Power Pivot-os interaktív Excel riportok publikus megosztása weben

Anno az Önkiszolgáló BI workshopon csak külön kérésre foglalkoztunk a Power Pivotos Excel riportok böngészős megjelenítésével, mert sosem tudtuk belepréselni a témát a törzsanyagba. Mindig volt nála fontosabb. De most hogy átírtam a tanfolyamot videókurzusra, így már nem kötött a napi időkeret, úgyhogy immár a "webes megjelenítés" is részévé vált a törzsanyagnak. Fogok is majd róla cikket írni ide a BI projekt blogba, de addig is hagy osszak meg valamit: Eddig ugyanis nem tudtam hogy hogyan lehet egy Power Pivotos riportot megosztani MINDENKIvel böngészőben úgy, hogy a riport interaktív maradjon.

A hangsúly a mindenkivel van, eddig ugyanis nem tudtam úgy megosztani egy fájlt, hogy ahhoz mindenki hozzáférjen függetlenül attól, hogy van-e Microsoft 365 előfizetése. Ha ugyanis csak egyszerűen megosztottam a fájlt a OneDrive for Business mappából (generáltam egy guest linket a fájl megtekintéséhez) akkor jött a hibaüzenet:

Power Pivot Sharing Error

Ez a munkafüzet nem támogatott külső adatkapcsolatokat vagy üzletiintelligencia-funkciókat tartalmaz. (This workbook contains external data connections or BI features that are not supported)

Elsőnek Power BI felé indultam, ott próbáltam megoldani a Power Pivotos Excel fájlok megosztását, de ott nincs rá olyan lehetőség, mint a Power BI riportok webes közzététele. Úgyhogy más felé kellett elindulnom.

Nem akarom hosszúra nyújtani, a megoldás az lett, hogy

  1. fel kell másolni a Power Pivotos Excel fájlt a OneDrive-ra (OneDrive for Business-re) és a
  2. megosztott OneDrive link mögé be kell szúrni a következő paramétert:

&action=embedview&wdbipreview=true

így a riport interaktívvá válik...

Kattintson képre, vagy az alá beszúrt linkre és nézze meg, hogy hogyan működik a böngészőben egy 3 millió sort tartalmazó interaktív Excel dashboard:

Interaktív Power Pivot-os Excel riport böngészőben megjelenítve

Az Interaktív Excel linkje: https://biprojekt-my.sharepoint.com/:x:/g/personal/kovari_attila_biprojekt_hu/EQP3t1hxtr1Ml9S3SEj5ugMBnfNBpPN5ZQcub-zOWaw56w?e=Dpvge9&action=embedview&wdbipreview=true

 

Nekem óriási szükségem volt erre (ezért is kutattam ki) hiszen az új Önkiszolgáló BI workshopon résztvevők vizsgázhatnak, és ha a vizsgamunkáikat publikus adatokon készítik, akkor publikálni is fogom itt a BI projekt.hu-n hogy büszkén meg tudják mutatni ország- világnak hogy értenek a Power Pivothoz... És nincs annál elegánsabb módja a szaktudás prezentálásának, mint küldeni egy linket egy böngészőben megnyíló Exceles interaktív dashboardról és büszkén elmondani, hogy ezt én csináltam... 

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás