Bunkernapló 3.

Kedves naplóm. Ez a harmadik és remélem egyben az utolsó bejegyzésem is a bunkernaplóba. 90 nappal a kijárási korlátozások bevezetése után kijöttem a bunkerből. Az élet szép lassan újraindul, jó újra emberek között lenni

Május 13.

60 nappal a kijárási korlátozások bejelentése után is a lehetőséget látom a válságban. Még mindig ajándéknak tartom, hogy kaptam időt kutatni, átgondolni a dolgokat, megreformálni mindent. Nem mondtam még, de a tavalyi év szlogenje az újragondolás volt. Architektúrák tervezésekor és specifikálásakor például minden egyes leírott mondat után feltettem magamnak a kérdést: Miért így csináljuk? Nincs hatékonyabb módszer? Más szakmákban sem? Webfejlesztőknél? Szoftverfejlesztőknél? Más iparágakban? Nagyon sokat tanultam ezekből a kételkedésekből. A legmélyebb nyomot a Continuous Delivery hagyta bennem, elképesztő hogy más szakterületek mennyivel előrébb járnak nálunk.

Egy ideje már ugyanezt a kétkedő magatartást folytatom a szolgáltatásaimmal kapcsolatban. Biztos, hogy jók így az oktatások? A többszáz értékelőtől kapott 4.87-es osztályzat alapján az elemző énem kapásból rávágná, hogy igen, nincs mit fejleszteni rajta. De a kétkedő énem kritikusan megkérdezi. Biztos vagy benne? Ha most kezdenéd ugyanígy csinálnád? Biztos hogy ez a leghatékonyabb módja a tudásátadásnak? Mit mondanak a neveléstudományok?

Május 14.

Az elmúlt 2 hónapban elkezdtem kísérletezni a videókurzusokkal. Végiggondoltam mi kell hozzá, tesztrendszereket építettem, szolgáltatásokat próbáltam összekapcsolni és közben tesztelni hogy mi működhet, mi nem. Sok inspirációt gyűjtöttem, sokat tanultam arról hogy hol/hogyan lehetne ezeket a rendszereket/szolgáltatásokat az oktatásban használni.

Kiértékeltem a Udemy-t, a Teachable-t és a Thinkific-et. A Udemy-t kapásból kizártam az árazási politikájuk miatt. A Thinkific-et és a Teachable-t kipróbáltam. Teachable-lel indultam el, aztán váltottam Thinkific-re és itt építettem fel a videókurzusok tervezett otthonát.

Elsőre tökéletesnek tűnt aztán ahogy mentem a részletek felé, úgy jöttek a pofonok. Ha nem veszem meg a legdrágább Enterprise szintű csomagot, akkor nem tudom úgy menedzselni a tanfolyamokat ahogy szeretném. Egyre rosszabb lett a szájíz, aztán amikor eljön a fizetési rendszer hozzákapcsolása, akkor jött a kegyelemdöfés: A PayPallal kell szerződni. Nem akarom itt kitárgyalni a cég politikáját, de nagyon-nagyon messzire el akarom kerülni őket…

Május 16.

Sokat szívtam a „stúdió” összerakásával is. Videókat akarok rögzíteni kell egy hely, ahol fel tudom venni a tananyagot. Csakhogy karantén van, mindhárom gyerekem itt van velem a bunkerben. Üvöltöznek, rohangálnak, … Ez így nem fog menni

Leköltöztem a garázsba. Ideális helyszín a videók rögzítéséhez. Itt van minden amit szeretek: A motorjaim, a mászócuccom, a gitárerősítőm,… Kell ennél indpirálóbb környezet a videókurzusok felvételéhez?

Kell. Sajnos a garázsajtó szigetelése nem jó, behallatszik a felvételekbe a madárcsicsergés…

Május 17.

Eszméletlen sokat szívok a technikai problémákkal is. Nem volt zöld fotóháttér a boltban, úgyhogy vettem kéket. Igen ám, de a szemem is kék, így amikor a kicseréltem a kék hátteret egy fehér képre, akkor kicserélte a szemem is fehérre…

Először vettem egy csiptetős mikrofont. Ennek vállalhatatlan volt a minősége. Aztán vettem egy USB-s mikrofont. (Audio Technika 2020 USB) Annak is vállalhatatlan volt a minősége. Aztán vettem egy külső hangkártyát (Tascam US 1x2) és egy AT2020-as XLR mikrofont. Ennek is magas volt az alapzaja. Kuka.

Nincs mese, kutatni kell ezt a témát is, hiába nem érdekel. Ráadásul hiába nézek ki egy típust, készlet nincs sehol, mindenki podcastol, zoom-ol a készletek teljesen lerabolva, a külföldi szállítások megszűntek, vagy akadoznak. Minden egyes próbálkozás után heteket kellett várni a következő mikronfonra…

Hosszú hetek szívása után találtam egy megoldást ami már elfogadható minőséget produkál: Rode AI-1 külső hangkártya és egy AT2020-as XLR mikrofon

Most sem vagyok 100%-osan elégedett, de elfáradtam. Nem értek a hanghoz, nem is érdekel annyira, hogy kutatgassam az interneten a legjobb, még megfizethető és KAPHATÓ megoldást. Mindenre heteket kellett várni, eszméletlen mennyiségű időt emésztett fel egy ilyen egyszerű probléma megoldása.

Május 18.

Feloldják a kijárási korlátozásokat Budapesten is. Mindenki boldog, a tőzsde repül. Csak én érzem úgy, hogy a feketeleves még csak most jön?

Május 20.

A válság kirobbanása előtt megrendelt és a válság miatt lemondott oktatások közül újrarendelik az első on-the-job Power BI képzést. Félve kérdezik, hogy lehet e személyesen. A válasz lehet. 60x nap után ez az első, hogy ügyféllel személyesen találkozok.

A vállalat az év végéig 60-70%-os forgalomvisszaesésre számít. Felértékelődnek az adatok, a kontrollingtól olyan kimutatásokat kérnek, amiket eddig soha. A vállalatnál újraszervezik a folyamatokat, amelyek eredményét azonnal látni akarják. A legkisebb rezdülésekre, kilengésekre is kíváncsiak.

60x nap után végre hasznosnak érzem magam. Jó érzéssel tölt el, hogy tudok valakiknek segíteni.

Május 24.

Elkezdem rögzíteni az első tanfolyam videóit. A terv az, hogy videókurzust csinálok az Önkiszolgáló BI workshopból. Alacsonyan lógó gyümölcsnek tűnik és újra nagy rá az igény. A megrendelt on-the-job Power BI képzések jelentős részénél kiderül, hogy nem is a Power BI lenne a jó megoldás, hanem a Power Pivot. 2020-ban már nem szexi a Power Pivot, nem olyan fancy mint a Power BI, de most újra felértékelődik a sok ad-hoc azonnali igény miatt.

Nagypofával odaültem a mikrofon elé és elkezdtem mondani az anyagot. A terv az volt hogy 1 hét alatt felmondom a hatórás anyagot… He-he-he. Az első napon elkészül 15 percnyi  vágott anyag, a második napon 5 perc. Ez így nem fog menni. Ha csak improvizálok, akkor sokat Őóőőő-zök, elkalandozok, mondatokat ismétlek és három mondatban mondom el amit egyben is el lehetett volna.

Május 29.

Nagyon szerettem volna a videókurzusaimba „arcos” videókat is tenni, de nem fogok. Már a képernyőfelvételek alámondásával is komoly problémáim vannak. Az arcos videók a képernyőfelvételekhez képest kvantumugrásnak tűnnek. Még a technikát sem tudtam összedobni. Világítás, kamera, mikrofon, … nem fog menni. Most nem. Kezdésnek elég kihívás egy jó minőségű képernyőfelvételes oktatás összedobása is.

Június 4.

Elkészül a vörös térkép interaktív változata Power BI-ban. Nagyon sokat dolgoztam vele, de a magamnak szabott határidő reggelére elkészült. Boldogan húzom ki a feladatlistáról. Ez a feladat sem nyomorít többé és az elkészítése közben nagyon sokat tanultam. Nem pont olyan lett, mint amilyet szerettem volna, de büszke vagyok rá. (írok is majd belőle egy „hogy készült” cikket. Upd.: A cikk elkészült: Az interaktív vörös térkép elkészülésének története)

Jó volt végre a kötelező munkák mellett a hobby projektekkel is foglalkozni, fejleszteni.

Június 9.

Márciusban tartottam egy cégnek egy kihelyezett Power Pivot & Power BI tanfolyamot. Akkor azt mondták hogy szeretnének továbblépni és rendelnének on-the-job képzést is, egyeztessünk időpontot. Márciusban június 9.-e volt az első szabadnap a naptáramban. Beírtuk. Az oktatás után kihirdetik a kijárási korlátozást.

A tanfolyam után Ők karanténba én a bunkerbe mentünk. Most mind a ketten kijöttünk és az élet Nekik pont ott folytatódik ahol 3 hónapja abbamaradt. Nekik ki sem esett a 3 hónap, hiszen így volt megbeszélve.

Június 13.

90 nappal a bunkerba költözés után kijöttem a bunkerből. Hosszú tanulási folyamaton vagyok túl, nagyon sokat tanultam ezalatt a 90 nap alatt. Nem tudom milyen lesz a bunkeren kívüli élet, de tele vagyok ötletekkel. Már csak meg kell csinálni őket :-)

A nagyvállalati ügyfeleim jelentős része sajnos még mindig karanténban, vagy félkaranténban van, így nehezen tud mozogni vagy külsősökkel találkozni. De nagyon jó érzés, hogy Ők is alig várják az újratalálkozást. Jó érzéssel tölt el, hogy akik kiszabadulnak azok felhívnak, hogy azonnal találkozzunk. Vagy azért mert elegük van a Skype/Zoom/Teams tanácsadásból/oktatásból vagy azért mert az élet újraindult és új problémákat kell megoldaniuk, olyanokat amelyekkel eddig nem is találkoztak, vagy a 3 hónap kimaradást akarják villámgyorsan ledolgozni, mert az élet nem állt meg a vállalkozásnak mennie kell tovább…

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás