Évértékelő 2020

A két ünnep közti nyugalom nálam a tervezés és a visszamérés időszaka. Ilyenkor bebújok a karácsonyfa alá, felveszem a fülest és nekiállok visszamérni az évet, megtervezem a következő évet. Nagyon szeretem ezt az időszakot: Igazi béke szigete, amikor van egy kis idő visszatekinteni és átgondolni, hogy mivel szeretnék jövőre foglalkozni. Nem csak céges, hanem egyéni szempontból is.

Mindig nagyon várom ezt a pár napot, de idén nem vártam annyira... Nem vártam, mert tudtam, hogy nem akarom azokat a számokat látni, amiket látni fogok. Az ilyenkor szokásos évértékelő összeállítása egy kicsit mindig a lélek simogatása is, amikor fentről ránézünk az egész éves teljesítményünkre, és konstatáljuk, hogy megcsináltuk. Ügyesek voltunk. De tudom, hogy idén ez a léleksimogatás el fog maradni…

De nem csak a léleksimogatás marad el, hanem a board meeting is, ahol beszámolok az egész éves teljesítményről. Ezt mindig nagyon várom és mindig nagyon alaposan felkészülök rá, minden magyarázathoz számokat keresek alátámasztásul, szép és tartalmas prezentációt készítek, és az egészet gyönyörűen becsomagolva egy exkluzív vagy hangulatos vacsora alkalmával adom át.

De most nincs hova menni, a COVID miatt minden zárva van. Gondolkodtam azon, hogy elmegyünk egy szállodába, de az éttermek ott is zárva vannak. Aztán kitaláltam, hogy idén felmegyünk a Normafára. Jól beöltözünk, leülünk egy asztalhoz, viszek forralt bort, rétest és egy piknik keretében tartjuk meg az évértékelőt. (Ez egyébként ma lett volna, ha nem mossa el az eső...)

És végül féltem mert tudtam azt is, hogy az évértékelővel párhuzamosan be kell számolnom a jövő évi tervekről is. Tervem van, nem arról van szó, hogy ne lenne terv, de annak megbízhatósága már kérdőjeles. Hova fogok eljutni 2021 végére? Fogalmam sincs...

Szóval mindezek miatt féltem nekiállni az évértékelőnek, de aztán csak nekiduráltam magam. A számok katasztrofálisak. Minden KPI a fele, harmada annak, amit látni szerettünk volna. Nincs mit szépíteni rajta.

Ugyanakkor nagyon sok mindent sikerült megcsinálni, amit évek óta nem tudtam, vagy halogattam. A legfontosabb, hogy elkészült az új weboldal (Illetve ez csak nekem volt nagyon fontos, de nagyon örülök, hogy készen van).

Szóval a legfontosabb dolog, hogy elkészült BI projekt VIP tanulmányi rendszer, amely lehetőséget biztosít teljesen új oktatások, oktatási formák fejlesztésére. Hosszú utat tettünk meg amig elkészült, nagyon sokat tanultunk az úton, de elkészült, és büszke vagyok rá. 

És elkészült az első videókurzus is. A témája a Power Pivot. (Köv. tanf. időpontja: 2021. január 28-29.) Kisujjamban van a téma, nagyon sokat oktattam, mégis egy hónap volt az anyagot felvenni és megvágni. De ez is elkészült, és már jó sokan jelentkeztek is. És ez motivál. Nagyon motivál. Köszönet érte ezúton is! Minden egyes jelentkezés megerősít abban, hogy érdemes ezt csinálni, érdemes volt bele ennyi energiát ölni.

Mi várható 2021-ben?

Tanulás és tartalomgyártás. Ez az év erről fog szólni. Legalábbis az első 3 hónap biztos. Éves tervet nem csinálok, de az első negyedévre ezt tűztem a zászlóra.

Tanulás

Az elmúlt évek hajtásában nem igazán volt időm tanulni. Toltam mindent rutinból, megoldottam mindent erőből, de belülről éreztem, hogy egyre több helyen kopott vagy felszínes a tudásom. Ezen változtatni szeretnék 2021-ben és sokat akarok tanulni.

Tartalomgyártás

Nagyon sok könyvem, oktatási ötletem hever parlagon, nagyon sok befejezetlen blogbejegyzésem várja az utolsó simításokat. Ezeket is szeretném rendbe tenni és ezzel párhuzamosan új tanfolyamokat csinálni.

Első negyedévben a fókuszban a Power BI lesz. A terv egy „best practice” tanfolyam összerakása. Rétegtanfolyam lesz, ami csak a csilivili dashboardok alatt duruzsoló adatbázissal, illetve annak építési best practice-eivel fog foglalkozni. Kifejezetten sokfelhasználós (nagyvállalati) környezetre készül, ahol fontos, hogy „jó” legyen az adatbázis, az feleljen meg a vállalat fejlesztési irányelveinek, a Microsoft ajánlásának és a legjobb gyakorlatoknak.  Persze ez még csak terv, simán lehet hogy beletörik a bicskám, de szeretnék a nagyvállalatok jelenlegi önkiszolgáló BI kultúraszintjén egy kicsit emelni, a minőségbiztosítók, tesztelők kezébe ezközt adni, és továbbfejlődési lehetőséget biztosítani annak az 1000+ résztvevőnek, aki eddig elvégezte a Power BI workshopot

A másik terv egy haladó Power BI képzés összerakása. Az élő és online oktatások, a videókurzusok tapasztalatait felhasználva szeretnék egy új, haladó szintre emelő Power BI tanfolyamot fejleszteni. Ez is csak terv egyelőre, aztán majd meglátjuk hogy alakulnak a dolgok. Más ötleteim is konkurálnak a haladó Power BI képzéssel. Ráadásul a Power BI képzések kihelyezett formában mennek továbbra is, (januárban is lesz néhány), tehát lehet hogy nem ez lesz a fő prioritás. Meglátjuk. De szeretném a haladó képzéseket szélesebb körre is kiterjeszteni, mint az a pár szerencsés, akikkel most személyesen is együtt dolgozok.

Restanciák/tavalyi tervek megvalósítása

És persze vannak még elvarratlan szálak, amiket szeretnék elvarrni. Nem sok már szerencsére, de pl. tavasszal, amikor rendbe raktuk a weboldalt, akkor a szolgáltatás oldalakat nem fejeztük be. Pont ekkor tört ugyanis ki a COVID, és nem tudtam mi fog működni, mi nem, úgyhogy leálltam vele. Be kell fejezni ezt is.

 

A 2020-as év a BI projekt életében az alapinfrastruktúra rendberakásáról szólt és úgy vonul majd be a történelembe, mint a hiánypótlás és az előrehozott beruházások éve. Nem a legjobb év volt, de bízom benne, hogy a befektetett munka meghozza majd a gyümölcsét. Legyen így!

 

Köszönöm hogy itt van, köszönöm hogy olvassa a BI projekt blogot, és BI és adattárház sikerekben gazdag

 

Boldog új évet kívánok!

 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás