Egy VIR bevezetés előtt álló cégnek miért fontos az önkiszolgáló BI?

Vezetői információs rendszer (VIR) kell. Pont. De milyen legyen a VIR? Ki építse fel? Oldjuk meg házon belül vagy pályáztassuk meg? Adattárház kell vagy elég csak egy vezetői információs rendszer?

Mit tesz ilyen helyzetben egy VIR bevezetése előtt álló szervezet? Megnéz jó néhány termékbemutatót, tájékozódik az interneten, felhív olyan ismerősöket, akik már éltek át VIR bevezetést és kifaggatja őket hogy mik a tapasztalatok.

De ez még általában kevés. Ahogy egy autót is ki akarunk próbálni vásárlás előtt, úgy egy VIR-t is jó lenne kipróbálni. Mit tud majd a VIR? Hogy fog működni? Mennyire lesz rugalmas? Hogyan tudjuk majd bővíteni? Mindezekről csak úgy győződhetünk meg, ha kipróbáljuk.

Építsünk prototípust!

Egyre szélesebb körben, egyre több helyen használjuk az önkiszolgáló BI eszközöket a fenti kérdések megválaszolására alkalmas prototípus építésére. Ingyenes, vagy az Excel részét képező eszközökkel modellezzük a cég vagy szervezeti egység problémáját és közben gyűjtjük a tapasztalatokat, keressük az eszköz korlátait, elemezzük a buktatókat és alternatívákat keresünk a megoldásukra.

Az elkészült prototípust aztán bemutatjuk cégen belül a döntéshozóknak/kulcsfelhasználóknak, akik aztán visszajelzéseikkel megerősítik, hogy jó úton járunk-e vagy sem, esetleg újabb igényeket fogalmaznak meg és teljes vállszélességgel az ügy mellé állnak (és alig várják hogy kész legyen a VIR :-))

És ehhez nem kell több hónap. Egy-két hét alatt fel lehet építeni azt a prototípust, ami segít megválaszolni a kérdéseket.

Ki építse fel a prototípust?

A prototípus felépítésére megkérhetjük a potenciális szállítót is, de önkiszolgáló BI eszközökkel mi magunk is felépíthetjük azt. (Ha elakadna, tudok segíteni. Van erre tantermi- és on-the-job képzésem is) A belső megvalósításnak ráadásul megvan az az előnye, hogy nem kell kiadnunk szenzitív infókat külső cégeknek addig, amig pontosan nem tudjuk, hogy mit akarunk. Márpedig egy vezetői információs rendszer bevezetésénél ez lehet nagyon fontos.

Összefoglalva: Egy VIR bevezetés előtt álló cégnek érdemes megismerkednie az önkiszolgáló BI lehetőségeivel. Ma már egy egynapos képzés keretei között megtanulhatja, hogy mit hozhat ki ezekből az eszközökből, milyen követelményeket támaszthat a majdani VIR-rel szemben.

Aztán érdemes a tanfolyam után prototípust építeni mert ez fogja igazán megmutatni, hogy hogyan fog viselkedni a szervezet egy VIR bevezetése során. Hozzáférünk automatizált módon a szervezetben található adatokhoz? Integrálni fogjuk tudni őket egy közös adatbázisba? Tényleg jól definiáltak az üzleti folyamataink, fogalmaink, mutatószámaink?

Mindezen kérdések megválaszolása mellett a prototípus felépítésével

  1. Felszínre kerülnek mindazok a buktatók, amik veszélyeztethetik a sikeres bevezetést
  2. Nem kell kiadni infót egy külsős cégnek, addig amíg nem tudjuk pontosan mit akarunk
  3. El tudjuk dönteni néhány nap alatt, hogy magunk akarjuk-e/tudjuk-e felépíteni vagy külső segítséget kell majd bevonni
  4. A prototípust be tudjuk mutatni a vezetőknek, a szervezet többi döntéshozójának, akik vissza tudják igazolni hogy erre van szükségük.
  5. A prototípus remek eszköz az igények felszínre hozására és megfogalmazására egy olyan szervezetnél, ahol nincs még határozott elképzelés a VIR-ről.
  6. Ha használható eredmény jön ki a prototípusból, akkor azt kis ráfordítással élesbe lehet állítani :-)

Úgyhogy érdemes prototipizálni és ebben az önkiszolgáló BI eszközök verhetetlenek.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás