Az önkiszolgáló BI határa

Önkiszolgáló BI eszközökkel sokmillió sornyi, különböző forrásokból származó adatot tudnunk összeintegrálni és egységesen, egy döntéstámogatásra optimalizált adatbázisban kezelni. Mindezt egy PC-n... De van-e, és ha van akkor hol van a PC-s önkiszolgáló BI határa? Meddig lehet vele dolgozni és hol jön el az a határ, amikor már mindez kevésnek bizonyul?

Technikailag akkor érjük el a PC-s önkiszolgáló BI világ határát, ha az alábbiak közül valamelyikre szükség lesz:

  • Jogosultság kezelés
  • Historizáció
  • integráció (több forrás adatainak integrálása)

Ezek azok a feladatok, amelyekhez a PC-s világ már kevés, és az Excel tudáson jóval többre van szükség.

A következőben végig vesszük őket egyenként is. Példaként a Microsoft önkiszolgáló BI eszközeit vesszük (Power Pivot, Power BI) de úgy gondolom, hogy e három probléma fennáll más gyártók önkiszolgáló eszközei esetén is.

Jogosultság kezelés

A Power Pivottal, Power BI-jal nem lehet PC-s környezetben oszlop vagy sorszintű jogosultság kezelést megvalósítani. Aki látja a Excel fájlt, az lát mindent. Megoldás van. A szerveren, a felhőszolgáltatásban mindez megvalósítható, de PC-s környezetben nem.

Historizáció

A Power Pivottal, Power BI-jal nem tudjuk lekérdezni azt, hogy tavaly május 22.-én milyen számokat mutatott egy riport. (Szaknyelven szólva nem támogatja az SCD 2-es historizációt). A Power Pivot oszlopalapú adatbázisát nem lehet inkrementálisan tölteni és ha a forrás nem historizált, azaz nem tartja nyilván, hogy egy rekord mettől meddig volt érvényes, ha a forrásadatbázisban lehet törölni fizikailag egy rekordot, akkor a Power Pivottat sosem tudjuk megmutatni a május 22.-én látott képet. Persze a fájlt el lehet menteni más néven és így vissza tudjuk nézni, hogy mit láttunk korábban, de ez sokszor nem járható út.

Megoldás itt is van, a Power Pivot alá ki kell építeni egy historizált adatbázist. A legjobb erre a célra egy adattárház, de ha ez nincs, akkor el lehet indulni egy historikus stage adatbázissal, esetleg egy CDC-s (Change Data Capture) adatbázis tükörrel vagy bármilyen olyan megoldással, ami megoldja a historizációt.

Integráció

A Power Pivottal össze tudunk integrálni több, különböző forrásból származó adatot, de ezt csak korlátozottan tudjuk megtenni. Tegyük fel egy vevőlista forgalmát akarjuk lekérdezni. A lista egy Excel fájlban, a tranzakciók egy hatalmas adatbázisban vannak. Összekapcsolva őket ki tudjuk szűrni azokat a tranzakciókat, amelyek nem érdekesek nekünk, de ehhez sokszor át kell rángatni az adatokat a PC-re, megcsinálni az összekapcsolást és eldobni azokat a sorokat, amelyek nem kellenek. Sokat fejlődik a technika ezen a téren, de ma még nem tart ott, hogy meg tudna oldani mindent.

De nem csak a nagy adatmennyiségek jelenthetnek problémát. Tegyük fel, hogy ugyanannak a vevőnek két különböző rendszerben két különböző a kódja és a két rendszer nem ugyanazokat a vevőket tartalmazza. Ezt egységesíteni és aztán egyként kezelni korántsem tartozik az egyszerű feladatok közé. Önkiszolgáló BI eszközeink vannak hozzá (Pl Power Query), de a tapasztalat az, hogy egy ilyen adatintegrációs feladat megvalósításához még kevés az üzleti felhasználók kompetenciája.

Egy törzsadatkezelő, egy adattárház megoldás lehet a problémára, de ezek kiépítése sem az üzleti felhasználók kompetenciája.

Összefoglalva: Nagyon messzire lehet ma már eljutni az önkiszolgáló BI eszközök használatával egy erős PC-n, de vannak olyan problémák (jogosultság kezelés, historizáció, integráció bizonyos fajtái) amelyek megoldása még várat magára. Ezek mind-mind olyan problémák, amelyeket az IT meg tud oldani, de a felhasználók a saját gépeiken még nem. Sokat fejlődik a technológia, biztos hogy előbb utóbb ezekre is megoldás lesz, de addig még az IT Segítsége kell. Van megoldás, tudjon róla, csak ehhez a standard exceles tudás kevés és technológiai oldalon is szükségünk lesz egy szerverre...

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2023. december 4-5.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás