Excel 2007 vagy ProClarity? - új 30 oldalas e-book

A Microsoft 1998-ban tette be a lábát az OLAP adatbázis kezelők piacára, amikor SQL Server 7.0-ás termékcsaládjába becsomagolta az 1996-ban vásárolt OLAP motort. Az OLAP Services névre, majd Analysis Services-re keresztelt OLAP szerver egyre jobban fejlődött.

Az Analysis Services verzióról verzióra egyre robosztusabbá vált és egyre több üzleti elemzést támogató szolgáltatásokat kapott. Sokáig azonban nem rendelkezett sem a lekérdezést, sem a riportingot, sem az elemzést támogató front-end alkalmazással.

Ezt használták ki azon gyártók, akik elkezdtek saját front-end alkalmazásokat fejleszteni az Analysis Services-hez. (Ilyen volt például a ProClarity, a Novaview, vagy a hazai fejlesztésű OLAPNaviGo)

A 2000-es verzióhoz már több mint 20 üzleti intelligencia front-end alkalmazás létezett. Ha egy vállalat úgy döntött, hogy Analysis Services alapokon valósítja meg üzleti intelligencia rendszerét, akkor bizony ki kellett értékelnie a front-end alkalmazások egy részét is, és ezek közül ki kellett választania a vállalat számára a legmegfelelőbbet.

Mára már más a helyzet. Tavaly óta, - amikor is a Microsoft felvásárolta a ProClarity-t – már a Microsoftnak is van saját front-end alkalmazása. Sőt. Az Excel 2007 pivot tábláját is felhozták olyan szintre, hogy az már önmagában is megállja a helyét, mint önálló OLAP front-end.

De a kérdés továbbra is megmaradt: Milyen front-endet válasszon az Analysis Services fölé? Ma már választhat 2 Microsoft termék közül is, de továbbra is nyitva áll az idegen szállító termékének választási lehetősége is.

A jó döntéshez jó információkra van szükség, ami továbbra is szűkösen áll rendelkezésre. Itt van példának a „Pivot Table Data Crunching for Microsoft Office Excel 2007” című könyv, amely több, mint 300 oldalon keresztül mutatja be az Excel 2007 Pivot tábláját, és ebből csak 13 oldal foglalkozik az Excellel, mint üzleti intelligencia front-enddel. (És ebben benne van a „What is OLAP” rész is... )

Épp ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy módszertan amely alapján össze lehet majd hasonlítani az üzleti intelligencia front-endeket. Megvizsgáltam, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó BI front-endnek és ezek alapján összeállítottam egy 123 szempontot tartalmazó módszertant.

Az elkészült módszertan 123 szempontjának egy részét felhasználva összehasonlítottam az Excel 2007-et és a ProClarity-t. Megvizsgáltam, hogy az egyes termékek hogyan felelnek meg a műszaki, gazdasági és döntéstámogatási szempontoknak és a kapott eredményt belegyúrtam egy 30 oldalas tanulmányba.

A tanulmányt a BI és adattárház blog hírlevelére feliratkozottak már megkapták. Ha Ön is szeretné megkapni, akkor iratkozzon fel most a BI és adattárház blog hírlevelére (Keresztnév és e-mail cím elégséges) és azonnal megkapja az „Excel 2007 vagy ProClarity?” című BI front-end összehasonlító tanulmányt.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás