BUÉK 2013

Itt az új év, és ahogy ilyenkor lenni szokott, visszatekintünk 2012-re, átgondoljuk mi mindent terveztünk és abból mi valósult meg és mi várható 2013-ra.

2011

Ha egy-egy mondattal kell jellemeznem az éveket akkor 2011 a Brain dump éve volt. Sok olyan projektem volt, ahol az évek alatt felhalmozott technikai tudást ki lehetett aknázni. Tipikusan komplex projektek, nagy adatmennyiségekkel és hozzá kis büdzsé. Ésszel kellett csinálni mindent, hogy a meglévő erőforrásokba beleférjünk. Hogy csak egy példát említsek. Terás adatpiacot kellett építenünk egy levetett, egykoron Exchange szerverként szolgáló gépen. Úgy, hogy az adatpiac mellett még két SQL Server példány is futott (fut még mindig :-) ) a szerveren.

2012

2012-őt 2011-ből úgy láttam, hogy az számomra az innováció éve lesz. Majd félmillió forintot költöttem különféle BI és adattárház tanfolyamokra és úgy gondoltam, hogy az ezeken felszerzett tudást ki fogom tudni használni és az elméletet át fogom tudni ültetni a gyakorlatba. De nem így történt, mert ezek a projektek nem indultak még el 2012-ben.

Nem is baj, mert 2012 nekem a termelésről szólt. Felszabadultak a vállalatok a válság nyomása alól, vagy legalábbis az innovatívabb vállalatok elkezdtek a jövőbe tekinteni és beruházni az üzleti intelligenciába. Futószalagon jöttek az igények és ezeket rohamtempóban kellett kielégíteni.

Nem tudom Ön mit lát a BI piacból, de akikkel tartom a szakmai kapcsolatot, azok mind-mind hasonlókról számoltak be: Sok-sok munka, egymást érik a projektek és új munkát vállalni már csak távolabbi határidőre tudnak. Persze ezek abszolút szubjektív számok, de bízom benne hogy igazak a BI piac egészére is és kívánom hogy 2013 is BI projektekben gazdag év legyen.

No de ne rohanjunk annyira előre és nézzük meg mi történt 2012-ben

Januárban indult az első nyílt önkiszolgáló BI képzés. Nagy újdonságnak számított ez akkor és büszke vagyok rá, hogy az azóta eltelt egy év alatt közel 200 ember vett részt a képzésen. Aztán április környékén kijött az SQL 2012 melynek BI és adattárház újdonságairól több mint 40 cikket írtam, Socival és Erikkel megírtuk hozzá a Microsoftnak az SQL 2012 brosúrát és jó néhány előadást tartottam a BI Consulting rendezvényein is.

Mindezekkel párhuzamosan kb. 70 jegyzet keletkezett a fejlesztőknek/felhasználóknak szóló BI jegyzetek blogban és kb. 40 a menedzsereknek szóló BI projekt blogban. Míg a jegyzetek közül az angol Excel függvények magyar megfelelői volt a legnépszerűbb, addig - nagy meglepetésre - a BI projekt blog legnépszerűbb cikke a 2009-es mindenki KPI-t akar című cikk volt.

2013

Az évet egy Elsőbbségi PowerPivot és Excel dashboard tanfolyammal nyitjuk, majd január 17.-én tartjuk az idei év első BI és adattárház projektvezető képzését és január 24.-én az első nyílt Önkiszolgáló BI workshopját.

Aztán ha kicsit távolabbra nézünk akkor azt látjuk, hogy hamarosan jön az új Excel majd annak felhőben futó és táblagépes változata is. E három téma reményeim szerint jó sok blogbejegyzést fog eredményezni és új alapokra kell majd helyeznem az önkiszolgáló BI worksopot is.

Szeretnék az innováció terén is előrelépni. Van egy-két ötletem amit szeretnék megvalósítani és egy-két kutatási témám amit szeretnék kidolgozni. (de ezekről majd csak akkor, ha olyan stádiumba kerülnek, hogy érdemes lesz már róluk beszélni)

Ezen kívül pedig ott vannak még a projektek: sok szép szakmai feladat, ami megoldásra vár még.

Hát ezek a tervek. Remélem minél több megvalósul majd belőlük.

Végezetül szeretném megköszönni, hogy itt volt 2012-ben és bízom benne, hogy a hallottakat fel tudta, fel tudja majd használni saját szakmai karrierjének építésében. 2013 új év lesz, új lehetőségekkel. Itt az idő ezeket meglovagolni és hozzákezdeni a dédelgetett álmok megvalósításához. Mert most van itt az ideje!

BUÉK!

Új hozzászólás