Évértékelő 2017

Lement a BI projekt éves karácsonyi taggyűlése, ahol a társaság vezetője (én) beszámolt a stakeholdereknek (feleségem) a társaság idei eredményeiről. Ez mindig egy nagy esemény a BI projekt életében ezért napokon keresztül készültem rá. Összesen 45 adatvizualizációt és jónéhány oldalnyi szöveges értékelést használtam fel az évzáró prezentációhoz, amit végül - a stakeholderek kívánságának megfelelően - egy belvárosi étteremben tartottunk meg.

Megj.: Idén már teljes egészében a Power BI használtam mint storytelling eszköz és a még bétában lévő könyvjelző (Bookmark) és reflektor (Spotlight) feature-rel fűztem össze a sztorinak megfelelően szűrt vizualizációkat egy 25 diás prezentációba.

A beszámolót azzal kezdtem, hogy felelevenítettem az előző év végén vállalt célokat, meséltem ezek teljesüléséről, majd rátértem a BI projekt életében fontos eseményeinek bemutatására:

  • A 2017-es évet ünnepléssel kezdtük: idén februárban volt ugyanis 20. éve, hogy BI konzulesként elkezdtem üzleti intelligencia és adattárház rendszereket építeni.
  • Márciusban elkészült és megrendezésre került az első Power Pivot és Power BI workshop. Ez egy olyan tanfolyam, amely a Power Pivot és Power BI legjobb funkcióinak használatát oktatja kifejezetten Excel fókusszal. A célja az, hogy az Excel felhasználóknak utat nyisson a haladó adatvizualizáció felé és megmutassa nekik, hogy az Excel tudásuk továbbfejlesztésével hogyan lehetnek jobbak az ad-hoc elemzések és az adatvizualizációk világában.
  • Áprilisban megjelent az új vezetői BI workshop, amely kifejezetten vezetői szempontból mutatja be a BI és adattárházak világát: Olyan tipikus vezetői kérdésekre keresi a választ, mint a hogyan fog megtérülni a BI, a hogyan illesszük be a BI-t a szervezetbe, stb. Ebből is lement néhány képzés, melynek tapasztalatait felhasználva egy kicsit csiszoltam a tematikán
  • Májusban letölthetővé vált a Cső első három fejezete. Akit érdekel a real time big data világa annak ajánlom figyelmébe, mert már az első 3 fejezetből is sokat lehet tanulni. 
  • Augusztusban elkészült és meghirdetésre került az első nyílt Power BI tanfolyam. Eszméletlen mennyiségű munkát toltam ebbe a tanfolyamba, hogy olyan legyen amilyennek megálmodtam. De olyan lett ? Az elmúlt pár hónapban már több mint 100-an jöttek el meghallgatni és eddig nagyon pozitívak a visszajelzések. Ez mindig erőt ad és visszaigazolja, hogy megérte ennyit vesződni a fejlesztéssel smiley

Mindezek mellett zajlott az élet egyéb szakmai területeken is. 40+ tanfolyam, előadások a Corvinuson és szakmai rendezvényeken, sok-sok BI tanácsadás, jónéhány on-the-job tréning, jópár mentorálással töltött nap és egy nagy adattárház projekt elindítása is szerepel az idei listán. Sok jó szakemberrel hozott össze idén is a sors, sokat tanultam idén is és sokat tanítottam én is.

Szerencsére a munka mellett jutott idő a kikapcsolódásra is. Voltunk a családdal síelni, a gyerekekkel Boszniában, a feleségemmel Albániában, Erdélyben és motorral Ukrajnában, a kisfiammal jártunk két 4000-es csúcson, és jó sok koncerten voltunk, motoroztunk a haverokkal.

Úgyhogy mindent egybevéve jól sikerült az év, a stakeholderek is elégedettek voltak, és remélem hogy Ön is jól érezte magát itt a BI projekt blogon. smiley

Mi lesz jövőre?

Február 27-én tartjuk az első tantermi Önkiszolgáló BI (Power Pivot) workshopot és rá egy napra február 28-án az első tantermi Power BI workshopot. Ez már fix. A többi még képlékeny. Sok tervem van, de ezekről majd csak akkor, ha olyan stádiumba érnek, hogy érdemes róluk beszélni. A többi pedig megy a maga megszokott útján: továbbra is BI/adattárház rendszerek tervezésével, előkészítésével és minőségbiztosításával fogok foglalkozni, és továbbra is azon leszek, hogy az oktatások, on-the-job tréningek és egyének/kisebb csapatok mentorálásával egyre több kollégának segítsek egy kicsit továbblépni/nyitni az adatok világa felé.

Köszönöm, hogy itt van, köszönöm hogy olvassa a BI projekt blogot és remélem 2018-ban találkozunk majd személyesen is.

Én rajzoltam :-)

BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

Kővári Attila

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás