Újabb SQL 2008 újdonságok (Júl. CTP)

Még az előző hónap végén jelent meg az SQL Server 2008 újabb, júliusi CTP változata, mely adattárház és üzleti intelligencia szempontból a következő fontosabb újdonságokat tartalmazza:

külön Date és Time adattípus!

Talán a CTP4 legfontosabb újdonsága, hogy az SQL 2008-ban végre lesz külön date és külön time adattípus. (Eddig egy a dátumot és időpontot is tartalmazó adattípust ismert az SQL Server. Pl.: 2007-08-10 00:00:00.000).

DATE – ANSI kompatibilis dátum adattípus

TIME - változó hosszú ANSI kompatibilis idő adattípus

Az új DateTime2 adattípus értelmezési tartományát kiterjesztették. Mint ismeretes az SQL Server DateTime adattípusának értelmezési tartománya eddig az 1753-as évtől indult, mondván ekkor tértek át Angliában a Julián naptárról Gergely naptárra. Ebben az évben szeptember 2.-a után egyből szeptember 14-ét írtak, azaz 11 nap kimaradt az életükből. Ha tehát 1753-nál korábbi dátumot akarnánk ábrázolni, akkor tudnunk kéne kezelni ezt az ugrást, és azt is hogy milyen országban járunk. (A szovjet hatalom 1918 január 31-én tért át a Gergely naptárra, és ezért volt az, hogy az október 25.-i forradalom évfordulói november 7.-re kerültek.) Magyarországon 1588-ban vezették be a Gergely naptárt.

DATETIME2 – A datetime-hoz hasonló adattípus változó hosszal és szélesebb értelmezési tartománnyal

Jó hír, hogy az új DATETIMEOFFSET adattípusban már tárolhatunk időzóna információkat is.

DATETIMEOFFSET – időzóna információkat megőrző datetime adattípus

Természetesen az új adattípusokat az SSIS is támogatni fogja.

Egyéb újdonságok:

  • Az Analysis Services újdonságairól keveset lehet olvasni, illetve ami megtalálható a neten az is túl általános ahhoz, hogy az ember messzemenő következtetéseket vonjon le belőlük. Egy biztos: Az 2008-as Analysis Services vissza fog tudni írni közvetlenül az adatkockákba. Gyanítom, hogy ettől nem fogja hatékonyabban támogatni a tervezési folyamatokat, de azt a keveset, amit eddig tudott legalább hatékonyabban fogja tudni megoldani. (Jelenleg az Analysis Services az adatkockába írt adatokat egy relációs táblában tárolja)
  • Az adatbányász motor ARIMA néven új, idősoros előrejelzések készítését támogató modellt kapott (ARIMA: Auto Regressive Integrated Moving Average)
  • HierarchyID adattípus – Az új adattípussal hierarchiákat (fákat) reprezentálhatunk.
  • Az SQL Server 2005-ben debütált Notification Services nem lesz része az SQL 2008-nak
  • Új riport szerkesztő és konfiguráló eszközt kap a Reporting Services 2008

 

Felhasznált irodalom:

Kapcsolódó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás