Önt is idegesíti, ha ilyen számokat mutat az OLAP: 1E-05, %

Ha van rá lehetőségem, és üzletileg is van értelme, akkor az adatkockák adatait színkódolni szoktam. A színkódolás segítségével a felhasználók könnyen rávezethetők azokra az eltérésekre, vagy szokásostól eltérő viselkedésekre, amelyek beavatkozást igényelnek.

Legegyszerűbb példája a színkódolásnak, ha eltérő színnel jelenítjük meg például azokat a tényadatokat, amelyek az időarányos tervhez képest nem érnek el egy bizonyos szintet. Például ha félévkor még csak a 10 százaléka teljesült a tervnek akkor egy nagy piros szám jelzi, hogy itt nagy valószínűséggel be kell majd avatkozni.

Miközben így színezgettem a számokat, elfeledkeztem a számformázás legalapvetőbb szabályairól, amelyet a felhasználók egyből észre is vettek...

Számok normál alakja (1E-05)

Az Analysis Services a 4 vezető nullánál többet tartalmazó tizedes tört számokat azok normál alakjában jeleníti meg, ha a format string-gel nem definiáljuk pontosan a megjelenítendő tizedes jegyek számát. Leggyakrabban akkor követjük el ezt a hibát, ha csak az ezres szeparátorok (#,#) használatát írjuk elő. Ha egy tizedes tört 3 vezető nullát tartalmaz (pl: 0.0001) akkor az Analysis Services azt így is jeleníti meg. Ellenben, ha 4 vagy több vezető nullát tartalmaz, akkor már a szám normál alakjában mutatja meg a cella értékét. Próbálja ki:

with

member measures.a as 0.0001, format_string='#,#' -- eredménye 0.0001

member measures.b as 0.00001, format_string='#,#' -- eredménye 1E-05

select {a,b} on 0

from [Adatkocka]

 

Nem látszanak a vezető nullák.

Ha a százalékos alakra (#%) formázott tizedes tört értéke nem éri el a fél százalékot, akkor az Analysis Services a számot nem jeleníti meg, csak a százalék jelet (%) Próbálja ki:

with

member measures.a as 0.005, format_string='#%' -- eredménye 1%

member measures.b as 0.004, format_string='#%' -- eredménye %

member measures.c as 0.004, format_string='#0%' -- eredménye 0%

select {a,b,c} on 0

from [Adatkocka]

 

Kapcsolódó anyagok

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás