BI és adattárház mentoring

Egy adattárház vagy egy üzleti intelligencia projekt sikeres megvalósításához a frissen szerzett, elsősorban elméleti tudás nem elegendő. A kritikus döntési helyzetekben a tudáson kívül nagy tapasztalat is szükséges, a nem kellően megalapozott döntések ugyanis az adattárház vagy BI projekt minőségét, gazdaságosságát vagy akár sikerességét is veszélyeztethetik. Sokan ezért a kritikus szakértelmet igénylő üzleti intelligencia vagy adattárház rendszerek megvalósítását szakértő tanácsadó cégre bízzák.

"Az adattárház kulcskompetencia. Házon belül akarom tartani"

De mit tegyen az aki úgy gondolja, hogy az adattárház kulcskompetencia és a projekten megszerzett tudást házon belül akarja tartani? Külsősök helyett saját embereit szeretné kiképezni? Azokat a kollégákat, "akiknek nem kell elmagyarázni, hogy hogyan működik a vállalat", akik évek óta a vállalatnál dolgoznak és olyan helyismeretük van, amilyen a külsős szakértőknek sosem lesz?

Nos. Az BI/adattárház mentoring szolgáltatás nekik szól. Az ő problémáikra keresi a megoldást.

Az adattárház mentoring során az adattárház építéshez szükséges szakértelmet és tapasztalatot az elméleti tudás azonnali éles alkalmazásából eredő kockázat minimalizálása mellett adom át. A célom az, hogy a rendelkezésre álló szakembereket mihamarabb felhozzam arra a szintre, hogy önállóan legyenek képesek professzionális adattárház építésre.

Ezt pedig csak személyre szabottan lehet megvalósítani. Ezért a mentoring nem egy egyszerű oktatás. Nincs előre felépített tematikája. Vannak, akiknek erős a technológiai hátterük, de nem tudják merre induljanak, vannak, akik keresztbe-kasul ismerik a vállalat üzleti folyamatait, de nem rendelkeznek adattárház építési tapasztalattal, és vannak akik belevágtak, de régóta egy helyben topognak. Kéne egy szakértő, aki segít eldönteni egy kérdést, aki megmondja, hogy merre induljon, aki már egyszer végigjárta az utat, és tudja, hogy mi lesz az út végén...

Mi a BI/adattárház mentoring?

A mentoring esetünkben egy olyan közös munka, amely során közösen felépítünk egy üzleti intelligencia rendszert vagy egy adattárház első modulját. A munka dandárja az Öné lesz. Ön (Önök) fogják megvalósítani mindazt, amit elképzeltek. Az én feladatom az, hogy megmutassam az irányt, a legjobb gyakorlatokat, megismertessem a bevált módszertanokat és segítsek elkerülni a buktatókat.

„Idejön és megmondja nekünk a tutit?"

Nem. Illetve néha igen. Amikor kevés idő áll rendelkezés akkor jó, ha van egy általános, már sok helyen bevált gyakorlat, ami mentén azonnal el lehet indulni. Amikor nincs idő megkeresni a legideálisabb módszert, akkor „megmondjuk a tutit" Ha azonban elegendő idő áll rendelkezésre, akkor kutatunk, alternatívákat keresünk, és ennek eredményeképpen Ön fogja megmondani, hogy mi a tuti.

Hogyan valósul meg a BI/adattárház mentoring a gyakorlatban?

Az első lépés az elérendő cél megfogalmazása. A mentoring csak úgy lehet sikeres, ha van célja, aminek esetünkben egy adattárház vagy egy üzleti intelligencia rendszer első inkrementumának kell lennie. Lehetőleg olyannak, amit már megrendeltek vagy meg fognak rendelni, tehát valakinek - remélhetőleg üzleti felhasználóknak - át kell vennie. Valós problémákra, igazi adatokra, határidőkre, felelősökre lesz szükségünk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. Jó minőségű demó adatokon, steril körülmények között az ABC vállalat példájára felhúzott üzleti intelligencia megoldásokon csak az eszközismeret tanítható. Arra pedig ott az oktatás, a tankönyv vagy az internet. (például ezen oldalak, amit mostanában olvasgat :-) )

Nekünk viszont valós problémákkal kell megküzdenünk, az üzleti oldal által elfogadott rendszert kell készítenünk. A kockás papír, a demó adatkocka mindent elbír, de az üzleti felhasználó már nem ilyen toleráns. Őt nem fogja érdekelni a gyönyörű csillagsémánk, ha nem esik a kezére vagy nem jók benne a számok.

Ha megvan a célfeladat, akkor a következő lépésben - az Ön szakembereinek tárgyi felkészültségét figyelembe véve - meghatározzuk a konkrét, személyre szabott feladatokat. Ezt követően kezdődhet a második lépés: a közös munka. Ennek során megbeszéljük a bevezetésével kapcsolatos megvalósítási alternatívákat, az alternatívák előnyeit, hátrányait, átbeszéljük az általános megoldást, és a téma kapcsán felmerült, de a konkrét feladat megvalósításához nem szükséges egyéb teendőket, alternatívákat, lépéseket is.

Az elmélet átbeszélése után hozzákezdünk a megvalósításhoz. A konkrét feladatok megvalósítása során olyan - az adott problémára jellemző - minta programokat, modulokat, konzerv megoldásokat fogunk kidolgozni, amelyeket a későbbi fázisok vagy projektek során az Önök szakemberei fel fognak tudni használni. Nem kell újra megtervezni, megvalósítani őket, elég lesz csak kihúzni a fiókból jelentősen gyorsítva így a további fejlesztéseket.

Az egyes részfeladatok megvalósítása után átbeszéljük azok tapasztalatait, majd megyünk a következő feladatra, míg el nem készül az adattárház, vagy az üzleti intelligencia rendszer első inkrementuma.

Hogyan lesznek leterhelve a munkatársai?

Ez gyakori kérdés, hiszen nekik rendszerint vannak más céges feladataik is. Nem akarom illúziókba ringatni, épp ezért még az elején elmondom, hogy 70-80 %-át az idejüknek az adattárház megvalósításával kell tölteniük. Nyilván lesznek olyan projektszakaszok, amikor ez lecsökken 60%-ra, de lesznek olyanok is ahol felmegy 100%-ra. Ne felejtse el, hogy a fejlesztési munka dandárja rájuk fog várni. Ha ezt a rendelkezésre állást nem tudják megvalósítani, akkor a projekt nagy valószínűséggel csúszni fog, és így veszélybe kerül a mentoring és az egész projekt sikeressége.

Ki lesz a mentor?

Kővári Attila. (Én:-)) Rólam azt kell tudnia, hogy 20+ éve foglalkozok adattárházak tervezésével és bevezetésével. Ezidő alatt több mint 50 BI/adattárház rendszert terveztem és több mint 100 BI vagy adattárház projekten vettem részt, mint projektvezető, minőségbiztosító vagy tanácsadó.

10+ éve oktatom a BI/adattárház bevezetések módszertanát és 11-szer kaptam meg a Microsofttól az MVP (Most Valueable Professional) címet.

 

Hány napig tart a BI/adattárház mentoring?

Van olyan ügyfelem, aki csak telefonon kér tőlem támogatást. Pár hetet dolgoztunk együtt személyesen és utána soha. Külföldön dolgozik, néha felhív és átbeszéljük a stratégiát, megmutatja, hogy hogyan szeretne haladni, megkér hogy mutassam meg hol számíthat buktatóra, mondjak neki alternatívákat egy-egy probléma megoldására vagy meséljek arról, hogy más hogyan csinálná. Ennyi neki elég ahhoz, hogy maroknyi csapatával sikeres legyen. Meg tudná csinálni egyedül is? Természetesen, hiszen technikai tudásban nincs hiánya. Csakhogy a „koncepcióban nem ismer tréfát". Biztos akar lenni abban, hogy az általuk készített megoldás a „megingathatatlan alapokon nyugszik" és ez megér neki néhány nap tanácsadást.

A spektrum másik szélén a közös megvalósítás áll. Vannak, akikkel hónapokon keresztül dolgozunk együtt. Ebben az esetben rendszerint a tervezés is az én feladatom, Önnek csak motivált fejlesztőket kell adnia, és együtt, közözen állítjuk elő a BI rendszer vagy adattárház első inkrementumát.

Mit kap kézhez?

Az adattárház első inkrementumán kívül képzett szakembereket,a projekt teljes dokumentációját, terveket, specifikációkat, kész módszertanokat, nagyon sok sablont, amelyet szabadon használhat újabb fázisok megvalósításához. Konzerv kérdéseket az igényfelméréshez, interjú mintákat, tervezést és a felmérést segítő segédszoftvereket, mintaprogramokat, sok-sok személyre szabott tudást és tapasztalatot, és természetesen sok-sok elégedett üzleti felhasználót, akik az Ön által elkészített adattárház modul, vagy üzleti intelligencia rendszer boldog felhasználói lesznek.

Kiknek ajánlom a mentoringot?

Azoknak, akiknek nincs idejük saját kárukon tanulni és hisznek abban, hogy külső segítséggel képesek lesznek saját maguk megépíteni egy adattárházat, vagy egy üzleti intelligencia rendszert. Abban nem tudok segíteni, hogy valaki „képes legyen", de abban igen, hogyha valaki úgy érzi, hogy képes, akkor a gondolkodásmódját abba az irányba tereljem, hogy a lehető leggyorsabban és legeredményesebben érje el célját.

Kik igényelték eddig az adattárház mentoring szolgáltatást?

Az ismertek közül a Fundamenta Lakáskassza Zrt. az iGO-t fejlesztő NNG kft., a Provident Zrt., a Vidanet Zrt. és a GRAPHISOFT is önerőből, az adattárház mentoring szolgáltatás igénybevételével vágtak bele saját adattárházuk vagy BI rendszerük felépítéséhez. Sikerrel. (A GRAPHISOFT-os mentoring esettanulmányát itt olvashatja: GRAPHISOFT BI és adattárház mentoring esettanulmány)

Szállító oldalon többek között olyan cégek vették eddig igénybe a BI és adattárház mentoring szolgáltatást mint az AdviseSoft, a QualySoft, a Seacon, vagy a Controlligent.

Hogyan rendelheti meg a mentoringot?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén, és beszéljük meg hogy miben segíthetek.