SSIS 2012 újdonságok: Naplózás

Az Integration Services korábbi verzióinak naplózási szolgáltatása kevés volt ahhoz, hogy csak azok segítségével valósítsuk meg az adattárház betöltésének naplózását. Olyannyira, hogy a gyári beépített naplót csak a betöltési hibák rögzítésére használtuk. Azaz ebbe a naplóba csak akkor írtunk, ha valamilyen hiba történt a betöltés közben. Minden más esemény naplózására saját naplóíró szolgáltatást fejlesztettünk ki és használtunk minden projektünkön.

Még nem teszteltem az Integration Services 2012 minden naplózási szolgáltatását, de most úgy néz ki, hogy erre a saját naplóíró eljárásra többé nem lesz szükségünk. Legalábbis jelentős részére biztos nem. Az új SSIS ugyanis mindent naplóz ami adattárház töltés szempontjából fontos. Naplózza, hogy a betöltés különböző ágain hány sor ment át (hány új sort szúrt be, hány sort update-elt, hányat küldött el hibaágra, stb.). Minden egyes SSIS csomagról tárolja, hogy milyen paraméterekkel lett meghívva, mi lett a futásának eredménye, mikor indult, mikor fejeződött be, ki (melyik SSIS csomag hívta meg), milyen batch keretében belül lett meghívva, stb. Nekünk kb. ennyi kell első körben és úgy fest, hogy ezeket az SSIS 2012 tudja is. Megj.: Ezen információk jelentős részét eddig is ki lehetett nyerni a naplókból, csak olyan körülményesen, hogy az ember inkább írt helyette egy komplett naplózási megoldást.

Image001

Az operációs rendszer információi az SSIS 2012 naplóiban

Mindezeken túl az SSIS 2012 naplózni tudja az operációs rendszer információit is mint pl. memória-, lapozó fájl-, CPU kihasználtságát és még egy csomó hasznos dolgot, amit az SSIS Logging in Denali című cikk részletesen be is mutat.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Osztom a lelkesedésedet Attila, viszont némi próbálgatás után nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem maradnak meg a saját naplózó keretrendszerek, két okból is: 1) jól használhatóak az új táblák meg az SSIS Catalog, de nem tökéletes, ahogyan az nem is elvárható. Szerintem a naplózási igények komoly részét valóban kiegészíti úgy ahogyan a dobozból kijön. Viszont ha már csak 1 változtatás is kéne hozzá, akkor - amennyire én tapasztaltam - ismét a saját rendszerhez kell folyamodni, mert nem testreszabható. 1-1 módosítási igény pedig bármikor felütheti a fejét. 2) persze nekünk is van egy DETL nevű ilyen keret-alkalmazásunk, és mikor az egyik tanácsadónk tárgyalt egy leendő ügyféllel aki már SQL 2012-re voksolt, mégis ragaszkodott a mi kreálmányunkhoz, mert maga a modell platform-független, és a politikai helyzetükből kifolyólag előfordulhat hogy egyszer váltani kell SSIS-ről és akkor a naplózást szépen át lehet vinni pl. Oracle alá is (Őszintén megvallom erre a 2. esetre én magam egyáltalán nem gondoltam volna, de valós példa, létezik ilyen is.) De nemsokára már élesben is az új SSIS-t fogom használni ha minden jól megy, majd akkor ásom bele magam igazán, kíváncsi vagyok hogy a gyakorlatban, éles helyzetekben milyennek fogom megtapasztalni.

Szia Isti, Ettől még én is félek, mert nem próbáltuk ki még éleseben. De most azt feltételezem, hogy ki tudunk tenni minden naplózni kívánt paramétert változóba, és így meg tudjuk oldani vele a nalózást. Meglátjuk. Üdv, Attila

Új hozzászólás