Analysis Services 2008 újdonságok: Dynamic Named Set

Az MDX legnagyobb újdonsága kétségtelenül a dinamikus nevesített halmazok (Dynamic Named Sets). Szokás szerint részletesen is be fogom mutatni az újdonság működését, hasznát, csak először ismerkedjünk meg a hátterével.

Statikus nevesített halmazok (Named Sets) már a korai Analysis Services óta léteztek. Üzleti (elemzési) jelentőségük abban rejlett, hogy létre lehetett hozni a dimenzió elemeknek egy nevesített csoportját, amelyre aztán a lekérdezésekben hivatkozni lehetett.

Mondok egy egyszerű példát: betöltések után létrehoztunk egy nevesített halmazt amely a termékek közül csak azokat tartalmazta, amelyek éppen akciózva voltak. (Ebben az esetben az elemzőket elsősorban az érdekelte, hogy hogyan teljesítenek az akciós termékek) Volt egy előre összeválogatott halmazuk, amelyek a számukra fontos termékek listáját tartalmazta, megkönnyítve így az akciós termékek kiválogatását.

Megj: Az Excel csak a 2007-es verziótól tartalmazta a nevesített halmazok támogatását, és azt is csak limitáltan. A proClarity segítségével pedig az üzleti felhasználók saját maguk is létre hozhattak nevesített halmazokat. Lásd részletesebben Excel vagy ProClarity összehasonlító tanulmányban)

A statikus nevesített halmazok (Named Sets) legnagyobb hiányossága az volt, hogy csak egyszer lehetett őket feltölteni. Ha csináltunk egy olyan nevesített halmazt, ami például a top 3 terméket tartalmazta, akkor az mindig csak abból a 3 termékből állt, amelyiket először beleválogattuk. Hiába változtattunk meg a lekérdezés környezetét (pl az idei év helyett a tavalyit) a top 3 termék nevű nevesített halmaz rendületlenül az idei év top 3 termékét mutatta. Na ennek lesz most vége.

Dinamikus nevesített halmazok az Analysis Services 2008-ban.

A dinamikus nevesített halmazok - mint a nevük is mutatja - elemei dinamikusan változnak. Ez azt jelenti, hogy nem csak egyszer értékelődik ki, hogy ki a top 3 termék, hanem minden egyes lekérdezéskor. A [TOP 3 termék] nevű nevesített halmaz mindig azokat a termékeket fogja tartalmazni, amelyek aktuálisan beletartoznak a top 3 termék közé. Ha a tavalyi évet választom, akkor megnézi, hogy tavaly ki volt a top 3. Ha az idei évet nézem, akkor arra fogja kikeresni a top 3 terméket.

Mire fogjuk használni a dinamikus named set-eket?

Mondok egy példát, amelyet ésszerű energia ráfordítással nem tudtam megoldani dinamikus named set-ek nélkül. Az egyik ügyfelem menedzsere egyszer azt kérte tőlem, hogy készítsek neki egy olyan riportot, amely tetszőleges szűrőfeltétel kiválasztása esetén is csak a 3 legjobban és legrosszabban muzsikáló országokat mutatja. „Engem nem érdekelnek azok, akik átlagosan teljesítenek. Csak azok érdekelnek, akik kimagaslóan jók, vagy kimagaslóan rosszak, mert ezeknél az országoknál kell majd beavatkoznom" - mondta.

Ezt a kérést ma már könnyedén ki tudnám elégíteni a dinamikus nevesített halmazokkal, de az Analysis Services 2005-tel még nem ment

Hogyan hozhatunk létre dinamikus nevesített halmazokat?

igy:

CREATE DYNAMIC SET CURRENTCUBE.[Top 10 Products]

AS TopCount

(

[Product].[Product].Members,

10,

[Measures].[Reseller Sales Amount]

);

Már csak egy kérdést kell tisztáznunk: A front-endek támogatni fogják-e az Analysis Services 2008 dinamikus nevesített halmazait?

Bár a CTP 5-ös Analyis Services 2008-cal készített dynamic named set-ek nem jelentek meg a pivot tábla field list-jében, de azt ígérik, hogy a nemsokára az Excel 2007 is támogatni fogja a dinamikus nevesített halmazokat. Legyen így.

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás