Új önkiszolgáló BI workshop

Május 7.-én kerül megrendezésre a következő Önkiszolgáló BI workshop. Ez lesz a hetedik. Kb. másfél éve kezdtünk bele az infómunkások és adattudósok képzésébe és eddig több mint 300-an jöttek el az önkiszolgáló BI workshopra. Zömében üzleti és stratégiai elemzők, kontrollerek, informatikusok de volt már képzés csak vezetők részére is.

Az elmúlt másfél év alatt jó sok minden megváltozott, úgyhogy ennek szellemében a workshop is átalakításra került. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom a fő változásokat akkor az mondanám, hogy a hangsúly az adatbázis építésről átkerült az adatvizualizációra és ezzel együtt megváltozott a workshopon használt eszköz is: Excel 2010 helyett 2013-mal fogunk dolgozni.

Fókuszban az adatvizualizáció

A VII. workshoptól kezdve tehát kevesebbet fogunk adatbázis építéssel foglalkozni, ugyanakkor sokkal nagyobb hangsúlyt kap a dashboard és az adatvizualizáció: Megjelenik a tematikában az interaktív térkép és immáron Excelben fogjuk elkészíteni az animált buborékdiagramokat is.

Excel 2013

A másik nagy változás a workshop életében hogy Excel 2010 helyett Excel 2013-mal fogunk dolgozni. Az Önkiszolgáló BI workshop Excel 2010-es változata nyugdíjba ment. Már csak elsőbbségi képzés formájában érhető el.

Sokan nagyon korainak tartják az Excel 2010-es workshop nyugdíjazását hiszen ha megnézzük, hogy milyen Excel verziót használnak ma az üzleti elemzők, kontrollerek, akkor azt látjuk hogy zömében Excel 2007-et, 2010-et. 2013 csak elvétve.

A nyugdíjazásnak azonban két nyomós oka is volt. Az egyik az Önkiszolgáló BI workshopok szemléletében keresendő, a másik pedig a felelősségében.

Az önkiszolgáló BI workshop szemlélete

Az önkiszolgáló BI workshop mindig az újdonságokról szólt. Akkor kezdtünk a témával foglalkozni, amikor még alig foglalkozott vele valaki. Akik voltak az első önkiszolgáló BI workshopokon, azok például már tanultak az önkiszolgáló ETL-ről. Közösen felépítettünk egy felhőben futó betöltő programot, amely megtisztítva küldte vissza egy weboldalba ágyazott táblázat adatait a PowerPivotnak. (kiszűrve a duplikátumokat, tizedespontot kicserélve vesszőre, az ezres szeparátor vesszőt lecserélve, a mértékegységet levágva a számok mögül stb.) Mindezt 2012. januárjában, amikor még alig volt téma az önksizolgáló adattranszformáció.

Az önkiszolgáló BI workshop felelőssége

Az Excel 2010-es önkiszolgáló BI workshop nyugdíjazásának másik oka a felelősségben keresendő.

Hagy meséljek el egy történetet. Nem tudom mennyire igaz amit most mondok, de anno iskolapéldaként tanították az innovációk kapcsán a Videoton esetét:

A nyolcvanas években a csöves rádiókat felváltották a tranzisztoros rádiók. Mindenki átállt a tranzisztoros rádiók gyártására és emiatt hírtelen nagy hiány lett a csövekből. a Videoton kapva kapott az alkalmon és létrehozott egy új gyáregységet kifejezetten csövek gyártására. A kezdeti hatalmas sikerek után gyáregység néhány éve alatt szép csendben csődbement.

Ugyanezt a jelenséget figyeltem meg jó néhány kollega esetében is. Nem képezték magukat nem haladtak a korral és túl későn vették észre, hogy nincs szükség az elavult tudásukra. Kényelmes volt leragadni egy technológiánál. Jó dolog volt az adott technológiának a szép lassan a legnagyobb mesterévé válni. Csakhogy egy idő után már nem volt szükség tudásukra...

Tudom, hogy Excel 95-tel is szinte meg lehet csinálni mindent. De tudom azt is, hogy mindez csak hobbi szinten igaz. Professzionális szinten már nem.

Összefoglalva: Tudom, hogy alig vannak még akik Excel 2013-at használnak. Tudom, hogy emiatt sokkal kevesebben fognak jönni a workshopra. Tudom, hogy az lenne a jól felfogott (anyagi) érdekem, hogy olyan technológián oktassak, amit mindenki használ.

Ugyanakkor felelősségemnek érzem, hogy ne hagyjam leragadni a résztvevőket a régi technológiánál. Hogy mutassak valami újat. Tanítsak valami olyat, amiből profitálni tud majd. Amihez kevesen értenek. Amivel lendíthet a cége teljesítményén és amivel közelebb kerül saját céljainak megvalósításához is.

Igen, macerás állandóan új szoftververziót tanulni. De muszáj... Úgyhogy kalandra fel!

Jelentkezés, tematika és ár >>

Ui.: Megállapodtam egy céggel, akik hoznak Excel 2013-mal előtelepített laptopot az Önkiszolgáló BI workshopra azoknak akiknek nincs, vagy az IT nem telepít Excel 2013-at a gépére. Úgyhogy már ez sem lehet akadály :-)

Jelentkezés, tematika és ár itt>>

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás