SQL Server 2008 újdonságok (Nov. CTP)

Megjelent és letölthető a connect.microsoft.com-ról az SQL Server 2008 újabb (novemberi) CTP verziója, és ennek apropóján összegyűjtöttem Önnek az üzleti intelligencia és adattárház építés szempontjából legfontosabb újdonságokat.

Integration Services 2008: Lookup task teljesítményének javítása. Amit a júniusi CTP-ben csak sejteni lehetett azt a novemberi CTP-ben már biztosan tudni lehet: Megnövelték az Integration Services (A Microsoft ETL eszköze) Lookup Task-jának teljesítményét. (A lookup task segítségével ténytáblák betöltés közben megkereshetjük azok természetes kulcsainak mesterséges megfelelőjét a dimenzió táblákban)

Analysis Services 2008:

  • Visszaírás közvetlenül az adatkockába. Mára már biztosak lehetünk abban is, hogy nincs szükség továbbra relációs táblákra a visszaíráshoz. Mint ismeretes az Analysis Services 2005-ig visszamenőleg az Analysis Services az OLAP kockákba visszaírt adatokat egy relációs táblában tárolta (ROLAP partíciókon). Ez a lekérdezések sebességét is hátrányosan érintette, de a legnagyobb hibája az volt, hogy rendkívül kevés tervezési szcenáriót támogatott. Nem lehetett például kinullázni (feltölteni NULL értékekkel) egy adatkockát. Bár még konkrét információkkal nem rendelkezem arról, hogy milyen tervezési folyamatokat fog támogatni az Analysis Services 2008, de legalább az architekturális akadályok elhárulni látszanak egy „valódi” üzleti tervezést támogató BI rendszer kiépítése elöl.
  • Erőforrás monitorozás: Hasonlóan az SQL Serveres Dynamic Management View-khoz, az Analysis Services 2008-ban is lehetőségünk lesz hogy monitorozzuk, illetve lekérdezzük az szerver aktuális állapotát: Kik használják a szervert, milyen lekérdezéseket futtatnak éppen, …
  • Block computation: Szintén korábban lehetett róla már hallani, hogy az Analysis Services felösszegzési teljesítményét meg fogják növelni úgy, hogy kiküszöbölik a szükségtelen aggregációk kiszámítását (például azon elemekét, amelyek csupa NULL értéket tartalmaznak)
  • Aggregáció tervezés: Valószínűleg a BIDS helper aggregáció tervezést támogató alkalmazásához hasonló funkcionalitású, a tapasztalt felhasználók munkáját segítő, kézi aggregáció tervezőt ad a Microsoft a 2008-as OLAP szerveréhez.

SQL Server 2008 relációs motor: Egy kis könnyítés az indexelt nézetek (indexed view) használóinak. Ezentúl a partícionált táblákhoz úgy is hozzáadhatunk illetve elvehetünk partíciókat, hogy közben nem kell eldobnunk az indexelt nézeteket.

Management Studio: itt az IntelliSence! Még az SQL Server 2005 megjelenése előtt felrepültek a pletykák, hogy a végleges verzió tartalmazni fogja az „IntelliSence” szolgáltatást, de végül mégsem került bele. De ami késik nem múlik, és úgy néz ki, hogy a 2008-as SQL Server végre tartalmazni fogja. (Az IntelliSence szolgáltatás látja az adatbázis meta-adatait, így az SQL utasítás írása közben kiegészíti a hiányzó objektumok, például táblák és oszlopok neveit)

Az összes újdonságért látogasson el a connect.microsoft.com oldalra.

Kapcsolódó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás