Poweb BI dataset-ek minőségbiztosítása

Kedden kerül megrendezésre az első Power BI meetup. Erre én is viszek egy témát, méghozzá a minőségbiztosítást. Sajnos eléggé elhanyagolt ez a téma, ugyanolyan mostohagyerek mint a DataOps, Data Catalog, és úgy amblokk a Power BI Governance. Pedig nagyvállalati környezetben iszonyú fontos lenne ezekkel is törődni. De mostohagyerek lévén szinte semmilyen figyelmet nem kap a százszámra születő csili-vili Power BI riportok mellett. Ezen szeretnék most változtatni...

Az előadást valószínűleg a probléma felvetésével kezdem, és felsorolom azokat a szituációkat, amikor kellett volna hogy legyen valami a kezünkben…

Belső fejlesztés, külső minőségbiztosító

Adott egy pénzintézet. Belső fejlesztéssel elkészítenek egy Power BI-os riportcsomagot. Mindenki boldog, de a csapat vezetője meg akar győződni arról, hogy a kollegák által épített megoldás megfelel a nagyvállalati sztenderdeknek és a legjobb gyakorlatoknak. Maximálisan bízik a kollégák szakértelmében, de jó lenne ha egy külső szakértő is rátenné a pecsétjét. Természetesen úgy, hogy a külső szakértő az adatokat nem láthatja...

Kód review

BI csapatok mentorálásakor arra bíztatom a Power BI fejlesztőket, hogy nézzék át egymás Power BI megoldásait, és hogy legyen is súlya a dolognak, írják ki a minőségbiztosító nevét a riport fedlapjára. Mutatom:

Részlet egy Power BI sablonfájlból

De hogyan történjen a kód review? Nézze át a minőségbiztosító egyenként a kolléga által írt DAX képleteket? Nyilván nem. Kelleni fog egy módszer és egy eszköz, ami segít neki ellenőrizni, hogy a fejlesztett megoldás megfelel-e a cég sztenderdeknek.

Átvétel külső fejlesztőktől

Adott egy Power BI projekt, ami külsős fejlesztők segítségével valósult meg. A megrendelő szeretne meggyőződni arról, hogy a szállító által leszállított megoldás nem egy tákolmány, az megfelel a Microsoft ajánlásainak és az iparági elvárásoknak. De hogyan lehet ezt objektívan megvalósítani? Hogyan lehet végigtesztelni például azt, hogy a leszállított megoldás konform a Microsoft ajánlásaival? Megint jó lenne egy „nagyon okos gép” amelyikbe betolnánk a szállítók által átadott Power BI fájlokat, és a nagyon okos gép kiköpné, hogy hol nem felel meg az elvárásoknak.

Külső fejlesztő nem akarja leégetni magát az ügyfél előtt

Adott egy szállító. Lefejlesztette élete első Power BI-os megoldását. Nagyon fontos neki az ügyfél, nem akar leégni előtte. Olyan megoldást szeretne szállítani, ami megállja a helyét az ügyfél szakmai minőségbiztosítója előtt is. De honnan tudja, hogy a kollégák által fejlesztett megoldás ki fogja állni a próbát? Hogyan tudna meggyőződni róla, hogy büszkeséggel és teljes vállszéleséggel kiállhat a kollégák által készített megoldás mellet? Kéne erre is egy eszköz…

DataOps

Szeretnénk valahogy elérni, hogy ne szemeteljék tele az üzleti felhasználók a riportjaikkal a vállalatot és ezért a datás csapat kezébe adjuk annak engedélyezését, hogy az adott Power BI riport kimehet-e a vállalati portálra vagy nem. De hogyan történjen, az engedélyezés? Mi legyen a deployment folyamat? Hogyan ellenőrizzük hogy a felhasználók által százával szállított riportok megfelnek-e a élesítés feltételének?

Jó lenne, ha össze tudnánk gyűjteni a belső elvárásokat, azokra szabályokat tudnánk alkotni és a szabályok teljesülését automatizáltan tudnánk ellenőrizni. Erre is kéne valamilyen eszköz…

Önkiszolgáló- vs vállalati riportok

Szeretnénk elkülöníteni az önjelölt Power BI fejlesztők által készített Power BI riportokat a megbízható riportoktól. Erre létrehozunk két mappát: A homokozóba menthet bárki bármit, de a „vállalati” mappába csak a "jók" mehetnek. De mi alapján döntöm el, hogy melyik Power BI riportok kerülhetnek a „vállalati” mappába? Vagy. Van a Power BI-nak egy endorsement szolgáltatása, amellyel megjelölhetem a Power BI megoldásokat, hogy azok a javasolt, vagy a minősített kategóriába kerüljenek. De mi alapján döntöm el, hogy mi kerülhet a minősített kategóriába? Kéne egy cucc, ami leellenőrzi az üzleti felhasználók Power BI riportjait, és ha azok megfelelnek a legjobb gyakorlatoknak, vállalati sztenderdeknek akkor megkaphatják a certified pecsétet vagy mehetnek a megbízható mappába.

Ehhez is kéne valamilyen tool, amelyik automatizáltan el tudja dönteni, hogy teljesíti-e a riport a vállalati mappába felvétel követelményeit.

Üzemeltetés

Kifejleszt az üzleti terület egy jó Power BI riportcsomagot, de üzemeltetni nem tudja már. Nincs rá kapacitása. Át akarják adni a datás csapatnak. De mikor, milyen feltételekkel veszi át üzemeltetésre tőlük a datás csapat?

Erre is kéne módszertan és eszköz, amivel gépi úton lehetne tesztelni az átadásra hozott megoldások minőségét, és meg kéne találni azokat a pontokat, amelyek üzleti szempontból kifogástalanok, de IT szempontból már kotványnak minősülnek.

Scoring

Jön egy új menedzser a céghez, felmegy a vállalat PowerBI.com oldalára és lát ott egy csomó riportot. Megnyugszik, majd elgondolkodik. Vajon melyik lehet ezek közül a jó? És melyik az amelyik szemét? Jó lenne valamilyen támpontot adni neki. Jó lenne, ha minden egyes riport jobb felső sarkában lenne egy pontszám, egy minőségi mutató, amelyik kifejezné a riport jóságát. Tudja a menedzserünk, hogy így sem lehetne teljesen biztos a dolgában, de ha látná a mutatóból, hogy a riport alatti dataset a cég elvárásainak megfelelően lett fejlesztve, megbízható adatforrásokból táplálkozik, tudná hogy ki fejlesztette, ki minőségbiztosította, akkor ezekből már el tudná dönteni: Használja a riportot döntéseinek támogatására vagy inkább nem.

Erre is kéne egy tool...

Önellenőrzés

Öregszem, kapkodok, hibázok. A koncentrációt nem igénylő monoton munkafolyamatok alatt rontok, megszokásból, gondolkodás nélkül oldom meg az ismétlődő rutinfeladatokat. Jó lenne a saját munkámat is valahogy ellenőrizni. Jó lenne ha olyan munkát kapna tőlem az ügyfél, amely megfelel minden best practice-nek. Jó lenne, hogy ha benéz a motorháztető alá és azt látná, hogy minden rendben van.

Nekem is szükségem lenne egy önellenőrző eszközre, amely megvéd saját magamtól.

Tanulási folyamat támogatása

Jó lenne, ha a mentoráltjaimmal közösen végig tudnánk beszélni, hogy hol kell még fejlődniük. Jó lenne, ha lenne egy eszköz amivel végigszkennelhetném a Power BI megoldásaikat, és amely rávilágítana arra, hogy hol tértek el a best practice-ektől. Jó lenne ha azt is megmondaná, hogy miért, és jó lenne, ha linkeket is adna, amely mentén a mentoráltak mélyebben is utána tudnának nézni, hogy a best practice miért is best practice.

Asszem ezekkel a szavakkal kezdem majd az első Power BI meetup-on az előadást, majd rátérek annak bemutatására, hogy a fenti problémák megoldására milyen módszertant és ingyenes eszközöket használok.

Ha érdekli a téma, ha érdeki a Power BI megoldások minőségbiztosításának folyamata, akkor jöjjön el az első Power BI meetup-ra, mert ott mindezeket élőben is bemutatom.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás