Power BI Visual Calculation

Megmondom őszintén nagyon vártam ezt a fícsört. A neve alapján arra következtettem, hogy végre lehet majd vizualizáció szintű (lokális) számított mezőket létrehozni. Hááát lehet, de a számított mezőben használt DAX függvények csak a vizualizációban használt oszlopokat, számított mezőket látják. A szemantikus modellben lévőket nem.

Először húztam a szám, hogy ez így fabatkát sem ér, aztán rájöttem, hogy ez a fícsör a DAX-ot minimálisan ismerő üzleti felhasználóknak szól. És nekik lehet, hogy nagyon hasznos lesz.

Mi az a Visual Calculation?

A Visual Calculation egy olyan új (még preview) szolgáltatása a Power BI-nak, amely lehetőséget biztosít a DAX-ot minimálisan ismerő felhasználóknak, hogy a vizualizációkon belül lokális számított mezőket hozzanak létre.

Az iskolapélda szerint ha egy vizualizációban van egy bevétel és egy költség oszlopunk, és nincs profitunk, akkor létre tudunk hozni egy olyan profit lokális számított mezőt (Visual Calculation-t), amely csak a vizualizáció adataival számol, csak a vizualizációban létezik, a szemantikus modellbe nem kerül be, nem szemeteli tele azt. Mutatom:

Profit = Bevétel – költség Visual Calculation

A példa bugyuta, a Visual Calculation azért ennél többre is képes...

Mondok egy valós példát, ami pont a múlt héten jött elő az egyik on-the-job Power BI képzésen: Negyedórás méréseket kellett felátlagolnunk órára, és aztán az órás átlagokat kellett felszummáznunk napra: Azaz átlag helyett az átlagok összegét kellett megjelenítenünk a vizualizáció összesen során:

A KWh oszlop (measure) átlagol, az órás átlagok összege mutatja az átlagok (KWH measure) összegét

Az átlagos felhasználó nem is érti, hogy „Ehhez miért kell új measure-t létrehozni? Csak tegyünk egy szummát a total sorba, mi ebben olyan nehéz a Power BI-nak?”

Nos, ők lesznek azok, akik profitálni fognak az új fícsörből. A Visual Calculation ugyanis pont azt csinálja, amit a felhasználó szeretne: Measure-öket aggregálni, vagy megjelenít például egy totalt a táblázat sorai alatt. Mutatom:

Visual Calculation a Power BI-ban

A bal oldali (KWh) oszlop (measure) mutatja az átlagot, a jobb oldali (visual calculation) az átlagok measure összegét. A képletsávban a Visual Calculation képlete. A képlet egyszerű, megírásához nem kell ismerni a sor- és filter kontextust, a kontextus transitiont… 

A képletben (Visual Calculation-ben) használt EXPAND() függvény első paramétere a táblázatban szereplő Meausre neve (KWh) és az aggregáció módja (SUM()) a második a ROW paraméter amely megmutatja az aggregáció irányát). Ilyen egyszerűen tudunk measure-t aggregálni egy vizualizációban.

Összefoglalva: A Visual Calculation-nel a Power BI felhasználók kaptak pár új shortcut függvényt, amivel bonyolult DAX képleteket írhatnak meg vizualizációban relatíve egyszerűen. A Visual Calculation csak a vizualizációban szereplő objektumokat látja, a szemantikus modell többi oszlopát, számított mezőit nem. Első ránézésre bonyolult kalkulációkat nem tudunk vele írni, de nem is ez a célja. A Visual Calculation a DAX-ot nem ismerő felhasználókat célozza, az Ő kétdimenziós gondolkodásukat próbálja lekövetni és ad pár egyszerű, könnyen másolható mintát, amellyel képesek lesznek measure-öket aggregálni, bonyolult DAX képleteket egy Visual Calculation-nel helyettesíteni. 

További infó:

 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás