IT vezetők szerepe az önkiszolgáló BI meghonosításában

Az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszerek ígérete, hogy bevezetésük után az üzleti felhasználók saját maguk tudják elkészíteni riportjaikat a saját maguk által összeállított adatbázisokból. Az IT biztosítja az ehhez szükséges infrastruktúrát, de se adatokat, se jelentéseket nem készít.

Ahhoz, hogy egy ilyen önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszer megvalósulhasson, sok mindenről kell gondoskodnia egy IT vezetőnek. Mindenekelőtt szükség lesz egy önkiszolgáló BI szoftverre, amely segítségével az üzleti felhasználók össze tudják állítani saját adatbázisaikat és jelentéseiket.

E szoftvernek nagyon egyszerűen, a felhasználók gondolkodásának megfelelően kell működnie. Egy üzleti felhasználó sosem fog tudni adatbázis betöltő programokat írni, de ha egy olyan egyszerű eszközt adunk a kezébe, amely segítségével Ctrl + C; Ctrl + V-vel tud adatot másolni egyik adatbázisból a másikba, akkor ő is képes lesz döntéstámogató rendszereket építeni.

Ezek az önkiszolgáló üzleti intelligencia szoftverek ma már rendelkezésre állnak. Telepítésük egyszerű, sokszor elég csak egy Excel bővítményt feltelepíteni a gépre és az önkiszolgáló üzleti intelligencia funkciók egész tárháza áll a felhasználók rendelkezésére. A gyors adatbázis-építési és lekérdezési munkát speciális oszlopalapú, memóriában futó adatbázis-kezelők biztosítják, az egyszerű használatról az Excel közelség gondoskodik.

Ha megmutatja az önkiszolgáló üzleti intelligencia lehetőségeit az üzleti felhasználóknak, akkor borítékolhatja hogy nagyon fog tetszeni nekik. El fogja bűvölni őket a szoftver gyorsasága, az egyszerű kezelhetősége, a szabadság, az IT-tól való függésérzés megszűnésének érzése. Az eufórikus hangulatukat ugyanakkor be fogja árnyékolni a félelem: „Vajon képes leszek-e felépíteni vele egy döntéstámogató rendszert? " Vajon lesz rá időm, hogy saját munkáim mellett még ezzel is foglalkozzak? Mi lesz, ha nem sikerül?

Az IT vezetőnek el kell oszlatni ezeket a félelmeket. Képezni kell az üzleti felhasználókat, meg kell mutatni nekik az önkiszolgáló üzleti intelligencia lehetőségeit, a technológiai fejlődés szépségeit.

Egy ilyen bemutató után először le lesznek sújtva a felhasználók: „Eljárt felettem az idő" „Nem lesz szükség a munkámra". Aztán később, ahogy csökken a belső feszültségük úgy fog átalakulni a gondolkodásuk. Látni fogják saját lehetőségeiket és elkezdik majd az IT-t félteni: „Mit fog ezután csinálni az IT"

Az üzleti felhasználók felkészítésén túl fel kell készülni vélt és valós IT-s félelmek eloszlatására is. „Az Excellel nem lehet komoly BI rendszert építeni " vagy a „Mi felhasználóink nincsenek ezen a szinten" problémák inkább csak kifogások, sem mint valódi gondok. De ettől függetlenül kezelni kell őket.

Ugyanakkor a „Hogyan fogunk jogosultságot adni a felhasználóknak a forrásadatokhoz?" probléma már sokkal komolyabb. A „ráengedjük őket az élő adatbázisra" megoldás sok esetben nem működik, és ezért meg kell találni a legjobb megoldás a probléma megoldására még az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszer bevezetése előtt.

Végig kell gondolni azt is, hogy hogyan kezdjünk egy önkiszolgáló BI rendszer bevezetésébe. Járhatjuk a klasszikus külső szállítós bevezetési utat, de ekkor mérlegelnünk kell, hogy hogyan fogjuk megosztani a felelősséget a szállító és az üzleti felhasználók között, hogyan szabályozzuk a határidő kérdését, stb. Járhatunk az önkiszolgáló üzleti intelligencia bevezetésnek jobban megfelelő mentoring típusú bevezetési utat is, ahol egy tapasztalt szakérő segítségével, de alapvetően saját belső erőforrásokkal építjük fel a vállalat döntéstámogató rendszerét.

Akármelyik utat is választja, kezdjen el megismerkedni az önkiszolgáló üzleti intelligenciával. Tudjon meg róla minél többet! Járjon egy lépéssel az üzleti felhasználók előtt és legyenek alternatívái.

Más. Nem mondtam még, de a múltkori önkiszolgáló BI oktatás alatt megtelt a nov 29.-i workshop is. A regisztrációt nem tudtam időben lezárni így néhány jelentkezőnek már nem jutott hely. Ezért úgy döntöttem, hogy nekik csinálok egy új workshopot. Ennek az időpontját december 4.-ére tettük. Ha van kedve egy családias önkiszolgáló BI workshopon részt venni, akkor jelentkezzen ezen a linken. Ha holnap (november 27.-én éjfélig) jelentkezik, akkor kedvezményes áron vehet részt a workshopon. Ezt követően a legközelebbi workshop előreláthatólag 2013. január 24.-én kerül majd megrendezésre.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás