokkal ellentétben könnyen megy a felvétel. Könnyebben, mint gondoltam, de a technikával nem vagyok elégedett. Ezen sokat kell még csiszolni…

Február 11.

Megvan az 50.-ik Power Pivot videókurzus résztvevő. Óriás boldogsággal tölt el a videókurzus sikere. Nagyon sok energiát toltam bele, de innen visszanézve úgyérzem megérte.

Február 18.

Elkészült a  Tabular Inside videókurzus. Azon melegében kiteszem a BI projekt blogra a hírt, hátradőlök és eszembe jut, hogy egy leckét kihagytam belőle. Szerencsére már fel van véve, csak be kell kötni, de így is lassú vagyok… Megérkezik az első, majd a második résztvevő is… Már elkezdik nézni a tanfolyamot, amikor beteszem a hiányzó leckét. Szerencsére nem az elejéről hiányzott, így volt még 20 perc laufom :-)

Február 25.

Nagyon nincs kedvem írni a bunkernaplót. Kint süt a nap én pedig itt rohadok a bunkerben. Elegem van már a bunkerban töltött életből. Még szerencse, hogy belekezdtem a motorépítés hobbyprojektbe, mert ha ez nem lenne, akkor semmi kikapcsolódásom sem lenne.

A motorépítés ad egy ritmus az életemnek. Minden este 6.-kor lemegyek a garázsba és egy- max két órát szüttyögög vele. Van, hogy csak bámuljuk egymást, és fejben elképzelem, hogy ezt-azt hogyan lehetne szépen megcsinálni. Van, hogy fából, hungarocellből, ikeás maradványokból tákolok egy alkatrészt és rápróbálom a motorra, hogy hogy nézne ki rajta. Érdemi haladás szinte semmi. Nem gondoltam volna, de a dizájn eszméletül nyeli az időt. Egy centi ide vagy oda teljesen más vizuális hatást eredményez. Egy-egy görbe kiszerkesztése napokig tart. És aztán lehet, hogy az egészet kidobom. Mert fejben működött, de élőben nem adja ki.

Megyek is le a garázsba. A mai terv a gyújtáskapcsolóval haladni. Kínai vackokból, régi motoralkatrészekből, konzervdobozból vagy kozmetikumos tégelyből kéne egy prototípust készíteni…

Március 2.

Ma is lement egy kihelyezett Power BI képzés. Még tavaly szerettük volna megtartani, de a COVID miatt eltoltuk. Egészen máig.

Kicsit féltem ettől az oktatástól, mert sok olyan résztvevője volt, aki régi ismerősöm. Volt köztük régi kolléga, volt akit 20 éve ismertem, és ott volt ez első BI és adattárház projektvezető képzés (2009. június) egyik résztvevője és ott volt az első önkiszolgáló BI workshop (2012. január) résztvevője is. Ráadásul előző nap vért adtam, és most nagyon megviselt. Nem szokott, tegnap adtam negyvenedszer, (kaptam is egy 40-es kitűzőt, és sok köszönetet a nővérektől :-)), de ez most nagyon megviselt.

De jó volt újra emberekkel találkozni. Nagyon jó volt. Még ha távolságot is kellett tartani.

Leírom ide az utókornak, hogy így COVID alatt úgy tartunk élő oktatásokat, hogy beülünk egy hatalmas konferenciaterembe, ahol az egymástól távol ülő 10-15 fő, egy vagy több hatalmas kivetítőn követi az oktatást. Kicsit báli hangulata van. Ezek a termek ugyanis rendszerint hatalmas belmagasságú, elegáns, reprezentatív termek, az asztalok is körasztalok vagy úgy vannak elrendezve, mint a bálokon. És a technikai felszerelés, a terem akusztikája is első osztályú.  

Március 3.

Ma kaptam egy emailt az MNB-től és ez bearanyozza a napomat. Elkészítettek két újabb statisztikai publikációt. Power BI-ban. Ezt és ezt. Azt kell tudnia, hogy ezeket a dashboardokat elemzők készítették, nem BI fejlesztők. Kaptak segítséget, de a munka dandárját ők végezték. A napi munkájuk mellett… Érdemes vetni rájuk egy pillantást, van mit tanulni belőle…

Március 4.

Újabb szigorítások. Totális zárás. Zárnak az iskolák, a boltok. Ugyanott tartunk, mint egy évvel ezelőtt. Csak most van végdátum: április 7. És ez ad némi reményt és legfőképpen: lehet rá tervezni… Nem úgy, mint tavaly ilyenkor… Úgyhogy engem ez a hír kifejezetten felvillanyoz. A körültöttem élőket nagyon megviselte a bejelentés, de engem optimistává tett. Most nagyon úgy érzem, hogy ez a totális zárás meghozza majd a gyümölcsét. Úgyhogy el is kezdtem szervezni a hosszú idő óta szünetelő élő képzések szervezését.  Power BI-jal fogunk nyitni, max. 9 fővel valamikor április végén. Időpontja is van már csak még nem igazolták vissza a termet. Ha nem akar lemaradni róla, akkor iratkozzon fel a várólistára, mert őket fogom először értesíteni, és félő hogy a kiéheztetett elemzők hamar megtöltik a termet.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás