On-the-job Excel Power Pivot tréning

A hatékony tanulás egyik alapfeltétele, hogy a tanfolyamon hallottakat a tanfolyam után feldolgozzuk és végiggondoljuk, hogy a hallottakból mit, hol és hogyan tudunk a napi gyakorlatban hasznosítani. Ez azonban egy meglehetősen időigényes és koncentrációt igénylő feladat, amit a tantermi tanfolyam után már senkinek sincs ereje végigcsinálni. Jó lenne másnap azzal kezdeni, hogy „ma feldolgozom a tegnap hallottakat", de másnap már dolgozni kell és arra csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy otthon maradjanak és feldolgozzák, rendszerezzék a tanfolyamon hallottakat.

Mindezek miatt a tantermi tanfolyam anyaga szép lassan erodálódik, a megszerzett tudás nem épül be a mindennapi gyakorlatba és a tanfolyamtól várt eredmény elmarad. Márpedig egy vállalat számára az eredmény a legfontosabb. E nélkül a tanfolyam csupán egy nemes gesztus, amivel az egyének tudását gyarapította, esetleg egy motivációs eszköz, de nem több.

Ahhoz, hogy egy tanfolyam a vállalat számára megtérüljön az is szükséges, hogy az egyéni tudás átalakuljon olyan szervezeti tudássá, ami profitot termel. Ez a profit azonban csak akkor realizálható, ha a megszerzett tudás a tanfolyam után beépül a gyakorlatba.

Az on-the-job Excel Power Pivot workshopot pont ennek a problémának a megoldására lett kifejlesztve.

Az on-the-job Excel Power Pivot tréning oktatási módszertana

Az on-the job Excel Power Pivot tréning egy olyan gyakorlatorientált képzés melynek keretében a résztvevők a munkahelyükön, munkavégzés közben, saját adataikon, saját problémájuk megoldásával sajátítják el a Power Pivot használatát.

Fontos, hogy az on-the-job tréningnek nincs előre meghatározott tematikája. Ezt majd az Ön által meghatározott probléma jelöli ki. Épp ezért ne egy oktatásra számítson. Sokkal inkább egy közös munkára, ahol együtt dolgozunk, közösen oldjuk meg a problémát és közben megbeszéljük az alternatívákat majd a kiválasztott alternatívát meg is valósítjuk.

Épp ezért az on-the-job tréning csak akkor kerülhet megvalósításra, ha adott legalább egy olyan probléma, amit a tréning keretében meg kell oldani. Néhány példa:

 • Ki kell váltani egy nagyon nagy és lassú Excel riportot,
 • le kell fektetni a kontrolling portál alapjait,
 • ki kell dolgozni egy szakterület riportigényét kielégítő adatbázist automatikusan frissíthető adatbázist,
 • riporting megoldást kell találni egy szakterület ERP rendszerére,
 • Meg kell oldani az ad-hoc riportolás problémáját,
 • stb.

Ezek azok a problémák, amelyeket eddig sikeresen oldottunk meg az on-the-job Power Pivot tréning segítségével.

Az on-the-job Excel Power Pivot tréning felépítése

Az on-the-job Excel Power Pivot képzés a megoldandó problémák megismerésével kezdődik. Átbeszéljük, hogy hova kell eljutni a 3. nap végére, megnézzük mi az aminek mindenképpen el kell készülnie, mi az ami jó lenne ha elkészülne, és mi az am még ezen felül is jó lenne ha elkészülne.

Miután átbeszéltük, hogy hova szeretnénk eljutni, feltűrjük az ingek ujját és nekiállunk a konkrét problémák megoldásának. A munka itt már kiscsoportosan történik és elkezdjük megtervezni azt az adatbázist, amely aztán az ad-hoc elemzési igényeket is és a dashboardokat, riportokat is képes lesz kiszolgálni másodpercen belüli válaszidőkkel kiszolgálni.

A tervezés után elkészítjük az adatbázist és az azt betöltő programokat.

A tanfolyam hátralévő idejét adatvizualizációval töltjük, és felépítjük azokat a csilivili dashboardokat, amelyekkel hatásosan prezentálhatjuk az elemzés által feltártakat, a tervtől való eltérést vagy csak az adott terület állapotát.

Az on-the-job Excel Power Pivot képzés eredményterméke

Az on-the-job Excel Power Pivot képzés eredményeképp megoldunk egy-két konkrét problémát. Ez rendszerint azt jelenti hogy a régi, lassú, problémás Exceleket kiváltjuk és automatizáljuk egy új, gyors, többmillió sor kezelésére képes Power Pivotos megoldással.

Az on-the-job tréninggel tehát két legyet üt egy csapásra:

 1. Megoldja egy régi, valószínűleg évek óta görgetett problémáját és közben
 2. megtanulja azt is, hogy hogyan lehet a Power Pivottal a hasonló problémákat megoldani, kiváltani

Nézze meg ezt a videót: Contact Center BI. Ez a videó egy Call Centerre épített önkiszolgáló BI rendszert mutat be, melynek alapjait ezen a 3 napos BI workshopon raktuk le. De ezen kívül építettünk már

 • nagyforgalmú webáruházra forgalom és jutalék elemző rendszert egy fejlesztő cégnél
 • SAP riportból beruházás/projekt/létesítmény gazdálkodást elemző megoldást egy szolgáltató vállalatnál
 • Hibabejelentő és projektmenedzsment szoftverre teljesítmény és átfutási időket elemző célalkalkalmazást egy szoftverfejlesztő cégnél
 • kontrolling portált egy államigazgatási szervezetnél
 • Projekt és beruházás elemző rendszert az energia szektorban
 • Minőségelemző rendszert egy termelővállalatnál
 • Értékesítési elemző rendszert egy multinacionális vállalatnál
 • Forgalomelemző BI rendszert egy kereskedőcégnél
 • stb.

Kinek ajánljuk az on-the-job Excel Power Pivot tanfolyamot?

Elemzőknek, kontrollereknek, közgazdász vénájú informatikusoknak. Olyanoknak, akik

 • kinőtték az Excelt, beleütköztek annak korlátaiba és olyan megoldást keresnek, ami az Excelen belül van, de azon túlmutat.
 • nagy Excel fájlokkal dolgoznak,
 • akiknek nagyon lassú az FKERES(),
 • akik automatizálni szeretnének sok-sok adatlapátolást és
 • akik sokmillió sor kezelésére képes, látványos megjelenítést lehetővé tevő automatizált dashboard megoldást keresnek.

Hányan jöhetnek?

Az on-the-job Excel Power Pivot tréning ideális létszáma 2-3 fő. Dolgoztunk már együtt 6-8 elemzővel is, de nem voltak jók a tapasztalatok. Nehezen tudtunk párhuzamosítani és sok volt az üresjárat. :-(

Szükséges előképzettség

Az on-the-job Excel Power Pivot tréning előfeltétele az önkiszolgáló BI workshop tantermi, vagy kihelyezett változatának elvégzése.

Azért fontos, hogy elvégezze először az önkiszolgáló BI workshopot, mert az a tapasztalat, hogy sokkal gyorsabban haladunk és sokkal messzebb jutunk azokkal, akikkel egy nyelvet beszélünk, akik már ismerik az eszköz lehetőségeit és korlátait, mint azokkal, akikkel mindezt az on-the-job tréning keretein belül, a saját problémáik megoldása közben kell átbeszélni.

Felkészülés

Sok on-the-job tréninget tartottam már és ezek legfontosabb tapasztalata az volt, hogy minél jobban előkészül a képzésre, annál kevesebb lesz az üresjárat, annál eredményesebb lesz a workshop.

Ha azzal kell töltenünk az időt, hogy ott helyben definiáljuk a mutatószámokat, nem férünk hozzá a forrásadatokhoz és ott helyben kell jogosultságot szereznünk, akkor jóval kevesebb idő marad a lényegi munkára és ezáltal sokkal kisebb lesz az elért eredmény.

Épp ezért arra kérem, hogy az on-the-job tréningre az alábbiakkal készüljön elő:

 • Legyen egy priorizált listája azokról az eredménytermékekről (riportok, dashboardok), amelyeket össze szeretne állítani
 • Derítse ki, hogy milyen adatforrásokból lehetne biztosítani ezen eredménytermékek napi rendszeres feltöltését. (cél, hogy minél több kézi adatlapátolást automatizáljunk)
 • Rendelkezzen hozzáféréssel a szükséges adatokhoz
 • Ismerje a mutatószámok definícióit (képleteit), az előállításához szükséges adatokat, és azt hogy az adatokból hogyan állíthatók elő a mutatószámok.

Mennyibe kerül?

Az ont-the-job Excel Power BI workshop tréning napidíja 239 eFt/nap.

Mennyi időt vesz igénybe?

Tapasztalat szerint 3-4 tréning nap elég ahhoz hogy az ont-the-job Power BI worksop eredményeképp előálljon egy élesben működő dashboard/jelentéscsomag úgy, hogy közben a felépítésükhöz szükséges tudást is megszerzik a résztvevők.

Megj.: A résztvevők az oktatott napok kb. 2-3 szorosát szokták még a megvalósításra, a tanultak elmélyítésére fordítani. 

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. 3-4 héttel tudunk olyan időpontot találni ami mindenkinek megfelel.

On-line elérhető?

Igen, az on-the-job Power Pivot tréning elérhető on-line is. A képzés on-line megtartásához olyan technolgiára van szükség amelyen meg tudjuk osztani a képernyőt egymással és a kontroll átadható. Ilyenek a Teams, Zoom, Skype, stb

Hogyan rendelheti meg az on-the-job Excel Power Pivot tanfolyamot?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén, mondjon/írjon pár szót a megoldandó problémákról és egyeztessünk időpontot.