Power BI Data Catalog - Lekérdezések megosztása

Az adatmegosztás új módszereiről egyszer írtam már, most írok egy még újabb, másfajta módszerről: A Power Query Data Catalog szolgáltatásáról.

Az eddigi adatmegosztási módszerekben mind az volt a közös, hogy magát az adatmegosztást támogatták, nem azt, ahogy az adat keletkezik. Vagy másképpen fogalmazva: az adatot osztották meg, nem azt a transzformációt, ahogy az adat előállt. A Power BI Data Catalog nevű szolgáltatása pont ezt a problémát igyekszik megoldani: Ad az üzlet felhasználók kezébe egy olyan eszközt, amellyel a vállalaton belül meg tudják osztani saját lekérdezéseiket, adattranszformációikat.

A megosztás viszonylag egyszerű:

Fontos, hogy a megosztás során az adatok nem kerülnek megosztásra, csak azok a transzformációk, ahogy az adatok előálltak.

Különösen fontos, hogy a transzformációkhoz rendelhetünk leírásokat és csatolhatunk olyan dokumentumot is amely pontosan leírja magát a forrást és a transzformációt is, ahogy az adat keletkezik. Azért fontos ez, mert így pontosan tudjuk dokumentálni, én mindenki számára transzparensen elérhetővé tenni, hogy „mi is történik a háttérben az adatok előállításakor”

A megosztáson túl azt is meghatározhatjuk, hogy ki férjen hozzá az adatkatalógusban tárolt lekérdezésekhez:

Fontos, hogy a megosztás csak arra vonatkozik, hogy ki láthatja a megosztott lekérdezést. Nem arra, hogy ki férhet hozzá a forrásokhoz. Az ugyanis aki látja az adatkatalógusban a lekérdezést, nem biztos hogy rendelkezik jogosultsággal a lekérdezésben használt adatforrásokhoz.

A lekérdezés tehát annak a felhasználónak a nevében fog futni aki azt meghívja!

Meg tudom osztani a lekérdezést a vállalaton kívüli személyekkel?

Tegyük fel, hogy minden forrásadatom a felhőben van. Meg tudom osztani a lekérdezéseket olyan emberekkel, akik a vállalaton kívül találhatóak?

Sajnos nem. Csak azokkal tudom megosztani, akiket felveszek a rendszerbe, mint Power BI felhasználó és természetesen kifizetem utána a Power BI licenszet...

A folytatásban megnézzük, hogyan lehet a megosztott lekérdezéseket adatforrásként használni.

Kapcsolódó bejegyzések: Power Query

További infó: Share queries in the Power BI Data Catalog

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. április 23-24.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás