OLAP PivotTable Extensions - Excel Add-in OLAP felhasználóknak

Felkerült a CodePlex oldalára egy ingyenesen letölthető nagyon hasznos kis Excel bővítmény, amely segítségével kalkulációkat (számított mezőket) szúrhatunk a Pivot táblába, megnézhetjük az Excel által összeállított és az Analysis Services-nek elküldött MDX lekérdezéseket, átírhatjuk az Excel alapértelmezett beállításait, és ami a legfontosabb: megjeleníthetjük és kereshetünk a kocka metaadatai között.

A most következő cikkben átfutjuk a bővítmény fontosabb szolgáltatásait és beszélünk egy kicsit arról is, hogy mire használhatóak, miért fontosak ezek.

Néhány szó OLAP PivotTable Extensions bővítményről

Az OLAP PivotTable Extensions egy Excelbe épülő bővítmény (Add-in). Telepíteni külön kell. Telepítése után jobb egérrel kattintva a pivot tábla területén elérhetővé válnak az OLAP PivotTable Extensions funkciói. Ezek:

Saját számított mező beszúrása

Bár úgy emlékszem az Analysis Services már a 7.0-ás változat óta támogatja az úgynevezett session calculated membereket, de Excelből eddig nem volt lehetőségünk ezen „saját" számított mezők létrehozására. Beszúrni persze beszúrhattunk Excel függvényeket tartalmazó számításokat a pivot tábla szélére, de ezek az első frissítéskor felülíródtak.

Az OLAP PivotTable Extensions bővítmény lehetőséget biztosít a felhasználóknak, kontrollereknek, hogy saját számított mezőt hozzanak létre, amely pont úgy viselkedik mint egy a kockában létrehozott számított mező. (Azzal a különbséggel, hogy csak a létrehozója látja) Lehet rá szűrni, lehet őket rendezni, fel lehet tenni lapozó területre, stb.

Sajnos a bővítmény nem tartalmaz semmilyen segédeszközt a számított mezők létrehozásához. Saját számított mezőt létrehozhatunk a measure és más dimenziókban is, de mindent kézzel, és az MDX szintaktikának megfelelően kell megadnunk.

A saját számított mezők létrehozásakor a háttérben egy session calculated member-t generál az Excel

MDX megtekintése

Hányszor, de hányszor kérdezték már tőlem, hogy hogyan lehet megtekinteni azt az Excel által összeállított MDX lekérdezéseket. Hát most már az fogom mondani, hogy telepítsék az OLAP PivotTable Extensions bővítményt. Ennek segítségével ugyanis megtekinthetik az Excel által generált MDX-et:

OLAP PivotTable Extension: MDX lekérdezések megtekintése
OLAP PivotTable Extension - MDX lekérdezések megtekintése

A pivot tábla alapértelmezett beállításának megváltoztatása

Mit összebrékeltünk korábban, hogy az Excel jelenítse meg az OLAP adatkockák számított mezőit. Próbálkoztunk egy csomó mindennel, de nem sikerült. Maradt a tréning, ahol a felhasználók szájába kellett rágni, hogy mikor bekapcsolják az Excelt, az első lépésük az legyen, hogy a számított mezők elrejtését kapcsolják ki. Az Excel 2007 ugyanis alapértelmezettként elrejti az Analysis Services kockák számított mezőit.

OLAP PivotTable Extension - Az alapértelmezett elrejtés kikapcsolása

OLAP PivotTable Extension - Az alapértelmezett elrejtés kikapcsolása

Ez a hiba már az Excel béta fázisában napvilágot látott, mégsem történ semmi (pedig egy alapértelmezett funkció átbillentése YES-ről NO-ra nem hiszem, hogy nagy feladat lenne) Most azonban hála a CodePlex-es fiúknak, felül tudjuk írni ezt a hibás gyári beállítást.

Leírások megjelenítése

Az egyik legkedvesebb szolgáltatása a bővítménynek! Lehetőséget biztosít a kocka, a mutatószámok, számított mezők, dimeneziók, stb. leírásának megtekintésére és megkeresésére.

Hiába tároltuk a description mezőkbe az üzleti metaadatokat, mint például egy számított mező képletét, egy mutatószám alternatív megnevezéseit, ha azt a felhasználók nem láthatták, mert az Excel nem mutatta meg.

Még ma is a fülemben csengenek azok a telefonhívások, amikor azt kérdezték a felhasználók, hogy

  • hogyan számoljuk az indított híváshossz mutatószámot? Vagy
  • Az összbevételbe beleszámoljuk az egyéb bevétel is? Vagy
  • Az 1-15 éves kategóriákba beletartoznak az 1 évesek is, vagy ők már nem?

És sorolhatnám. Mind-mind olyan kérdések, amelyek megválaszolásához minden információ rendelkezésre állt a kockában, felhasználók azonban eddig nem láthatták őket.

Minőségbiztosítóként pedig pöröltem is a szállítókkal, hogy igenis bele kell írni az adatbázisba az üzleti metaadatokat is. Ők mindig azzal érveltek, hogy minek, hiszen úgy sem jeleníti meg őket az Excel. Nem, tényleg nem, de más kliensek meg tudták jeleníteni őket, és most már az add-in telepítése után az Excel is képes lesz rá. Méghozzá kereshetően:

OLAP PivotTable Extension - Keresés a leírások között

OLAP PivotTable Extension - Keresés a leírások között

Leírások kereshetősége

A megjelenítésen kívül arra is szükségünk van, hogy keresni tudjunk az üzleti metaadatok között:

  • Hogy hívjuk azt a mutatót, amit korábban (a mutatószámok egységesítése előtt) úgy neveztünk, hogy Árbev (Ft)
  • Melyik dimenzióban találok információt a felhasználóról? stb.

Mind-mind olyan kérdések, amelyekre a felhasználók saját maguk megtalálhatják a választ, ha

  1. Az üzleti metaadatokat eltároltuk a kockákban
  2. A kliens alkalmazás, mint például az Excel alkalmas ezen metaadatok kereshető megjelenítésére

Összefoglalva: OLAP PivotTable Extension nevű Excel bővítmény nagyon hasznos kis eszköz. Segítségével kereshetünk a leírások között (Description), megnézhetjük az Excel által generált MDX utasításokat és saját számított mezőket hozhatunk létre. Bárcsak az Excel 2010 alapból tudná ezeket.

Felhasznált irodalom:

 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás