Adatprofilozás az Integration Services 2008 segítségével

Megjelent egy cikkem a TechNet magazinban, amelyik a forrásrendszerek felmérését és az azt támogató, új adatprofilozó (data profiling) taszkot járja körül. Érdemes elolvasni, mert képet kaphat belőle, hogy mire lehet használni az új profilozó taszkot és mire nem.

TechNet magazin, IX. évfolyam 2. szám, 2008. március - április

TechNet magazin, 2008. március - április

Csak dióhéjban: Az adatprofilozás az a folyamat, amikor statisztikákat gyűjtünk a forrásrendszerek adatairól. Mennyire kitöltöttek az oszlopok, milyen a szórásuk, mennyi az átlaguk, ... Tesszük mindezt azért, hogy még az adattárházak vagy üzleti intelligencia rendszerek tervezési fázisában átfogó képet kapjunk a forrásrendszerről és annak adatminőségéről. Bővebben a cikkben olvashat róla.

Érdemes elolvasni a magazin többi SQL-es cikkét is, mert sok üzleti intelligenciával kapcsolatos 2008-as újdonságot tárgyal. Ezek nem feltétlen üzleti intelligencia vagy adaddtárház újdonságok de remekül fel fogjuk tudni használni őket BI rendszerek vagy adattárházak építéséhez. Ilyenek például az új adattípusok - kiemelve a térbeli típusokat - vagy ilyen például az adattömörítés is.

Még egy gondolat. Erik írt egy cikket, ami teljesítményhangolásról és monitorozásról szól. Igaz a téma elsősorban üzemeltetőknek és nem üzleti intelligencia és adattárház fejlesztőknek szól, de van benne egy gondolatsor, amit én is állandóan próbálok szajkózni: mérni, mérni, és mérni! Mert csak annak a teljesítményén változtathatunk, amit mérünk.

A teljes magazint sok-sok SQL 2008-as cikkel itt letöltheti

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás