Kihelyezett önkiszolgáló BI workshop Excel 2010 felhasználóknak

A kihelyezett Önkiszolgáló BI workshop célja

A kihelyezett önkiszolgáló BI workshop célja, hogy eljuttassa a vállalatokhoz az önkiszolgáló BI filozófiáját, és valós adatokon, valós üzleti problémák megoldása közben aktívan használható Power Pivot, Power View és Power Map tudást adjon a résztvevőknek. A tematikát ennek szellemében úgy állítottam össze, hogy a tudástranszfer konkrét, megfogható, és a tanfolyamról hazavihető, otthon is frissíthető Excel riportok, dashboardok elkészítésével valósuljon meg:

Automatizált Excel (PowerPivot) riport
5 adatforrásból (Access, SQL server, Excel) táplálkozó, automatizált, interaktív Excel dashboard. Ezt fogjuk elsőként elkészíteni a tanfolyamon.

A workshopot a fenti Excel riport, illetve a riport előállításához szükséges háttéradatbázis felépítésével kezdjük, majd folyamatosan haladunk az egyre bonyolultabb üzleti problémák megoldása felé. A nap második felében már többmillió sorral fogunk az Excelben dolgozni és egyre bonyolultabb számítási feladatok megoldásával előállítjuk az első, kombinált grafikont és táblázatot tartalmazó Excel dashboardot, majd az alábbi térképes megjelenítést:

Térképes megjelenítés az Excel-ben

Az önkiszolgáló BI workshopon ezt a kartogramot is el fogjuk készíteni

A nap második felében felépítünk egy értékgörbéket, kockafüggvényeket és szinkronizált grafikonokat is tartalmazó Excel dashboard-ot:

Excel (PowerPivot) dashboard

A tanfolyamon ezt az Excel dashboardot is el fogjuk készíteni miközben elsajátítjuk a háttérben futó memóriaalapú adatbázis felépítésének művészetét is

Kiknek szól az Önkiszolgáló BI workshop?

Kontrollereknek, üzleti elemzőknek

Az önkiszolgáló BI workshop elsősorban kontrollereknek, üzleti elemzőknek, stratégiai elemzőknek és mindazon üzleti felhasználóknak szól, akik napi szinten használják az Excelt.

Ha ismerősek a következő problémák, akkor a tanfolyam Önnek szól:

 • „Nagy adattáblákkal dolgozunk, ráadásul az adatokat nem egymástól függetlenül, hanem összességében szeretnénk látni és láttatni"
 • „Automatizálható riportokat szeretnénk készíteni, webes kikommunikálással"
 • „Lehetőség szerint a dashboardokon lefúrást is engedélyeznénk, tehát az összesített adatok mögötti részleteket is meg szeretnénk jeleníteni"
 • „Nem kimondottan Excel tanfolyamra van szükségük, a függvényeket, pivotokat, makrókat aktívan használjuk a mindennapokban. Csak az ezeken túlmutató lehetőségekről szeretnénk hallani és aktívan is használható tudást szerezni."

BI/IT szakértőknek

Az önkiszolgáló BI (Self Service BI) napjaink egyik legfelkapottabb BI hype-ja. De vajon mi van mögötte? Valós innováció vagy csak marketing mese? Tényleg lehet Excellel döntéstámogató rendszert építeni vagy csak az Excel felhasználók játékszerét misztifikálják túl? Helyettesíteni fogja az adattárházakat, BI rendszereket, vagy csak azok kiegészítőjeként lehet majd használni?

Jöjjön el az önkiszolgáló BI workshopra és döntse el. A workshopon valós (éles) adatokból fogunk felépíteni egy pármillió soros oszlopalapú, memóriában futó adatbázist az Excel segítségével, miközben megismerjük az önkiszolgáló ETL lehetőségeit és korlátait, beszélünk az adattisztítás üzleti felhasználók által elérhető lehetőségeiről is. Valódi, üzleti elemzők által megfogalmazott problémákra keresünk választ, az ő igényeiknek megfelelő Exceles és webes dashboardokat fogunk készíteni.

Miben különleges az önkiszolgáló BI workshop?

Az önkiszolgáló BI workshopon kívül nincs ma Magyarországon egy önkiszolgáló BI képzés sem és szinte egy kezemen meg tudom számolni hányan tartanak angol nyelvterületeken képzést e témában. Az pedig már szinte kuriózumnak számít, ha valaki valós adatokon valós üzleti problémákra ad megoldást. A tanfolyamok zöme fiktív problémákra keres fiktív megoldást, kerékpár-kereskedő vagy egyéb, a valós üzleti élettől messze elrugaszkodó demó adatbázisok steril adatait használva. Az önkiszolgáló BI workshop ezzel szemben valós adatokon, valós üzleti problémákra keres a magyar piaci méreteknek megfelelő megoldást.

Kiknek nem szól az önkiszolgáló BI workshop?

Az önkiszolgáló BI workshop nem egy Excel tanfolyam. Nem fogunk végigmenni az Excel funkcióin, de még a pivot tábla lehetőségin sem. Ha tehát Excel tanfolyamot keres, akkor ez a képzés nem Önnek szól.

Az önkiszolgáló BI workshop nem általános BI tanfolyam, így nem fogunk BI termékekről, adattárház építésről, stb. beszélni. Egy dologra fogunk koncentrálni: A valós üzleti igényre és azt fogjuk megvizsgálni, hogy azt hogyan elégíthetjük ki önkiszolgáló módon, pusztán az Excellel illetve néhány Excel bővítmény (PowerPivot, ...) felhasználásával.

Az oktatás módszertanáról

Az önkiszolgáló BI workshop egy sokkal inkább az üzleti problémára, semmint az eszközre magára fókuszáló tanfolyam.

Az önkiszolgáló BI workshopon az Országos Egészségpénztár gyógyszerforgalmi adatiból fogunk az Excellel döntéstámogató rendszert építeni, amely lehetőséget fog biztosítani a 2011-2012-es gyógyszerforgalmi adatok idősoros elemzésére, termék, gyártó, megye és vagy még 30 jellemző szerinti bontásban.

Mit vihet haza az önkiszolgáló BI workshop után?

Egy működő, gombnyomásra frissülő memóriában futó döntéstámogató rendszert a tetején interaktív Excel dashboardokkal benne minden a tanfolyamon felszedett tudással.

Ezen kívül minden résztvevő megkapja a tanfolyam teljes anyagát: Forrásadatokat, dashboardokat, a workshopon használt Excel bővítményeket, stb. Mindent, amit a workshop során használni fogunk vagy előállítunk.

Szükséges alapismeretek

 • Pivot tábla: A Workshopon az Excel pivot tábláját masszívan fogjuk használni. Bár a workshopon használt Excel Pivot tábla nem az az Excel Pivot tábla amit Ön nap mint nap használ, de az alapjai ugyanazok. Épp ezért előnyös, ha az Excel 2007 vagy az Excel 2010 Pivot táblát ismeri.
 • Excel 2007:Az Excel 2007-es verziótól kezdve az Excel menüszerkezete megváltozott és a klasszikus menüket felváltotta az Office szalagos megjelenése. A workshopon Excel 2010-et fogunk használni aminek a szerkezete az Excel 2007-tel azonos, így jó ha otthonosan mozog az Excel 2007/ Excel 2010 menürendszerében

A workshopon beszélni fogok az Excel 2010 fontosabb BI újdonságairól, így az Excel 2010 ismerete nem szükséges.

Tervezett tematika

 1. Bevezetés
  1. Az önkiszolgáló BI helye a vállalat döntéstámogatói rendszerei között
  2. Mit kell tudni az Excelbe bújtatott új, oszlopalapú, memóriában futó adatbázis-kezelőről?
  3. A workshopon megoldandó üzleti probléma ismertetése
 2. Az elemzési adatbázis elkészítése az Excel oszlopalapú, memóriában futó adatbázis-kezelőjével
  1. Önkiszolgáló adatkinyerés és betöltés SQL Serverből, Access, Excel fájlokból, webes forrásokból és a vágólapból a memóriába futó adatbázisba
  2. Az 5 forrásból származó adatok összekapcsolása
  3. Első mutatószámaink elkészítése
  4. Első interaktív Excel riportom elkészítése
 3. Adatmodell tervezési kérdések
  1. Mit mutassunk meg a felhasználóknak? (logikai adatmodell)
  2. Mire kell figyelni az adatbázis fizikai tervezésekor? (fizikai adatmodell)
 4. Hogyan tudom frissíteni a memóriában futó adatbázis adatait?
 5. Felkészülés az első dashboard elkészítésére
  1. A Pivot tábla újdonságai (Statikus és dinamikus nevesített halmazok, aszimmetrikus Pivot táblák, stb.)
  2. Az Excel BI újdonságai (szeletelők, értékgörbék, stb.)
  3. Az Excelből „hiányzó" dinamikus grafikontípusok (pl kombinált diagram) létrehozása és sablonként történő mentése
 6. Első dashboard elkészítése az eddig tanultak felhasználásával
 7. Kalkulációk az oszlopalapú, memóriában futó adatbázisban
  1. DAX: Az Excelben futó adatbázis kalkulációs nyelve
  2. Számított oszlopok, számított mezők létrehozása
  3. Az X; A; AX típusú aggregáló függvények
  4. A Leggyakrabban használt DAX fügvények
 8. Amorf riportok készítése az Excel KOCKA függvényeinek felhasználásával
  1. Az Excel KOCKA függvények használata
  2. KOCKA függvények generálása a Pivot tábla segítségével
  3. Gombnyomásra frissíthető PowerPoint beszámolók készítése
 9. Második dashboard elkészítése
  1. Top 10 gyártó piaci részesedése grafikon elkészítése
  2. Jogcím szerinti fogyás grafikon elkészítése
  3. Piaci részesedés % mutató elkészítése
  4. Piaci részesedés tendenciájának meghatározása és dashboard-ra helyezése
  5. Szeletelőkkel szinkronizált dashboard cím elkészítése
 10. Összefoglalás

Mennyi időt vesz igénybe a tanfolyam

Az elsőbbségi PowerPivot és Excel Dashboard tanfolyam időtartama 6-7 óra. De. Az egész napomat Önre fogom szánni. Így ha több időre lesz szüksége, akkor rendelkezésére fogok állni.

A tanfolyam hosszú. A tanfolyam időpontjának kiválasztásakor próbálja meg ezt figyelembe venni és olyan napot keresni, amikor Ön is és a kollegái nyugodtan tudnak figyelni. A zárás időszaka tipikusan nem ilyen :-)

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. két héttel tudunk olyan időpontot találni, amelyik Önöknek is és nekem is megfelel.

Hol kerül megrendezésre?

Az elsőbbségi PowerPivot és Excel Dashboard tanfolyam egy kihelyezett tréning. Önöknél lesz megtartva. Kiszállási díj természetesen nincs. Ugyanannyiba kerül a tanfolyam Budapesten, mint Nyíregyházán vagy Sopronban.

Milyen technikai feltételek szükségesek

A résztvevőknek egy internet kapcsolattal rendelkező laptopra / PC-re (rajta egy Excel 2010-zel és a PowerPivot bővítménnyel) van szüksége. Nekem az oktatáshoz szükségem lesz kivetítőre és vetítővászonra és publikus internet hozzáférésre. (Az elérendő oldalakat megküldöm majd, hogy ha az informatika korlátozza az internethasználatot, akkor a workshop idejére fel tudják oldani a használt oldalakat. Pl: wikipédia)

Figyelem! Excel 2007 nem elegendő.

A Workshopon magyar nyelvű Excellel fogok oktatni, de el fogom mondani a magyar megnevezések angol megfelelőit. (Különösen az Excel és DAX függvényeknél, kalkulációknál lesz ennek jelentősége)

A laptop/PC rendelkezzen minimum 2 GB memóriával (A tematikát úgy alakítottam ki, hogy 1 GB is elegendő legyen, de a jobb felhasználói élmény miatt minimum 2 GB javasolt.)

Étel-ital

A kihelyezett tréningeken nem tudom étellel-itallal vendégül látni a résztvevőket. Ezért arra szeretném kérni, hogy amennyiben megoldható, álljon rendelkezésre a résztvevőknek kávé, esetleg üditő és egy kis édes sütemény vagy keksz, hogy a szünetekben fel tudjanak töltődni. A tanfolyam hosszú és tömény. Sokat javít a résztvevők koncentráló képességén a kávé és az édesség :-)

Hányan jöhetnek?

A tanfolyam ára független a létszámtól. Az elsőbbségi PowerPivot és Excel Dashboard tanfolyam gerincét képező önkiszolgáló BI workshopot megtartottam már egyszerre 30 embernek is, sikeresen. A tapasztalat azonban az, hogy minél többen vannak, annál kevesebbet mernek kérdezni a résztvevők. Ezért azt javaslom, hogy ha 30-40 embert is elküldene, akkor próbáljon meg szűrni és homogén csoportokat létrehozni. Ne menjen a nagy létszám a hatékonyság rovására.

Ugyanakkor bátorítom is, hogy hívjon minél több kollegát, hiszen ugyanannyiba kerül 1 fő képzése is mint 20 főé. És minél több kollegája ismeri meg a modern technológiák kínálta lehetőségeket, annál hatékonyabban tudnak majd működni a szakterületek.

Kik jöhetnek?

Bárki. Csak annyi a kikötés, hogy a résztvevők egy cégtől jöjjenek. Ez alól csak az kivétel, ha a szállító és a megrendelő kéz a kézben vesz részt az elsőbbségi PowerPivot és Excel dashboard tanfolyamon.

Az igazán jó megoldások mindig KÖZÖSEN születnek. Ezért szeretném inspirálni a szállítót, hogy hozza el ügyfelét. Jöjjenek együtt. Ismerjék meg közösen a lehetőségeket, és együtt alkossanak valami ütőset.

Mennyibe kerül?

259 eFt + ÁFA.

Hogyan igényelheti az elsőbbségi képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen hogy egyeztetessünk időpontot és ha szükséges, akkor beszéljünk néhány szót a problémáról, amelyre megoldást keres. Hívjon vagy írjon.

Telefon: +36 1 200 95 40 e-mail: Kovari.Attila@BIprojekt.hu