Szakadozott hierarchiák kezelése Excel 2007-ben

Régóta akartam már írni a témáról, és most Chris cikke megadta hozzá a lökést.

Az Excel nem támogatja a szakadozott hierarchiák kezelését, mert az Analysis Services felé a kapcsolatot az MDX compatibility = 1 beállítással kezdeményezi. A connectionstring-be gyárilag van beégetve ez az MDX compatibility = 1. Bár a connection stringet át tudjuk írni, az Excel nem fogja figyelembe venni az MDX compatibility 2-re történő átállítást.

De. Vannak szituációk, amikor a szakadozott hierarchiák jól jelennek meg az Excelben. Tapasztalatból tudtuk, hogyha a levél szintről húztuk fel az elemet a gyökér felé, azaz a lyukak helyére a levél elemet töltöttük, akkor jól mutatta az Excel a szakadozott hierarchiákat. A fenti példában például ha az államok (California) szintjére Athént írjuk, akkor az Excel jól fogja megjeleníteni a hierarchiát: Európa alatt Görögország, alatta Athén. (Persze csak akkor ha a szerveren a város szint hideMemberIf tulajdonságát OnlyChildWithParentsName-re állítjuk).

Ha azonban Görögországot húzzuk le az államok szintjére, akkor az Excel nem jól jeleníti meg a szakadozott hierachiát: Európa, alatta Görögország, alatta Görögország még egyszer, és alatta Athén.

És még egy dolog. A jól megjelenítés csak akkor működik, ha a levélszinten egy elem található. Mindez a hierarchia közepén már megint nem működik.

Összefoglalva: Az Excel 2007 nem támogatja a szakadozott hierarchiák megjelenítését, kivéve ha:

  1. Ha nincs testvére a levél szinten elhelyezkedő elemnek ÉS
  2. a HideMemberIf tulajdonságot OnlyChildWithParentsName-re állítottuk ÉS
  3. a Levél szinten elhelyezkedő elemet húztuk fel a lyuk kitömésére.

 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás