Milyen kompetencia szükséges egy adattárház felépítéséhez?

A múltkor írtam néhány sort arról, hogy milyen szerepekre kell szakembert találnia azoknak, akik üzleti intelligencia vagy adattárház bevezetésben gondolkodnak és a megrendelő oldalán ülnek. A most következő cikkben pedig összegyűjtöttem azokat a szerepeket, amelyekre a kivitelezőnek kell megtalálni a megfelelő szakembereket

A most bemutatásra kerülő szerepeket rendszerint nem egy személy tölt be. A hazai, de szerintem a nemzetközi gyakorlatban is egy személy gyakran több kalapot is visel: Az oktatók szerepét például a projekten egyéb szerepet betöltő kollegák láthatják el, az adatmodellező például részt vehet az üzleti igényfelmérésben is (Business analyst szerep) és a forrásrendszerek felmérésében is (ETL Architekt szerep).

Nézzük milyen szerepekhez kell erőforrást rendelni egy adattárház felépítésekor:

 • Projekt szponzor: A projekt tulajdonosa, aki a projektet elindította, sikerében elsősorban érdekelt, s a siker számos biztosítéka is a kezében van. Erőforrást tud teremteni (emberi, anyagi, tárgy), konfliktust kezel, megoldja azokat a problémákat, amiket a projektvezető nem tud megoldani.
 • Projektvezető: Felelős az adattárház, vagy üzleti intelligencia rendszerért, biztosítja a folyamatos előrehaladást, annak érdekében, hogy a projekt sikeres legyen. Kommunikálja a projekt aktuális folyamatait. Nyomon követi a projekt státuszát, a felmerült problémákat, igényeket, menedzseli a változásokat.
 • Üzleti elemző (business Analyst): Feladata, hogy levezényelje az üzleti igényfelmérést. Interjúztat, meglévő riportokat és riportigényeket elemzi, és ő lesz az, aki az üzleti igényeket lefordítja az adattárház nyelvére. Híd az üzleti területek és a fejlesztők között.
 • Adatmodellező: Feladata az adattárház és az üzleti intelligencia rendszer adatmodelljének elkészítése. Ő az, aki az üzleti igényfelmérés eredménye alapján elkészíti a logikai adatmodellt. Jellemzően részt vesz az üzleti igényfelmérésekben is.
 • Adatbázis adminisztrátor: A logikai adatmodell alapján elkészíti a fizikai adatmodellt Partícionálási, indexelési stratégiát dolgoz ki. Gondoskodik az adatbázis karbantartásokról, mentésekről, felel az adatbázis elérhetőségért, teljesítményéért. Optimalizál, finomhangol
 • Rendszermérnök: Feladata a fizikai infrastruktúra megtervezése (hardver, OP rendszer, hálózat, vírusirtók, diszkek, stb.). Megtervezi a teszt és fejlesztő környezetet is. Telepít és a fejlesztés során karbantartja az infrastruktúrát.
 • Jogosultság kezelési szakértő: A feladata az adattárház és a hozzá kapcsolódó üzleti intelligencia és riportkészitő rendszerek, portálok jogosultságkezelésének felmérése és kialakítása, az authentikációs folyamatok és az eszközök közötti bejelentkezési információk átadásának megtervezése. Kidolgozza az adattárház, vagy üzleti intelligencia rendszerhez való hozzáférés-kérés folyamatát is.
 • ETL architekt: Feladata az adatbetöltő (ETL) rendszer megtervezése kezdve a forrásrendszerek adatainak átvételétől egészen az OLAP adatkockákig történő feltöltéséig. Az ETL Architekt részt vesz a forrásrendszer felmérésekben és ő fogja elkészíteni a mapping dokumentumot is. Megtervezi az adattárház vagy üzleti intelligencia rendszer naplózási feladatait, a beérkező adatok auditálását.
 • ETL fejlesztők: Feladatuk a mapping dokumentum alapján elkészíteni a betöltő programokat. Szintén az ő feladatuk a forrásrendszerek profilozása is.
 • front-end architekt: Feladata az üzleti igényeknek leginkább megfelelő front-end architektúra megtervezése. Ő tervezi meg a mintariportokat és a sablont is, és az ő feladata lesz a rendszer riportmegjelenítési koncepciójának kidolgozása is. Dönt, hogy melyik riport melyik adatbázisból legyen kielégítve (a relációs adattárházból vagy az OLAP kockákból) és arról is, hogy hogyan, hol, milyen formában jelenjenek meg. (portálon, Excelben, pdf-ben, stb)
 • Riportfejlesztő: Feladata a BI architekt által megtervezett környezetben a riportok elkészítése
 • Minőségbiztosító: Feladata az adattárház vagy üzleti intelligencia rendszer minőségének ellenőrzése kezdve az adatteljesség vizsgálattól egészen a legjobb gyakorlatoknak való megfelelésig.
 • Tesztelési vezető: feladata a tesztelési terv kidolgozása, a felhasználói tesztek megszervezése és levezénylése
 • Oktatók: Feladatuk a felhasználói és üzemeltetési oktatások megszervezése, megtartása

Mindezeken kívül szükség lehet egy külső tanácsadóra, aki elolvasta azokat a könyveket, amelyekről a vezetők is tudják, hogy el kéne olvasni, csak napi munkájuk mellett nincs rá idejük, aki folyamatosan követi a technológia változását, aki problémák elemzésével, újszerű megoldások keresésével tölti idejét, hogy legjobb gyakorlatok és az aktuális szakmai trendek bemutatásával szükség esetén képbe hozhassa a döntés előtt álló vezetőt.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás