Adattárházak változáskezelése és verziózása a Visual Studio-val

Tételezzük fel, hogy az új igényeknek megfelelően át kell alakítanunk adattárházunk szerkezetét. Új táblákat kell létrehoznunk, meglévő tárolt eljárásokat kell átalakítanunk, vagy a meta adatokon kell változtatnunk.

Eddig ezt különbség szkriptekkel valósítottuk meg. Létezett egy ős adatbázis szkript, és léteztek módosító szkriptek (create table, alter procedure, insert into meta, …), melyek nyilvántartására naplókat használtunk. (Ki, mikor, mit változtatott, és hol található a módosító szkript.)

A változások véglegesítésekor a napló alapján sorra lefuttattuk a különbség szkripteket, és így szinkronba került a teszt és a fejlesztői környezet. Persze csak akkor, ha a naplót mindenki precízen vezette. Ha nem, akkor jöttek az olyan kérdések, mint a „ki és miért módosította x táblát, és miért nem írta be a naplóba?” (SQL 2005-tel már erre is válaszolhatunk, hiszen az SQL Server 2005 alapértelmezettként futtat egy trace-t, amely többek között az adatbázis változásokat is naplózza.

Most azonban úgy fest, hogy ennek a korszaknak vége. (Ha hinni lehet a híreknek) Jövő hét hétfőn (június 11.) kipróbálhatóvá válik a „Visual Studio Team Edition for Database Professionals” CTP változata (kódneve: Data Dude volt), mely a Visual Studio Team System termékcsalád legújabb tagja. És hogy miben fogja segíteni a változáskezelés folyamatát adattárházas környezetben?

SchemaCompare: Két adatbázis sémát össze fog tudni hasonlítani és a különbségekről változás szkriptet fog tudni készíteni, amely futtatható lesz Visual Studio-ból, parancs sorból vagy SQL Server Management Studio-ból

DataCompare: Két adatbázis adattartalmát össze fogja tudni hasonlítani, és a különbségekből változás szkriptet fog tudni készíteni. Ez a szolgáltatás remekül alkalmazható lesz az adattárház technikai és egyéb leíró adatbázisainak szinkronizálására.

Mindezek mellett lehetőséget fog biztosítani adatbázis sémák source control alá helyezésére, tesztelési folyamatok támogatására (ellenőrzés és tesztadat generálás), és objektumok átnevezése esetén a séma konzisztenciájának biztosítására. (Valószínűleg a tárolt eljárások belsejében és SSIS csomagokban már nem fogja lecserélni a hivatkozásokat…)

A termék végleges megjelenése ez év végére várható.

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás