MS BI és adattárház bevezetést támogató segédszoftverek. I. rész

Az alábbiakban összeszedem azokat a kiegészítő szoftvereket, szoftverkomponenseket és eszközöket, amelyek segítségünkre lehetnek Microsoft alapú adattárházak építéséhez. Ezek mind-mind olyan kipróbált, nap mint nap használt eszközök, amelyek nélkül lehet Microsoft alapú adattárházakat építeni, ugyanakkor segítségükkel egyszerűbben, gyorsabban kényelmesebben oldhatunk meg adattárház feladatokat, mint nélkülük.

A most bemutatásra kerülő megoldások egytől egyig ingyenesek. Illetve máshogy fogalmazva: A most következő cikkben csak az ingyenesen, bárki számára szabadon hozzáférhető, vagy a standard Office termékcsalád részét képező eszközöket nézzük át.

Fontos még megjegyezni, hogy ezen kiegészítők mindegyike a felhasználók, fejlesztők, üzemeltetők gépein fut. A szerverre nem telepítjük őket.

Az eszközöket funkciók köré fogom csoportosítani. Lesznek üzemeltetést, fejlesztést, minőségbiztosítást, stb támogató eszközök. Ez alól csak egy kivétel van: A BIDS helper. Ez az alkalmazás ugyanis egy olyan alkalmazáscsomag, amely a - maga több mint 40 alkalmazásával - támogatja mind a fejlesztői, mind az üzemeltetői és dokumentációs egyéb feladatok elvégzését.

A cikk a BIDS helper bemutatásával kezdődik, aztán jönnek a tervezést támogató segédszoftverek, majd végül bemutatom az üzleti felhasználók gépére telepíthető elemzést támogató segédszoftvereket. A minőségbiztosítást, dokumentálást, üzemeltetést támogató eszközök bemutatása a cikk második részére marad.

BIDS Helper

Talán a legfontosabb kiegészítő, amely minden BI fejlesztés kötelező darabja. Megjelenését tekintve egy Visual Studio.Net bővítmény (add-in) amely a BI Development studio-ba (BIDS) épül be és annak funkcióit terjeszti ki.

Mit tud? Mindent :-) Egyes komponensei a fejlesztői munkát támogatják, mások a minőségbiztosítási, megint mások a dokumentálási feladatokat. Tényleg sok lenne felsorolni, mi mindent tud. Aki Microsoft eszközökkel akar adattárházat építeni annak kötelező darab, és a fejlesztőeszközökkel párhuzamosan ezt is fel kell tennie. (A funkciók teljes listája BIDS helper weboldalán elérhető)

A BIDS helper közösségi fejlesztés eredménye és bárki számára ingyenesen letölthető a CodePlex-ről.

Tervezést támogató szoftverek

A tervezési munkát alapvetően két külső komponenssel tudjuk támogatni: Egy adatmodell tervezővel és egy adatprofilozóval.

Adatmodell tervezés

Az adatmodell tervezést támogató szoftvereket korábban már megismerhette az adatmodell tervezés folyamatát bemutató cikkben, és a helyzet azóta gyakorlatilag semmi sem változott: az ingyenesen elérhető adatmodell tervező eszközök közül továbbra is Raplh Kimball csillagsémás adatmodellező eszközét használhatjuk (a napokban jelent meg egyébként új verziója).

A Visio - amelynek Enterpise Architekt verziója támogatta az adatmodell tervezést - nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (legalábbis nekem nem). A 2010-es verzióból pedig már ki is került a forward engeneering funkció, melynek pótlására a fejlesztő közösség már meg is kezdte a fejlesztést, és az első verzió már letölthető innen: Visio Forward Engineer Addin

Adatprofilozás

Ha átfogó képet akarunk kapni a forrásrendszerek adatbázisairól illetve a forrásrendszerekben tárolt adatokról, akkor Raplh Kimball adatprofilozó riportjait használhatjuk.

Kimball megoldása egy Reporting Service riport, melyből - ha nem akarjuk használni a Reporting Services-t, akkor könnyen kibányászhatjuk az adatprofilozáshoz szükséges lekérdezéseket.

Komplexebb profilozási feladatokra az Integrtaion Services adatprofilozó taszkját használjuk de egy átfgóó képhez elég a leékérdezés eredményeképp előállított Excel táblázat.

Üzleti felhasználók, elemzők munkáját támogató eszközök

Az excelt használó üzleti felhasználók munkáját az OLAP PIVOT Extension nevű bővítménnyel tudjuk támogatni

OLAP PIVOT Extension

Hasonlóan a BIDS Helperhez, az OLAP PIVOT Extension is egy közösségi fejlesztés eredményeképpen előállított kiegészítő, amely fontos kiegészítője az Excel front-end alapú OLAP-os projekteknek.

Mit tud? Az OLAP PIVOT Extension egy olyan Excel 2007, 2010 bővítmény, amely kiterjeszti a Pivot tábla funkcionalitását. Segítségével lokális számított mezőket hozhatunk létre, kereshetünk az OLAP adatkocka metaadatai között, könnyen szűrhetünk a lapozó területen található 30 000 + elemszámú dimenziók elemeire is, megnézhetjük az Excel által generált MDX utasítást, stb.

Az OLAP PIVOT Extension tehát az üzleti felhasználók (elsősorban az erős felhasználók, elemzők) eszköze. Letölthető az OLAP PIVOT Extension weboldaláról

Frissítés 2011. április 25. Már teljesen elfeledkeztem róla, hogy az Excel 2007 alapértelmezettként nem tud PDF-be menteni. De most egy Excel BI oktatásra készülve eszembe jutott, úgyhogy következzen a "Save as PDF or XPS" bővítmény bemutatása:

Save as PDF or XPS bővítmény

Az Excel 2010 már tud PDF-be menteni, de az Excel 2007 még nem tudott. Ha egy Excel 2007-tel készített kimutatást el szeretnénk menteni PDF formátumban akkor először telepíteni kell a Save as PDF or XPS bővítmény-t. Ezt követően a Mentés másként menüpontok között megjelenik a „PDF vagy XPS" menüpont, lehetőséget biztosít a PDF formátumba mentésre.

Ezzel végére értünk a tervezést és az üzleti felhasználók munkáját megkönnyítő alkalmazások bemutatásán, a következő részben megnézzük az üzemeltetést és minőségbiztosítást támogató eszközöket.

A cikk itt folytatódik: MS BI és adattárház bevezetést támogató segédszoftverek. II. rész

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás