SQL Server 2008 újdonságok (Jún. CTP)

Ember legyen a talpán aki lépést tud tartani a technológia és a piac fejlődésével. Még meg sem szoktuk az SQL Server 2005-öt, még meg sem jelent a Performance Point Server végleges változata és máris CTP fázisban van az SQL Server újabb verziója, az SQL Server 2008. Mindezek mellett a héten még bejelentették a Dundas adatvizualizációs és a Stratature Master Data Management eszközének felvásárlását is

Elvileg nincs mit csodálkoznunk az SQL Server 2008 CTP verziójának megjelenésén, hiszen alig másfél éve jelentett be a Microsoft, hogy a „Your Data, Any Place, Any Time” stratégiájának megfelelően 2-3 éve jelenik majd meg új SQL Server verzió. De valljuk be őszintén, hányan gondoltuk az SQL Server 2000 és 2005 között eltelt majd 6 év, és az SQL Server 2005 megjelenésének csúszása alapján, hogy ez tényleg így is lesz.

De az SQL Server 2008 már CTP fázisban várja, hogy letöltsük és elkezdjük tesztelgetni. (A végleges verziót 2008 I. félévére ígérik) S hogy milyen újdonságokat tartalmaz számunkra? Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni (értelem szerűen a teljesség igénye nélkül, és csak az adattárházak és Üzleti Intelligencia rendszerek szempontjából relevánsakat)

Adattömörítés: A relációs motor talán legfontosabb újítása (adattárház szempontjából) a tömörített adattárolás lesz. Eddig, ha tömörítve akartuk adatainkat tárolni, akkor read-only-vá kellett tennünk az adatbázist, vagy annak egy szeletét és azt be kellett tenni egy tömörített mappába. Az SP2 meghozta a decimális adattípusok tömörített tárolását (vardecimal), de az adatbázis tömörített tárolásához az SQL 2008 megjelenéséig még várni kell. (Ahogy a tömörített backup-ok megjelenésére is)

Csillagsémás lekérdezés optimalizáció: Bár a csillagsémákat elvileg felismerte már az SQL Server 2005 lekérdezés optimalizálója is, a 2008-as verziótól valószínűleg nagyobb kontrollt kapunk csillagsémás lekérdezéseink optimalizálásához

T-SQL továbbfejlesztések: Az Adattárház szempontjából talán a legfontosabb T-SQL fejlesztések a MERGE SQL Statement és a Grouping Set-ek lesznek. (Bár lesznek kisebb változások is, amelyek a fejlesztést segítik, mint például a közvetlen értékadás deklaráláskor: declare @i int = 1; vagy a növekményes értékadás: set @i += 1;)

A MERGE SQL statement segítségével be tudjuk szúrni az adattárházba az új sorokat, vagy Update-elni a létezőket, annak megfelelően, hogy létezik e már az adott kód vagy sem:

MERGE ...

WHEN MATCHED THEN

UPDATE ...

WHENNOT MATCHED THEN

INSERT ...

 

A Grouping set-ek a relációs riportolást fogják megkönnyíteni: Ezentúl egy select-ben meg fogjuk tudni írni azokat a lekérdezéseket, amelyek több különböző szempont szerinti összegzéseket tartalmaztak. Például összesen sor a riport alján)

Change Data Capture segítségével lehetőségünk lesz a séma és adatváltozások követésére, amit elsősorban kisebb adatbázisok (Pl. forrásrendszerrel nem rendelkező adatok) auditáláshoz fogunk tudni felhasználni.

Integration Services 2008: Az integration Services 2008-as verziójának script task-ja és script komponense támogatni fogja a c#-ot, jobban skálázható lesz és hatékonyabban fog működni a lookup task-ja. Az, hogy ez utóbbi mit jelent még nem tudom, de valószínűleg lehetővé teszik, (vagy megoldják) a lookup task cache-ének írását. Mint ismeretes, a lookup task cache-e nem frissült, ha új elemet veszünk fel a dimenzióba (Early Arriving Fact probléma) és ezért meglehetősen nehezen (és lassan) tudjuk kikeresni az új dimenzióelem mesterséges kulcsát

Analysis Services 2008: Az Analysis Services 2008-as verziójának megújul a dimenzió építő felülete, hatékonyabbá válnak a felösszegzési és számítási és visszaírási (writeback) algoritmusai.

A Reporting Services 2008 legnagyobb újdonsága minden bizonnyal a héten a Dundas technologies-től felvásárolt adatvizualizációs eszköz beépítése lesz. De az sem mellékes, hogy nem kell többé telepíteni az IIS-t

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás