Adatkategóriák (Data Category)

Amikor csináltam a Power Pivot tanfolyam videókurzusos változatát, eszembe jutott, hogy a törzsanyagnak nem része a táblák metaadatai közül az „adatkategóriák” (Data Category). Ezekre a metaadatokra a Power View-nak volt nagy szüksége és annak kihalásával én is töröltem az élő oktatások törzsanyagból. Voltak nála fontosabb témák, és nem fért bele az egynapos korlátba. Priorizálnom kellett, töröltem. De a videókurzussal nem kell már beleférnem az 1 napos korlátba, úgyhogy az új Önkiszolgáló BI workshopnak úra része lett, és kiteszem ide a BI projekt blogra is. 

Az Adat kategória (Data Category) metaadatokkal minden egyes oszlopot fel tudunk címkézni olyan speciális címkékkel, amelyek segítenek az Excelnek és a Power BI-nak érteni, hogy mi is található az adott oszlopban. Ők ugyanis nem tudják, hogy a [megyeszékhely] oszlopunk városokat tartalmaz vagy a [régió kép] oszlopunk olyan URL címeket, amelyek képekre mutatnak. (Honnan is tudnák, hiszen nem beszélnek magyarul :-))

De ha például a [régió kép] oszlopra rátesszük a „kép URL címe” címkét (adat kategóriát), akkor a Power BI kapásból tudni fogja, hogy ha ezt a mezőt húzzuk be egy táblázatba, akkor nem az URL-t kell megjeleníteni, hanem a mögötte lévő képet

A másik gyakran használt címke, a címek különböző attribútumai. (Pl.: megye, város, stb)

  • Ha például felcímkézzük a megyeszékhely oszlopunkat a város címkével, akkor a térképes alkalmazások tudni fogják, hogy a megyeszékhely oszlopunk tartalmát a városok között kell keresni és a térképen pontokkal kell ábrázolni.
  • Ha a megye oszlopunkat felcímkézzük a megye címkével, akkor a térképes alkalmazások tudni fogják, hogy a megye oszlopunk tartalmát a megyék között kell keresni és a térképen pontok helyett poligonokkal kell ábrázolni.

Az adatkategória (Data Category) metaadatokat a Power Pivot ablak speciális fülén lehet állítani:

Power BI-ban az adatkategória (Data Category) metaadatokat az adott oszlopon állva az Oszlopeszközök menüpontban lehet állítani:

 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. április 23-24.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás