Eltérések kiemelése a riportokon

Egy érdekes dolgot tapasztaltam nemrég az egyik ügyfelemnél: A kontrollerek valahogy teljesen máshogy, nekünk szokatlan módon számolták a tény terv eltérést. Mindjárt megmutatom hogy hogyan, de előtte essen néhány szó arról ahogy rendszerint számoljuk.

Ha tervet és tényt kell összehasonlítanunk, akkor rendszerint a tervből kivonjuk a tényt, és megkapjuk azt, hogy mennyivel vagyunk elmaradva, vagy mennyivel teljesítettük túl a tervet. Azt, hogy költségekből, vagy bevételből teljesítettük túl a tervet már nem vizsgáljuk: Ha 100 forinttal teljesítettük túl a bevételt annak örülünk. Ha 100 forinttal teljesítettük túl a költségtervet, annak már nem.

Agyunkban tehát átfordítjuk, hogy ha a tény 100 forinttal nagyobb mint a terv, akkor az a bevételek esetén jó, a költségek esetén már nem. Mutatom:

Terv tény eltérés kimutatása

Tény/Terv eltérések számolása a mutató jelentésétől függetlenül

A -60 millió eltérésnek bevétel oldalon nem örülünk, ahogy a +50 milliónak sem a költségoldalon.

Nem mindenki gondolkozik így ahogy mi. Az egyik ügyfelem kontrollere például azt mondta, hogy nem akarja a döntéshozókra bízni az átkódolást.

„Szeretném, ha a döntéshozó a riportra ránézve egyből látná, hogy hol van a probléma"

És ennek megfelelően máshogy számította a terv tény eltérést. Azt mondta, hogy „ami pozitív, annak örülni kell, ami negatív annak nem. Függetlenül a mutató tartalmától" Íme a fenti riport az ő gondolkodásmódjuknak megfelelően:

Terv tény eltérések kimutatása

Tény/Terv eltérések számolása a mutató jelentésétől függően

Mint láthatja, a terv és tény eltérését nem egyféleképpen számolják. Nem is Tény/Terv eltérésnek hívják, hanem Jobb/(Rosszabb) -nak és mindig úgy számolják a mutatót, hogy annak eredménye pozitív értéket mutasson, ha örülni kell neki és negatívat, ha nem.

Jó vagy rossz ez a fajta megközelítés? Döntse el Ön. De a szemléletmód, ahogy ezek a kontrollerek gondolkodnak mindenképpen előremutató.

Úgy tálalják az információt a döntéshozók elé, hogy azok egyből ki tudják szűrni azokat a pontokat, ahol be kell avatkozni. Nem kell dekódolni, nem kell keresgélni és nem azon kell gondolkodni, hogy melyik eltérés okozhat gondot. Ami negatív az rossz. Pont. És egy egyszerű szűréssel kiválaszthatják az összes olyan mutatót, amely az adott hónapban nem érte el a kívánt szintet.

Más. Holnap lesz az OpenSource BI konferencia. Remélem találkozunk.

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. szeptember 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

hozzászólás

Nekem határozottan tetszik ez az egyszerűsített, bolondbiztos megközelítés. Kevesebb hibalehetőség. Diagramoknál is előszeretettel használnak fordított diagramot, vagy ellentétes megközelítést, ha pl. selejt mennyiséget kell ábrázolni, hogy a jó mindig felfelé mutasson. Nagyon jó cikk! Köszönöm a tippet!

Új hozzászólás