A harmadik dimenzió

Most a család után utazom és úgy döntöttem, hogy kocsi helyett inkább vonattal megyek. Igaz, hogy így hosszabb az út, meg vonatszagú lesz az ember mire megérkezik, de legalább van ideje olvasni és írni. Ahogy így utazgattam eszembe jutott az első téma, amiről már 2 éve szeretnék cikket írni. Elő a laptop s már írom is:

A harmadik dimenzió.

Bár a téma több mint két éves, a bemutatandó probléma mind üzleti, mind technológiai szempontból érdekes. Érdekes azoknak akik, olyan üzleti problémákat kívánnak megoldani az Analysis Services segítségével, mint egy háromdimenziós grafikon előállítása.

De itt nem a térbeli „háromdimenziós” grafikon előállítására gondolok. Ha egyszer meg fogom írni a „Hogyan válasszunk tanácsadó céget PowerPoint prezentáció alapján” című cikket, (persze ahogy magam ismerem soha) akkor abban azt fogom Önnek tanácsolni, hogy kerülje az olyan szállítókat, akik az alábbihoz hasonló gyönyörű térbeli grafikonokkal hirdetik technológiájuk jóságát.

S, hogy miért? Mert a térbeli grafikonokból nem lehet következtetéseket levonni, hiszen nem lehet belőlük leolvasni az arányokat és sokszor az elöl álló oszlop eltakarja a mögötte állókat. Persze van amikor pont ez a cél, de az már nem az analízis témakörébe tartozik.

Ennyi kitérő után térjünk vissza a háromdimenziós grafikonokhoz problémájához.

Háromdimenziós grafikonok üzleti jelentősége.

A háromdimenziós grafikonok üzleti jelentőségét egy konkrét példán keresztül fogom bemutatni. A 30-as évek elején megjelent az USA-ban egy tanulmány mely Minesota állam árpa terméseredményeit mutatta

  1. Termékcsoport (10 árpafaj)
  2. Év (1931, 1932)
  3. Gazdaság (6 gazdaság)

Bontásban. (tipikus többdimenziós (OLAP) probléma)

A tanulmány később bekerült egy statisztikai könyvbe, amely aztán híressé tette és adatait sokan használták jellemzően új statisztikai módszerek bemutatására. Mígnem a 90-es években valaki rá nem eresztett egy speciális 3 dimenziós grafikont, az úgynevezett Trellis display-t. Az eredmény nagy meglepetés volt, és erről még írok később, de előtte nézzük meg, hogy hogyan is néz ki egy ilyes speciális (Trellis) grafikon:

Trellis display

Trellis display

A grafikon 6 panelből áll, mindegyik panel egy-egy site terméseredményit mutatja idő és árpafajta bontásban. Ami meglepő, hogy Morris telkét leszámítva mindegyik telek terméseredménye 1932-ben szignifikánsan nagyobb volt, mint 1931-ben. És ami még fontosabb, hogy Morris 1931-es terméseredménye kísértetiesen hasonlít a többiek 1932-es terméseredményéhez. Vajon valamilyen különleges természeti esemény következett be Morris telkén mindkét évben vagy csak egész egyszerűen felcserélték a számokat?

Miután megvizsgálták a körülményeket (időjárás, katasztrófák, stb…) kiderült, hogy a hiba az adatokban van. Egész egyszerűen felcserélték az éveket, és ezt majd 60 évig nem vették észre! Aztán valaki ráeresztett egy speciális háromdimenziós grafikont az adatsorra, amely egyből felszínre hozta a hibát.

Nézze meg a grafikont, még egyszer és valószínűleg ön is látni fogja! (Néha egy kép többet ér 1000 szónál.)

Más

Amikor az Excel vagy ProClarity című üzleti intelligencia front-end összehasonlító tanulmányt írtam, külön megvizsgáltam, hogy az Excel és a ProClarity milyen adatvizualizációs szolgáltatásokat nyújtanak és ezen belül milyen grafikon készítési támogatással rendelkeznek.

Kíváncsi voltam arra is, hogy az Excel vagy a ProClarity hogyan képes megjeleníteni egy ilyen, a fenti példában szereplő 3 dimenziós grafikont. A kutakodás eredménye az lett, hogy sehogy nem. Sajnos a fenti Trellis display típusú grafikont egyik eszközzel sem tudtam elkészíteni. De a helyzet azért nem katasztrofális.

Excel

Az Excellel a fenti példában szereplő trellis display-hez hasonló grafikont vonal diagrammal tudtam készíteni. Az eredmény:

ProClarity

Az Excelben elkészített grafikont a ProClarity-vel is el tudtam készíteni. Íme

Ha a fenti Excellel, vagy ProClarity-vel készített grafikonokat 90 fokkal elforgatjuk, akkor megkapjuk a trellis displayt. A ProClarity egyébként a háromdimenziós grafikonok területén annyival tud többet, mint az Excel, hogy segítségével készíthetünk olyan háromdimenziós (nem térbeli) torta diagramokat, mint az alábbi:

Bár ez a grafikon típus a nem alkalmas arra, hogy kiemelje az árpahozamok felcserélését, de remekül szemlélteti, hogy hogyan ábrázolhatjuk adatainkat 3 dimenzióban (nem térben)

MDX

És a végére egy kis csemege. Tudta Ön, hogy az MDX támogatja a háromdimenziós lekérdezést?

Sok-sok évvel ezelőtt olvasgattam az MDX szabványt és meglepődve vettem észre, hogy nem csak két tengelyt (dimenziót) lehet meghatározni egy lekérdezésekben, hanem hármat is:

Select

[Year] on columns,

[Site] on rows,

[Species] on pages

from [Barley Yield]

Az már mindenkinek triviális, hogy az on rows, illetve on columns kifejezéseket használjuk arra, hogy meghatározzuk melyik dimenzió jelenjen meg soron illetve oszlopon, de mire használhatjuk az on pages kifejezést? Ha eddig teljesen elolvasta a cikket, akkor már sejtheti a választ: háromdimenziós grafikonok készítésére. Persze ennek kihasználásához már saját front-end alkalmazást kell fejlesztenie, de jó ha tudja, hogy az MDX ebben támogatni fogja.

Update 2009. január 14. Most nézem, hogy a PerformancePoint Planning Excel addin kliens alkalmazása is pont ilyen háromdimenziós (on columns, on rows, on pages) MDX lekérdezésekkel kérdezi le az OLAP szervert...

Update 2008. március 6. Egy kedves olvasóm (Sándor Imre) jelezte, hogy az Excellel is elő lehet állítani trellis display-t, vagy más néven dot plot grafikont. Igaz, hogy ehhez makrót kell írni, vagy le kell tölteni egy Excel Add-int, de meg lehet csinálni. Imre meg is csinálta és elküldte nekem az eredményt. íme:

dot plot grafikon Excelben

A Dot Plotter add-in, amelyikkel a grafikon készült letölthető Jon Peltier oldaláról. És bár Excel 2007-tel még nem fut, de Excel 2003-mal tökéletesen használható. Köszönet Imrének még egyszer.

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás