Vörös térkép

Egyetlenegy olyan adatvizualizációt sem ismerek, amelynek akkora hatása lett volna a magyar történelemre, mint az 1920-ban készült vörös térképnek. Ennek, és a 100 éves évfordulónak a tiszteletére elkészítettem a térkép interaktív változatát, rajta 12 458 egykori magyar település néprajzi adatával.

A térkép interaktív, a lehetőségeit az alábbi videó szemlélteti:

 

Az interaktív térkép pedig ezen a linken tekinthető el:

 

Interaktív vörös térkép Power BI-ban

 

A térképen bárki meg tudja nézni szülőfalujának, városának 1910-es néprajzi adatait. A térkép ugyanis az egér görgőjének görgetésével település szintig nagyítható, és a település fölé vive az egeret megjelennek a település néprajzi adatai. (Térkép a jelmagyarázatra kattintva szűrhető is.)

Az alapadok az 1910-es népszámlálás eredményeit mutatják, melynek forrása az MTA Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Történeti Földrajzi Albizottsága.

Tervezek majd egy cikket írni arról, hogy hogyan készült a fenti interaktív vörös térkép, illetve ha időm engedi és még lesz energiám is akkor elkészítem a térkép 2020-as változatát, ahol azzal a gondolattal játszunk majd el, hogy ha ma lennének a 100 évvel ezelőtti tárgyalások, akkor milyen adatvizualizációval tudnánk az antanthatalmak vezetőit gyorsan és átfogóan tájékoztatni...

Frissítés: A hogyan készült cikk elkészült, a linkje itt található: Az interaktív vörös térkép elkészülésének története

 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

hozzászólás

Szia Attila, Köszi ezt az adatvizualizációt, szuper!!! Üdv: Zoli

Attila, ez szuper lett! Köszi! Üdv M

Attila, köszönöm.

Új hozzászólás