Power BI Data Catalog - Megosztott lekérdezés felhasználása

Az előző bejegyzésben megnéztük hogyan lehet egy lekérdezést megosztani a vállalaton belül. Most következzen annak vizsgálata, hogy hogyan használhatjuk adatforrásként a már megosztott lekérdezést.

Az adatkatalógusba publikált lekérdezéseket a vállalaton belül bárki használhatja, aki rendelkezik Power BI licensszel és akinek az adat gazdája jogosultságot adott a lekérdezés adatkatalógusba (Data Catalog) történő publikálásakor.

Az adatkatalógusban található lekérdezések között kereshetünk (név és metaadatok alapján) vagy kiválaszthatjuk a rendelkezésre álló lekérdezéseket a listából:

A lekérdezést megnyitva lefut a lekérdezés és az adatok bekerülnek a Power Pivot adatbázisba, vagy az Excel fájlba és maga a lekérdezés is szerkeszthetővé válik. Sajnos csak akkor, ha a lekérdezés egyszerű transzformációkból áll.

Ha a lekérdezés bonyolult transzformációkat tartalmaz, akkor a lekérdezés nem szerkeszthető, csak futtatható. Ebben az esetben a Power Query a bonyolult lekérdezésből csinál egy egylépéses transzformációt:

let

Source = Embedded.Value("570423c1-7e48-4b3d-a577-af719d091d5d")

in

Source

 

Mi történik akkor, ha a megosztott lekérdezés gazdája megváltoztatja a megosztott lekérdezést?

Tegyük fel, hogy az adatkatalógusba publikált lekérdezés hibás adatokat ad vissza. Ezt jelezzük a lekérdezés tulajdonosának, aki kijavítja a hibát a lekérdezésben. Mi lesz azokkal az Excel fájlokkal, amelyek használják a lekérdezést? Értesülnek a változásról, vagy eredeti formájukban futnak tovább?

Sajnos eredeti formájukban futnak tovább és nincs is lehetőségünk arra, hogy szinkronizáljuk az Excel fájlban található lekérdezést az adatkatalógusban található lekérdezéssel.

Persze mondhatjuk, hogy ez így jó, hiszen ne módosítsa senki a lekérdezéseinket a tudtunk nélkül, de ebben az adatkatalógusos világban pont az lenne a szép, ha az adat tulajdonosa, az adat gazdája meg tudná változtatni a lekérdezést. Akár azért mert hibát tartalmaz, akár azért mert átköltözött az egyik forrás egy másik szerverre, akár más okok miatt. Az adat gazdája az adat felelőse, és mint ilyen, ő tudja legjobban, hogy mit kell visszaadnia a lekérdezésnek és az lenne a szép, ha ezek a változások leszinkronizálódnának a felhasználók Excel fájljaiba is.

De ez sajnos nem történik meg, a lekérdezés adatkatalógusbeli hivatkozása helyett maga a lekérdezés kerül lementésre az Excelbe, ami ezáltal szinkronizálatlanná válik az adatkatalógusban található lekérdezéstől...

Folyt köv és a folytatásban megnézzük, hogy hogyan lehet egy megosztott lekérdezést módosítani.

Kapcsolódó anyagok: Power Query

 

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás