Évértékelő 2021

Kezdjük ott, hogy idénre nem volt semmilyen tervem. Tavaly ilyenkor még kijárási tilalom volt, este nyolcra haza kellett menni, éttermek és úgy amblokk minden zárva. Teljes zombi apokalipszis utáni állapot. Egy ilyen közegben nem volt értelme tervezni.

De jelmondatom volt. Minden évben megpróbálom belesűríteni egy jelmondatba az év fő célkitűzéseit. (Ezt egyébként javaslom önnek is, mert nagyon segít fókuszálni. Amikor pl.: elvállalok valamit, akkor mindig mérlegelem, hogy annak megvalósítása közelebb visz-e a cél megvalósulásához vagy sem. Ha nem, akkor kuka. Ha közelebb visz, akkor hajrá.)

Az idei év jelmondata a „tanulás és tartalomgyártás” volt. Ennek szellemében a szilveszteri himnusz után újévi lendülettel neki is ugrottam egy új (Power BI legjobb gyakorlatok) tanfolyamnak, de ebbe hamar beletört a bicskám. Nem először. Tavaly ennek a próbálkozásnak a mellékterméke lett a Tabular Inside tanfolyam. Idén egy minőségbiztosításra használható eszköz kerekedett belőle :-) Csináltam magamnak egy toolt, ami több mint 150 best practice-t ellenőriz gépi úton. Így ha ma valaki megkér, hogy „nézzem már át a Power BI megoldását vagy a tabular kockáját, mielőtt élesíti”, akkor gyorsan át tudom nézni. De a tanfolyam nem készült el…

Áprilistól ugyanis minden megváltozott. Még javában tartanak kijárási korlátozások, iskolák zárva, üzleti rendezvények tiltólistán, de kezd megtelni a naptáram. Tisztán látszik, hogy beindul az élet. Úgyhogy a „tanulás és tartalomgyártás” jelmondat félretol, ingujj feltűr, és lássuk a munkát.

Pont nyári szünetre szűnnek meg a korlátozások, és pont nyári szünetre indul be teljesen az élet. Dolgozni is kéne, de nyaralni is, hiszen utazni sem lehetett eddig. De most lehet, és felcsillant a remény, hogy a board által leginkább monitorozott KPI-on (nyaralással töltött napok számán) tudunk egy kicsit javítani.

Aztán ahogy közeledik a szeptember úgy látszik, hogy halál lesz az év vége. Mindig az, de most különösen az. Októbertől új ügyfélnek már nem is vállalok munkát. Minden hétvégén dolgozok, hogy a meglévő ügyfeleim igényeit ki tudjam szolgálni. Mindenki el van maradva, mindenkinek szeretnék segíteni. Ráadásul most csupa olyan ügyféllel, csupa olyan problémán dolgozunk, ami baromira motivál. Eltolódik a munka és szabadidő határa, is már szinte csak munka van. A BI projekt blogot sem tudom írni. Pedig tavaly úgy terveztem, hogy idén minden héten fogok egy cikket írni. Háát ez nem jött össze.

Ahogy az sem, hogy majd este hat után motorszereléssel fogok foglalatoskodni. Még a COVID kezdetén vettem egy 37 éves motort, hogy „majd építek belőle egy működőképes csodát”, de szeptembertől azzal sem volt idő foglalkozni. Szerencsére annak nincs határideje, de jó lenne azzal is haladni. Most egyébként haladtam is. Az ünnepek alatt elkészült az első sárvédőt tartó konzol. Az első próbálkozás kisipari (gyagyi) lett, a második olyan, amilyet mindenki csinálna, a harmadik jól nézett ki, de gyenge lett, a negyediket elrontottam, az ötödik már nem lett rossz, de támadt egy jobb ötletem, és a hatodik végre olyan lett ami tetszik, és funkcionál is. 3 napom elment rá, de baromira elégedett vagyok vele :-)

Ahogy egyébként a 2021-es évvel is. Nem minden úgy sikerült, ahogy terveztem, de nagyon jó ügyfelekkel hozott össze a sors, és nagyon szép munkákat csináltunk közösen. Biztos, hogy ez is vastagon hozzájárult ahhoz, hogy sokat dolgoztam. De jó társaságban, érdekes problémákon dolgozva repül az idő.

Terveztem fájlalapú adattárházat, mentoráltam jó sok embert, előkészítettem, minőségbiztosítottam több adattárház projektet, és sokat oktattam és sokat tanultam én is. Technológiai fronton elég mélyen megismertem a Dataflow-t, (Power BI Dataflow-t) módszertan oldalról sokat foglalkoztam a historikus stage-dzsel, dashboard tervezéssel, és a BI szervezeti oldalával. Tartalmas év volt az biztos, el is fáradtam a végére…

Mi várható 2022-ben?

  1. Szeretnék DAX-ban fejlődni. Jó 10 éve tanultam DAXul, azóta sok minden megváltozott, a tudásom is megkopott, a 10 évvel ezelőtt legjobb gyakorlatoknál már van jobb, szóval ezen a téren szeretnék előrébb lépni.
  2. Szeretnék többet utazni. Nagyon sok olyan architektúra tervezési munkám van mostanában, amihez idő kell. El kell gondolkozni dolgokon, nem jön csípőből a megoldás, hagyni kell érni a belül a dolgokat. És azt vettem észre, hogy ez az utazások alatt nagyon jól megy. Hajnalban felkelek, tervezek, agyalok, ha elakadok, akkor váltok nyaralás üzemmódba, és hagyom érni a dolgokat. Ezek aztán általában már estére beérnek, és másnap reggel amikor leülök a gép elé már csak papírra kell vetnem őket. Na ilyenből szeretnék 2022-ben sokat.
  3. Újra szeretném gondolni a webes jelenlétet. Ötletek vannak, de idő nem volt foglalkozni vele. Úgyhogy ezen a fronton útkeresés lesz, és egyelőre csak „keresem a szót, keresem a hangot”
  4. Szeretném, ha a motorból nyárra működőképes proto lenne. Odáig szeretnék eljutni, hogy lehessen vele menni és a fő dizájnelemek a helyükön legyenek. Nem baj ha csak szigszalag tartja ott őket, de ki akarom próbálni. Látni szeretném, hogy ergonómiában hozza-e az elvárásokat.
  5. És szeretnék egy kicsit lökni a félbehagyott tanfolyamokon is. Az már tisztán látszik, hogy hulladékidőben csak nagyon lassan tudok fejleszteni, pláne úgy, ha a napi feladatok nagyon intenzív agymunkát követelnek. Márpedig az év eleji munkáim is ilyenek lesznek, úgyhogy ezzel csak hobby projektként fogok tudni foglalkozni. De szeretnék ezzel is haladni.

 

Ezek tehát a tervek. Nincs köztük egy nagyszabású sem. Nem is tervezek most ilyet. A 2022-es év jelmondata az „egyensúly” lesz. Vagy a „minőség”. Még nem tudom. A board majd eldönti. De mind a kettőt szeretném. Szeretném, ha a 2022-es év kicsit nyugodtabb lenne és szeretném az ügyfeleimet kicsit jobban kiszolgálni. Ennek fényében jó előre lefoglaltam jövő januárban minden hétre egy teljes napot a régi ügyfeleimnek. Azt várom ettől, hogy ha valakinek sürgős segítség kell, akkor tudjak vele foglalkozni. Idén a leveleket sem tudtam megválaszolni. Nem tudom hogy fog működni, de kipróbáljuk.

 

Most pedig irány a szokásos éves évértékelő rendezvény. A BI projekt életében az év utolsó napjai mindig a board meetingre való készüléssel telnek. Pár óra múlva ugyanis ki kell állnom a board elé és be kell számolnom az éves teljesítményemről. Lesznek kemény kérdések, biztos megkapom a szokásos „Hogy vagy megelégedve az idei teljesítményeddel?” kérdést, aztán rátérünk a „nézzük meg a KPI-okat”, és végül megkapom a 2022-es elvárásokat. Vitatkozni persze lehet majd velük, meg mondhatom, hogy „lehetetlen kérsz”, de a vége úgy is az lesz, hogy „Oké, legyen így. Megcsinálom”  Van már benne gyakorlatom. Nem először csinálom.

Idén is, mint az elmúlt 5 évben a prezentáció már Power BI-ban készül, nem ppt-t gyártok. Így ha belekérdeznek, hogy „ez hogy nézett ki tavaly?” akkor két kattintás, és már adom is a választ. Tényleg fel vagyok készülve mindenre :-)

 

Nem tudom, hogy dolgozik-e még idén. Ha igen akkor kitartás, a többieknek pedig boldog új évet és találkozunk 2022-ben!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás