SQL Server 2005 SP3, BOL frissítés és SQL 2008 újdonságok

Megjelent az SQL Server 2005 SP3, azaz az SQL Server 2005 harmadik javítócsomagja és az SQL server 2005 helpjének, a books online-nak (BOL) a legújabb frissítése.

Megjegyzés: Ha telepítés után nem akarja újraindítani a szervert, akkor le kell állítani az SQL, OLAP, SSIS, … szolgáltatásokat, és ki kell lőni feladatkezelőből az MMC.exe-t. (ezekre egyébként figyelmeztet telepítés során a varázsló is. Az mmc.exe= mmc messaging window)

Nekünk BI-osoknak a hibajavításokon túlmenően sok újdonságot nem tartogat a harmadik javítócsomag. Ami fontos, azt az alábbiakban összefoglalom:

  • Optimalizálták a SharePoint Integrated módban futó Reporting Services riportok teljesítményét
  • A javítócsomag telepítése után lehetőségünk lesz Reporting Services riport modelleket generálni közvetlenül Teradata adatbázisokból.

Ez utóbbival kapcsolatban hagy pótoljam egy mulasztásomat. A Gemini és a Madison projektek bejelentése környékén megjelent egy Feature Pack is, amely az SQL server 2008-hoz tartalmaz kiegészítő szolgáltatásokat, bővítményeket, OLE db csatolókat, stb… Ezeken kívül azonban tartalmazott még két fontos Integration Services 2008 újdonságot is: Olyan konnektorokat, amelyek segítségével nagysebességgel tudunk adatokat tölteni SQL Serverből közvetlenül Teradata és Oracle adatbázisokba.

Új konnektorok SAP-hez, ORACLE és Teradata adatbázisokhoz

Oracle és Teradata adatbázisokba eddig is tudtunk adatokat tölteni az SSIS segítségével, ami újdonság az a gyorsaság (bulk load) megvalósítása. Az SSIS eddig csak a befelé történő írásra volt optimalizálva, kifelé, más gyártók adatbázisa felé nem. Donald Farmer, az Integration Services programmenedzsere egyik 2005-ös cikkében azzal magyarázta ezt, hogy a Microsoftnak nem áll érdekében a más adatbázisok felé történő gyors adatáttöltés megvalósítása, hiszen a Microsoftnak az a célja, hogy szép lassan mindenki térjen át SQL Serverre és ennek következtében nem akarják meghosszabbítani más adatbázisok életciklusát.

Hozzá kell azonban tennünk gyorsan, hogy sajnos az ORACLE sem gondolkozik másképp e téren. ETL szoftvere, a Warehouse Builder néhány éve még csak ORACLE adatbázisokból volt képes dolgozni, más adatbázisokból már nem. No mindegy.

A lényeg, hogy a Microsoft most változtatott a gondolkodásmódján és – hála az Attunity fejlesztésének – az SQL server 2008 Enterprise Edition verziót használók már képesek közvetlenül és gyorsan (Bulk load) adatokat áttölteni ORACLE és Teradata adatbázisokba. A nem SQL 2008-at vagy nem annak enterprise változatát használóknak pedig továbbra is marad a dobbantós módszer: Először kitenni mindent text fájlba, majd a textfájlokat betölteni az ORACLE adatbázisokba.

Persze minderre csak akkor van szükség, ha óriási adatmennyiséget kell gyorsan betölteni, mert kisebb adatmennyiségekre továbbra is ott az Integration Services OLE DB kapcsolata.

Felhasznált irodalom:

 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás