Az I. önkiszolgáló BI workshop értékelése

Lezárult az I. önkiszolgáló BI workshop. Amitől féltem attól nem kellett volna, amire nem is gondoltam, az bekövetkezett... Féltem attól, hogy sokan leszünk és nem fogok bírni annyi emberrel. Féltem attól, hogy messzi lesz a vászon és a hátsó sorokból nem fogják látni. Féltem attól, hogy a wifi nem fogja bírni. És féltem attól, hogy az Excel összeomlik valakinél és emiatt nem tud majd követni minket. És végül féltem attól, hogy a heterogén társaság miatt valakinek túl sok lesz az anyag, valakinek pedig túl kevés.

Pedig, mint utólag kiderült nem ettől kellett volna félni, hanem attól amiről most fogok írni.

A workshop közepén valaki jelezte, hogy baj van a PowerPivottal: Hibaüzeneteket dobál. Aztán ahogy a többiek is utolértek minket egyre többen jelezték, hogy nekik is ugyanazt a hibaüzenetet dobja a PowerPivot. Aztán valaki, akinek hibát dobott a PowerPivot észrevette, hogy nála máshogyan jelennek meg a menük... És kezdett összeállni a kép. Aki a hét elején rakta fel a PowerPivotot, annak ment, aki a workshop előtti napokban annak nem. Biztos más-más verziót használnak...

Paff. Szerencsére a közönség nagyon kreatív volt, és megosztották egymással az információkat: „hozd létre azt a belső számított mezőt, amit hiányol és nem fog hibaüzenetet dobni"; „használj a vessző helyett pontosvesszőt a függvényekben, mert úgy néz ki, hogy elkezdték magyarítani a DAX-ot" és még sorolhatnám. Ott volt B tervnek a „szünetben mindenki rakja újra a PowerPivotot" de erre végül nem került sor.

Otthon elemezve a történetet persze kiderült a turpisság: A Microsoft frissítette a héten a PowerPivot.com oldalt és ezzel párhuzamosan leszedték a végleges PowerPivot verziót és felrakták helyette a 2012 RC0-át (magyarul a bétát) Máig nem értem, hogy a főoldalon a Download PowerPivot link miért egy béta termékre mutat. No mindegy. A lényeg, hogy aki a múlt héten töltötte le a PowerPivot-ot az még a végleges verziót kapta, aki a workshop előtti napokban, az már a bétát. Mindenesetre a közönség nagyszerű volt és remekül megoldotta a problémát. Köszönet ezúton is.

Ha már a közönségnél tartunk. Összesen 19-en jöttek el és a társaság - mint mindig - most is nagyon vegyes volt. Voltak Cognos, Microstategy, Oracle, stb. BI felhasználók, voltak a szállító oldalról, voltak a megrendelő oldalról, voltak informatikusok és voltak elemzők is.

Nagyon tanulságos volt látni, ahogy az éles adatok beindították a résztvevők fantáziáját. És nagyon tanulságos volt arról is beszélgetni, hogy ki miért jött a workshopra. Voltak, akik áthidaló megoldást kerestek, amíg lesz pénz adattárházra, voltak akiknek elegük volt az Excelek simogatásából és valamilyen automatizálható megoldást kerestek, és a többség természetesen az adataihoz akart hozzáférni és ehhez keresett megoldást. Vagy maga, vagy az ügyfelei számára. Örültem, hogy ezeket a problémákat említették, mert a workshop pont ezekre kereste a választ.

Lesz újabb workshop? Lesz. De már újabb önkiszolgáló BI eszközökkel. A PowerPivotnak is lesz új verziója és az önkiszolgáló BI eszközök is szépen szaporodnak. Jön az önkiszolgáló ETL, adattisztítás, adatbányászat, stb. És jön az SQL 2012 is.

Mikor lesz folytatás? Kb. félév múlva. Aki értesítést kér az időpontról az iratkozzon fel itt.

A résztvevőknek köszönöm, hogy megtiszteltek bizalmukkal és eljöttek egy ismeretlen tanfolyamra. Aki pedig nem tudott eljönni, annak kárpótlásul mondom, hogy olvassa tovább a BI projekt blogot, (vagy a technikaibb BI jegyzetek-et) mert sokat fogok még a közeljövőben az önkiszolgáló üzleti intelligenciával foglalkozni.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Csak sejtés, de szerintem hogy vessző vagy a pontosvessző kell-e a függvényekbe, az csak attól függ, hogy mi a list separator karakter a regional settings-ben. A sima Excelben is így működik. Ami, jegyezzük meg, egy nagyon logikus és szép megoldás, mégis megzavarja az emberek 95 százalékát. : )

Új hozzászólás