Hogyan váltsunk nyelvet kliens oldalon? I. rész

Az Analysis Services 2005 lehetőséget biztosít többnyelvű OLAP adatkocák létrehozására. Többnyelvűek lehetnek mind a metaadatok (adatkockák, dimenziók, hierarchiák, … neve), mind az adatbázis adatok (dimenzió elemek: Például October helyett október) Mindkettőt egy helyen kell megadnunk (Translation fül a BI development studioban).

 

Az Analysis Services 2005 translation szolgáltatása - többnyelvű adatbázisok

1. ábra: Az idő dimenzió metadatainak és

dimenzióelemeinek magyar megnevezése

Az Excel 2007 is, a ProClarity is a Windows területi beállításait (regional and language options) veszi alapul annak eldöntésére, hogy - ha többnyelvű az adatbázis – melyik nyelvet válassza. Ha regionális beállításunk magyar, akkor magyar nyelven jelennek meg az adatkockák adatai. Ha angol, akkor angolul.

Mi a baj azzal, hogy a területi beállítások (Regional settings) határozzák meg a nyelvet? Képzeljük el, hogy egy multinacionális vállalat kontrollereként jelentéseket kell készítenünk néha angolul, néha magyarul, attól függően, hogy ki kéri a riportot. Ez esetben kellemetlen lenne állandóan a regionális beállításokat változtatni…

Szerencsére az OLE db for OLAP / ADO MD provider-nek létezik egy Locale Identifier tulajdonsága (session property), amelyet felhasználva a connection string-gen keresztül szabályozhatjuk a „Locale ID” –t, azaz azt, hogy milyen regionális beállításoknak megfelelően (milyen nyelven) jelenjenek meg adataink:

Provider=MSOLAP.3;Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=True;Initial Catalog= Test_OLAP_DB;Data Source=KOVARI;MDX Compatibility=1;Safety Options=2;MDX Missing Member Mode=Error;Locale Identifier=1038

 

A fenti connection string-et az Excel 2007 által létrehozott connectionból másoltam ki és hozzábiggyesztettem a „Locale Identifier=1038” beállítást. Ezzel arra kényszerítem az Excel 2007-et (vagy más kliens alkalmazást), hogy a számítógépen beállított területi beállítás helyet az „1038” as, azaz magyar területi beállítást válassza.

Ahhoz, hogy a connection stringünk értelmezni tudja az 1038-as locale identifier-t (LCID-t), telepítenünk kell a magyar beállításokat a control panel-en keresztül (Regional and Language Options)). Azt, hogy melyik nyelvet, melyik locale identifier kód reprezentálja, megtalálja az International LCID (Locale Identifier) Code Chart oldalon. Megj: A default language Locale Identifier-e az 1024

Ha tehát Excel 2007-et használunk, és ugyanazt az adatkockát több nyelven szeretnénk használni, akkor nyelvenként létre kell hozni egy kapcsolatot (Connection-t). Ezt úgy tudjuk legegyszerűbben megtenni, hogy a Data fül (Data menü) properties menüpontjának definition fülén átírjuk a connection string-et, és azt kiexportáljuk connection fájlba (Export Connection File…)

Nyelvváltás az Excel 2007-ben: nyelvenként egy kapcsolat (connection)

2. ábra: Excel 2007 – Nyelvenként egy connection

 

Kapcsolódó anyagok:

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás