MS BI és adattárház bevezetést támogató segédszoftverek II. rész

Miután átnéztük a tervezést és az üzleti felhasználók munkáját támogató segédszoftvereket, folytassuk a sort a minőségbiztosítást, dokumentálást és üzemeltetést támogató eszközökkel. A vezérelv ugyanaz, mint a cikk első részében: azon ingyenes, bárki által szabadon letölthető segédszoftvereket mutatjuk be, amelyek segítségével jelentősen tudja növelni a BI vagy adattárház bevezetés hatékonyságát, sikerét.

A bemutatásra kerülő segédszoftvereket már saját bőrünkön kipróbáltuk, nap, mint nap használjuk, úgyhogy tekintsen a most következő felsorolásra úgy, mint a bevált segédszoftverek listájára.

Minőségbiztosítást támogató segédszoftverek

A sort a minőségbiztosítást támogató segédszoftverek bemutatásával kezdjük. Fontos megjegyezni, hogy ezen szoftverek főleg az SQL 2005-ös BI és adattárház bevezetések minőségbiztosítási munkáját támogatják, hiszen a 2008-as verziótól kezdve az alább bemutatásra kerülő Best Practice Analyzer ajánlásai javarészt bekerültek a BI Development Studioba.

SQL Server Best Practice Analyzer

A Best Practice Analyzer (BPA) egy olyan segédszoftver, amely előre meghatározott szempontok alapján teszteli SQL Serveres adattárházainkat, üzleti intelligencia rendszereinket. Megnézi, hogy a szolgáltatások (SQL, OLAP, Integration Services), adatbázisok, SSIS csomagok, OLAP kockák, stb. beállításai megfelelnek-e az iparágban használt „best practice"-eknek, s ha nem akkor javaslatot tesz a módosításukra.

Az SQL Server Best Practice Analyzer nem egy kifejezetten BI illetve adattárház rendszerek minőségbiztosítására tervezett eszköz, úgyhogy ésszel kell használni. Mindazonáltal a Best Practice ajánlások okai jól le vannak írva, úgyhogy azok alapján egy nagy BI tapasztalattal nem rendelkező fejlesztő is el tudja dönteni, hogy az adott ajánlás fontos-e vagy sem. További infó itt

U2U Analysis Services Best Practice Analyzer

A U2U Best Practice Analyzer egy kifejezetten Analysis Services-re fejlesztett Best Practice Analyzer. Teszteli az SQL Server Best Practice Analyzer Analysis Services-zel kapcsolatos ajánlásait is, de hozzátesz jó néhány saját javaslatot is. 2005-ös Analysis Services használata esetén érdemes kipróbálni.

A U2U Analysis Services Best Practice Analyzer letölthető a gyártó honlapjáról. Újabb verziója a 2008, 2008 R2-es Analysis Services-hez sajnos még nem jelent meg

Üzemeltetést támogató szoftverek

Finomhangoláshoz: MDX stúdió

Az MDX Studio Mosha Pasumansky, az Analysis Services egykori fő tervezőjének munkája, amellyel elsősorban optimalizációhoz, MDX lekérdezések illetve MDX scripteket analizálásához használhatunk. Sajnos a magyar karakterekkel nem birkózik meg illetve fejlesztése 2008 végén leállt, így ma már egyre ritkábban használjuk. Szerepét szép lassan átvette az SQL Server programcsomag részét képező profiler.

Reporting Services riportok diagnosztizálásához: Report Server Diagnostic Reports

A Report Server Diagnostic Reports az SQLServerCentral.com-ról letölthető ingyenes riportgyűjtemény mely segítségével

  • monitorozhatjuk a Reporting Services riportokat: mennyi ideig futottak, mikor futottak utoljára, melyek azok a riportok, amelyek a leggyakrabban frissülnek, melyek azok amelyeket nem használnak, stb.
  • dokumentálhatjuk a riportokat: Kiknek van jogosultságuk egy bizonyos riport megtekintéséhez, milyen beállításai vannak a Report Servernek, ki és mely riportokra fizetett elő és legfőbbképpen milyen lekérdezéseket tartalmaznak, milyen adatkockákra, táblákra hivatkoznak az egyes riportok.

Letölthető az SQLServerCentral-ról

Analysis Services Trace események szótártáblája

Az Analysis Services Profiler a trace-elt eseményekhez a rögzített esemény kódját tárolja le, az esemény megnevezését nem. Ennek következtében meglehetősen nehéz egy trace fájlt elemezni, mert folyamatosan a szótárt kell nézni, hogy az egyes kódok mit is jelentenek.

Dan Hardan publikált egy olyan SQL utasítás sorozatot, amely létrehoz egy szótártáblát és feltölti azt az EventClass és EventSubClass azonosítókhoz tartozó megnevezésekkel. Így kapunk egy olyan táblát, amit összekötve a trace táblával egy könnyen elemezhető eseménynaplót kapunk.
Elkészítettem a szótártábla Exceles verzióját, amely innen letölthető: SSAS EvenClass és EventSubClass események szótára.

Dokumentálást támogató segédszoftverek

A piacon van jó néhány ingyenes (Pl.: SqlASDoc) és fizetős (néhány 100 dolláros) dokumentáló program is, melyek bár nem rosszak, de zártságuk, outputjuk miatt általában nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Dokumentáláshoz általánosságban a korábbi cikkben bemutatott BIDS helpert használjuk, melyet kiegészítünk a Report Server Diagnostic Reports által generált riportokkal illetve az alább bemutatásra kerülő Analysis Services-t dokumentáló riportok PDF-be mentett változatával.

Az Analysis Services adatbázisok dokumentálásához Vidas Matelis megoldását használjuk, mely segítségével dokumentálhatjuk az SSAS adatbázis szerkezetét, fontosabb jellemzőit.
A megoldás talán legnagyobb előnye hogy on-line, így azt publikálhatjuk a BI portálra, melyen keresztül -ha az adatbázis metaadatai jól fel vannak töltve - akkor az üzleti felhasználók webes felületen keresztül le tudják kérdezni, vagy ki tudják keresni egy-egy mutatószám képletét, definícióját.

Az Analyis Servies adatbázist dokumentáló riportok letölthetők az SSAS-INFO.COM oldalról

Ezzel végére értünk a Microsoft BI illetve adattárház rendszerek fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez használható, ingyenesen letölthető segédszoftverek bemutatásának. Remélem sokaknak tudtam segíteni vele.

A cikk előző része itt olvasható: MS BI és adattárház bevezetést támogató segédszoftverek. I. rész

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Annak ellenére, hogy soha nem láttam MS alapú adattárházat, nagyon tetszett a két cikk. Ha kéznél lenne egy, ki is próbálnám őket :) Jó lenne ilyen cikkeket látni a többi szállító termékeihez is.

Új hozzászólás